کد خبر: ۳۶۵۰۷۱
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۱ - ۱۳ مرداد ۱۴۰۴ - 2025August 04

3 نوشیدنی ترسناک برای کلیه‌ها

نوشیدنی‌های محبوب چه بلایی سر کلیه‌های ما می‌آورند و چطور باید از این عضو حیاتی محافظت کرد

شفاآنلاین»سلامت» سنگ کلیه یکی از شایع‌ترین بیماری‌های کلیوی است که با درد شدید و عوارض بالقوه جدی همراه است. عوامل متعددی ازجمله رژیم غذایی، مصرف کم مایعات و مصرف نوشیدنی‌های خاصی در تشکیل سنگ کلیه نقش دارند. در این میان مصرف نوشابه گازدار، نوشابه‌های انرژی‌زا و چای پررنگ، ارتباط مستقیمی با احتمال ابتلا به سنگ کلیه دارند. دکتر رضا همایونفر، متخصص تغذیه در گفت‌وگو با روزنامه همشهری به این موضوع پرداخته و عوارض سنگ‌کلیه و راه‌های پیشگیری از آن را تشریح کرده است.

نوشیدنی‌های سنگ‌ساز 
به گزارش شفاآنلاین:  نوشابه انرژی‌زا: محتوای بالای قند (به‌ویژه فروکتوز)، کافئین و سدیم، این نوشیدنی‌ها را به‌عنوان عامل خطر احتمالی مطرح می‌کند. فروکتوز می‌تواند سطح کلسیم ادراری را افزایش دهد که یکی از عوامل اصلی تشکیل سنگ‌های کلسیمی است.

چای سیاه: چای سیاه حاوی اگزالات است؛ ماده‌ای که می‌تواند با کلسیم ترکیب شود و سنگ‌های کلسیم اگزالات را تشکیل دهد که شایع‌ترین نوع سنگ کلیه است. مصرف یک یا 2فنجان چای سیاه در روز، به‌ویژه اگر با هیدراتاسیون (آبرسانی) کافی همراه باشد، بعید است خطر سنگ کلیه را افزایش دهد و حتی ممکن است مفید باشد.

نوشابه گازدار به‌خصوص کولا: مصرف 2قوطی یا بیشتر کولا در روز خطر ابتلا به سنگ‌کلیه را تا 23درصد افزایش می‌دهد. این خطر برای کولاهای شیرین‌شده با شکر و کولاهای حاوی شیرین‌کننده‌های مصنوعی مشابه است که نشان می‌دهد اسید فسفریک موجود در این نوشیدنی‌ها نقش مهمی دارد.

راه‌های پیشگیری از سنگ کلیه
   هیدراتاسیون: مصرف 3-2لیتر آب در روز ضروری است.
   کاهش سدیم: رژیم غذایی کم‌نمک می‌تواند ترشح کلسیم ادراری را کاهش دهد.
   محدود کردن پروتئین حیوانی: پروتئین حیوانی سطح اسید اوریک را افزایش می‌دهد که خطر سنگ‌های اسید اوریکی را بالا می‌برد.
   مصرف سیترات: میوه‌هایی مانند لیمو سیترات دارند که از تشکیل سنگ جلوگیری می‌کنند.
    حفظ وزن سالم: چاقی خطر سنگ کلیه را افزایش می‌دهد.

عوارض سنگ کلیه
درد شدید: عبور سنگ از مجاری ادراری یکی از دردناک‌ترین تجربیات گزارش ‌شده است.
عفونت مجاری ادراری:  انسداد ناشی از سنگ محیطی برای رشد باکتری‌ها فراهم  می‌کند.
آسیب کلیوی: انسداد طولانی‌مدت می‌تواند به تورم کلیه و آسیب دائمی آن منجر شود.
بیماری کلیوی مزمن: تکرار سنگ کلیه می‌تواند به نارسایی کلیوی منجر شود.

چرا نباید نوشیدنی‌های سنگ‌ساز  بخوریم
نوشابه
   قند بالا: می‌تواند منجر به چاقی، دیابت نوع 2و پوسیدگی دندان شود.
   اسید فسفریک: ممکن است به کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر استئوپروز کمک کند.

نوشابه انرژی‌زا
   کافئین بالا: می‌تواند باعث بی‌خوابی، اضطراب، تپش قلب و در موارد شدید، آریتمی قلبی شود.
   قند بالا: خطر چاقی و دیابت را افزایش می‌دهد.

چای پررنگ
   کافئین: مصرف بیش از حد می‌تواند باعث اضطراب، بی‌خوابی و تپش قلب شود.
   تانن‌ها: می‌توانند جذب آهن را کاهش دهند که برای افراد مبتلا به کم‌خونی مشکل‌ساز است.

برچسب ها: نوشیدنی های مضر
نظرات بینندگان