کد خبر: ۳۶۳۸۲۱
تاریخ انتشار: ۱۸:۲۰ - ۱۹ تير ۱۴۰۴ - 2025July 10

خطر پنهان شدن نشانه بیماری‌ها با مصرف خودسرانه داروها

یافته‌های علمی نشان می‌دهد مصرف خودسرانه داروهایی نظیر «استامینوفن»، «ایبوپروفن» یا حتی مکمل‌ها و فرآورده‌های گیاهی، بدون مشورت با پزشک به عوارضی جدی منجر شود.

شفاآنلاین»سلامت» استاد تمام و رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز پنج‌شنبه، ۱۹ تیر با دیدگاهی علمی و جامع‌نگر، خطرات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه را مورد بررسی قرار داد.

 به گزارش شفاآنلاین: امیر آزادی با اشاره به مصرف گسترده داروهای مسکن در جامعه گفت: داروهایی نظیر «استامینوفن» و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند «ایبوپروفن»، «دیکلوفناک»، «ناپروکسن»، «مفنامیک اسید»، «آسپیرین» و دیگر موارد این دسته دارویی می‌تواند عوارض متعددی به همراه داشته باشد.

وی ابتلا به نارسایی حاد کبدی را یکی از پیامدهای مصرف بیش‌از حد استامینوفن دانست و افزود: این دارو به‌ویژه در بیماران دارای مشکلات زمینه‌ای کبد یا در صورت مصرف همزمان با دیگر عوامل آسیب‌زننده به کبد، خطر بروز نارسایی کبدی را افزایش می‌دهد.

این متخصص فارماسیوتیکس در ادامه به عوارض دسته داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی اشاره کرد و گفت: مصرف خودسرانه این داروها ممکن است باعث بروز زخم‌های گوارشی، گاستریت، آسیب‌های کلیوی، مشکلات قلبی‌ـ‌عروقی مانند افزایش فشار خون و سکته‌های قلبی و مغزی، حساسیت‌های پوستی، واکنش‌های آلرژیک، بثورات پوستی و در موارد نادر سندرم «استیون-جانسون» شود.

آزادی تأکید کرد: بروز این عوارض به میزان و مدت زمان مصرف، شرایط زمینه‌ای و وضعیت جسمی فرد بستگی دارد، اما مصرف منطقی دارو با نظر پزشک یا داروساز، احتمال این عوارض را به کمترین میزان ممکن می‌رساند.

وی ادامه داد: در بسیاری از موارد، داروهای مسکن می‌تواند نشانه‌های هشداردهنده بیماری‌های جدی مانند تب، درد یا التهاب را به صورت موقت پنهان کند. این پنهان‌سازی ممکن است باعث تأخیر در مراجعه بیمار به پزشک و تشخیص به‌موقع بیماری شود.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز با هشدار نسبت به پنهان نگه داشتن نشانه‌های ابتلا به بیماری‌هایی مانند آپاندیسیت یا عفونت‌های شدید تا مراحل پیشرفته در اثر مصرف بی‌رویه مسکن‌ها گفت: لازم است به این نکته اشاره کرد، در مواردی که بیمار سابقه مصرف دارو را اعلام نکند، این امر احتمال دارد پزشک را در ارزیابی بالینی گمراه کند.

خطرات مصرف خودسرانه دارو در زمان شیوع ویروس‌های فصلی

آزادی با بیان اینکه بسیاری از بیماری‌های ویروسی فصلی خود محدود شونده هستند، گفت: در چنین شرایطی استفاده منطقی از داروها برای کنترل نشانه‌های بیماری مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما مصرف بی‌رویه به دلیل احتمال اختلال در پاسخ ایمنی بدن، توصیه نمی‌شود.

وی، مصرف مکرر و بی‌رویه داروهایی مانند ایبوپروفن را عاملی در تضعیف پاسخ طبیعی بدن نسبت به ویروس‌هایی مثل آنفلوآنزا دانست و افزود: تب یکی از علائم کلیدی برای تشخیص شدت عفونت است و مصرف خودسرانه تب‌برها می‌تواند این علامت را پنهان کند و فرد را از دریافت درمان به‌موقع محروم سازد.

آزادی مصرف دوز بالای مسکن‌ها در دوران بیماری را زنگ خطری برای افزایش ابتلا به مسمومیت کبدی یا کلیوی ارزیابی کرد.

مکمل‌ها، ویتامین‌ها یا داروهای گیاهی همیشه مفید نیستند

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به باور رایج مردم مبنی بر بی‌ضرر بودن مکمل‌ها، ویتامین‌ها و داروهای گیاهی گفت: بسیاری از مردم تصور می‌کنند چون این مواد طبیعی یا غیرنسخه‌ای است، خطری ندارد؛ در حالی‌ که، مصرف بیش‌از اندازه برخی ویتامین‌های محلول در چربی مانند A، D، E و K می‌تواند منجر به تجمع در بدن و ایجاد مسمومیت کبدی یا مشکلات کلیوی شود.

وی افزود: برخی مکمل‌ها مانند ویتامین K با داروهای ضدانعقاد (مثل وارفارین) تداخل دارد و ممکن است اثربخشی دارو را کاهش دهد، همچنین مصرف مکمل آهن در افرادی که کمبود آهن ندارند، می‌تواند زیانبار باشد.

، آزادی مصرف زیاد و طولانی‌مدت ویتامین C را در افراد مستعد یا دارای سابقه بیماری کلیوی عاملی برای تشکیل سنگ‌های کلیوی دانست و اظهار کرد: اینکه دارویی منشأ گیاهی داشته باشد، دلیلی بر بی‌ضرر بودن آن نیست. داروهای گیاهی نیز مواد مؤثری دارد که حتی در مقادیر کم می‌تواند بر بافت‌های بدن اثرگذار باشد.

برچسب ها: دارو
نظرات بینندگان