شفاانلاین»سلامت عبدالحسین هوشمند، مدیرعامل انجمن MS ایران در نشست خبری روز جهانی اماس از روند روبهافزایش ابتلا به این بیماری در کشور خبر داد و گفت: «این آمار طی سالهای اخیر روبهافزایش است.
به گزارش شفاآنلاین در دنیا حدود 2.8میلیون نفر مبتلا به اماس هستند و این عدد در ایران از 120هزار نفر عبور کرده است.» نشستی که مژگان قهاری، متخصص مغز و اعصاب هم در آن حضور داشت و خودش مبتلا به این بیماری است، برخی از ایام هفته برای خدمت به بیماران در ساختمان انجمن اماس حاضر میشود. بهگفته او، MS یک بیماری خودایمنی است که لایه محافظ سلولهای مغز و اعصاب را درگیر میکند و باعث ایجاد پلاکهای التهابی میشود. با پیشرفت بیماری، آسیب به بخشهای دیگر مغز هم میرسد و بسیاری از ناتوانیها بهدلیل پیشرفت بیماری و آسیبرسیدن بیشتر به بخشهای مختلف مغز است. قهاری تأکید میکند که نباید در مردم ترس ایجاد کرد؛ اما آگاهی، تشخیص زودهنگام و درمان بموقع میتواند از روند پیشرفت و کاهش کیفیت زندگی مبتلایان جلوگیری کند و هرچه درمان زودتر آغاز شود، از عوارض و ناتوانیها بیشتر پیشگیری میشود. چند نکته مهم درباره این بیماری را که از سال96 در فهرست بیماریهای خاص قرار گرفته است، در ادامه بخوانید.
حمایت شهرداری تهران از بیماران خاص
حمید صاحب، رئیس اداره کل سلامت شهرداری استان تهران در نشست خبری روز جهانی اماس درباره برنامههای حمایتی شهرداری تهران از بیماران خاص گفت: «ماموریت اصلی شهرداری، شهروندداری است و اگر در ادوار گذشته این مسئله مورد غفلت قرار گرفته مردم باید ببخشند. در دوره فعلی، توجه به حقوق شهر و تامین نیازهای شهروندان بهویژه گروههای خاص در راس اولویتها قرار گرفته است. مناسبسازی شهر نه فقط کالبدی که در حوزه فرهنگی و اجتماعی هم مورد توجه قرار گرفته است.» صاحب با تأکید بر اینکه باید زمینه حضور بیماران خاص و صعبالعلاج در جامعه فراهم شود، ادامه میدهد: «این گروهها نیازهای متفاوتی در حوزه فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و سایر حوزهها ازجمله تفریحی و گردشگری و ترددهای شهری دارند. بر این اساس گردهمایی در روز جهانی اماس (9خرداد) در بوستان ولایت برگزار میشود و شنبه آینده هم در تالار ایوان شمس، میزبان این بیماران خواهیم بود که مشکلات و چالشهایشان را مطرح خواهند کرد.» صاحب درباره اشتراک ظرفیتهای شهرداری بهویژه خدمات ورزشی با بیماران مبتلا به اماس بیان کرد: «ما برای افراد دارای معلولیت، ورزشگاههای اختصاصی داریم اما برای بیماران خاص برنامهریزی ویژهای نداشتیم. فرصت خوبی است که این ظرفیت را ایجاد کنیم و بیماران خاص هم از آن بهره ببرند. البته شهرداری تهران در سطح محلهها کانون بیماران خاص و صعبالعلاج دارد که نسبت به ترویج سبک زندگی سالم و پیشگیری از بیماریها در دستور کار آنها قرار گرفته است، اما بهتر است با توجه به تعدد بیماران مبتلا به اماس یک انجمن اختصاصی در اینباره تشکیل شود و ما هم آمادگی پشتیبانی از تمام گروههای بیماران خاص را داریم. ما به تنهایی نمیتوانیم برای هر بیماری خاص نظام تشکیلاتی فراهم کنیم اما شهرداری زیرساختهای خوبی دارد که در حوزه فرهنگی، هنری و ورزشی میتواند آنها را در اختیار این بیماران قرار دهد.»
آمار پایین ورزش در بیماران اماس
دکتر محمد چینیان، رئیس هیأت ورزشی بیماریهای خاص درباره نقش مهم ورزش در کنترل بیماریهای خاص بهویژه اماس بیان کرد: «در بیماریهای خاص و کنترل غیردارویی بحث تغذیه و ورزش مهم است که میتواند منجر به کنترل استرس، تقویت سیستم ایمنی و بهبود کیفیت زندگی شود. هدف ما تامین سلامت و ارتقای سطح کیفی بیماران خاص است که با انجام فعالیتهای مستمر ورزشی و ورزش همگانی محقق میشود.» بهگفته این مسئول در حال حاضر بیماران 6گروه بیماریهای خاص جامعه هدف این هیأت ورزشی هستند؛ ویدر توضیح بیشتر عنوان میکند: «اماس، هموفیلی، دیابت، تالاسمی، دیالیز و پیوند اعضا در این فهرست قرار دارند. گروه پیوند اعضای ما حتی به مسابقات جهانی هم اعزام میشوند. اما چالشها و مشکلات زیادی در ارائه خدمت به این بیماران داریم؛ ازجمله فضا و تجهیزات مناسب که امیدواریم با کمک سازمان شهرداری بتوانیم این ظرفیت را برای بیماران ایجاد کنیم.» چینیان در پاسخ به سؤال همشهری درباره تعداد بیماران اماس تحت پوشش این هیأت بیان کرد: «تعداد بیمارانی که در سیستم هستند بسیار کم است. از ۳۸هزار بیمار اماس استان تهران حدود ۳۰۰بیمار در هیأت ورزشی استان تهران فعال هستندکه امیدواریم با افزایش اطلاعرسانی این آمار افزایش پیدا کند.»