شفاانلاین»سلامت یک مطالعه جدید که در مجله Frontiers in Public Health منتشر شده است، ارتباط بالقوهای بین گرمایش جهانی و افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان در میان زنان، به ویژه در خاورمیانه و شمال آفریقا، نشان میدهد.
به گزارش شفاآنلاین محققان دریافتند که دمای بالاتر با افزایش جزئی در میزان بروز و مرگ و میر ناشی از سرطانهای سینه، تخمدان، رحم و دهانه رحم مرتبط است.
محققان میگویند افزایش دما با افزایش مرگ و میر ناشی از سرطان در میان زنان، به ویژه سرطان تخمدان و سینه، مرتبط است. اگرچه افزایش دما به ازای هر درجه، ناچیز به نظر میرسد، اما تأثیر تجمعی آن بر سلامت عمومی قابل توجه است.
تأثیر تغییرات اقلیمی محدود به افزایش دما نیست، بلکه شامل تهدید امنیت غذایی و آب و بدتر شدن کیفیت هوا نیز میشود که بار بیماری و مرگ و میر را در سراسر جهان افزایش میدهد.
بلایای طبیعی و تغییرات ناگهانی آب و هوا همچنین زیرساختها، از جمله سیستمهای مراقبتهای بهداشتی را مختل میکنند که میتواند منجر به تأخیر در تشخیص و درمان شود.
عوامل خطر
در مورد سرطان، تغییرات اقلیمی ممکن است مواجهه با عوامل خطر مانند سموم محیطی را افزایش دهد، در حالی که دسترسی به مراقبتهای پزشکی مؤثر را کاهش میدهد.
برای بررسی تأثیر تغییرات اقلیمی بر خطر ابتلا به سرطان در زنان، محققان نمونهای از ۱۷ کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا، منطقهای که افزایش قابل توجهی در دما را تجربه میکند، انتخاب کردند.
این تیم دادههایی در مورد شیوع و میزان مرگ و میر ناشی از سرطانهای سینه، تخمدان و دهانه رحم جمعآوری کرد و آنها را با تغییرات دما بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۹ مقایسه کرد.
محققان میگویند زنان از نظر فیزیولوژیکی در برابر خطرات سلامتی مرتبط با آب و هوا، به ویژه در دوران بارداری، آسیبپذیرتر هستند و خاطرنشان میکنند که تشدید این مشکلات نتیجه نابرابریهایی است که دسترسی به مراقبتهای بهداشتی را محدود میکند. زنان حاشیهنشین به دلیل قرار گرفتن در معرض خطرات زیستمحیطی و عدم دسترسی به خدمات غربالگری و درمان زودهنگام، با خطر دو برابری مواجه هستند.
نتایج نشان داد که میزان شیوع انواع مختلف سرطان به ازای هر یک درجه سانتیگراد اضافی، ۱۷۳ تا ۲۸۰ مورد در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر افزایش مییابد که سرطان تخمدان بیشترین افزایش و سرطان سینه کمترین افزایش را ثبت کرده است.
همچنین به ازای هر درجه سانتیگراد، مرگ و میر از ۱۷۱ مورد به ۳۳۲ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر افزایش یافته است که بیشترین افزایش مربوط به سرطان تخمدان و کمترین آن مربوط به سرطان دهانه رحم بوده است.
شیوع سرطان
محققان با تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس کشور، دریافتند که شیوع سرطان و میزان مرگ و میر ناشی از آن تنها در شش کشور افزایش یافته است: قطر، بحرین، اردن، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و سوریه.
این ممکن است به دلیل دمای بالای تابستان در این کشورها یا عوامل دیگری باشد که مدل قادر به شناسایی آنها نبوده است.
این افزایش در بین کشورها یکنواخت نبود. برای مثال، میزان ابتلا به سرطان سینه در قطر به ازای هر ۱۰۰۰۰۰ نفر به ازای هر درجه سانتیگراد، ۵۶۰ مورد افزایش یافته است، در حالی که این رقم در بحرین ۳۳۰ مورد بوده است.
اگرچه این یافتهها نشان میدهد که دمای بالای محیط یک عامل خطر بالقوه برای این سرطانها است، اما همچنین نشان میدهند که تأثیر دما در کشورهای مختلف متفاوت است و این نشان میدهد که عوامل دیگری نیز این خطر را تغییر میدهند. برای مثال، دمای بالا ممکن است با افزایش سطح آلودگی هوای سرطانزا در برخی مناطق مرتبط باشد.
محققان میگویند افزایش دما احتمالاً از طریق مسیرهای متعددی عمل میکند، از جمله افزایش مواجهه با مواد سرطانزای شناختهشده، اختلال در ارائه خدمات درمانی و حتی بهطور بالقوه بر فرآیندهای بیولوژیکی در سطح سلولی. این مکانیسمها در کنار هم ممکن است خطر ابتلا به سرطان را به مرور زمان افزایش دهند.
از سوی دیگر، افزایش میزان شیوع ممکن است نشاندهنده بهبود در غربالگری سرطان باشد. با این حال، غربالگری بهتر منجر به کاهش مرگ و میر میشود، زیرا درمان سرطان در مراحل اولیه آسانتر است.
اما میزان بالای مرگ و میر و شیوع ترکیبی نشان میدهد که عامل اصلی، افزایش مواجهه با عوامل خطر است.
وفا ابوالخیر، نویسندهی اول این مطالعه و محقق دانشکدهی بهداشت عمومی دانشگاه آمریکایی قاهره، میگوید که این مطالعه نمیتواند یک رابطهی علّی مستقیم را اثبات کند. اگرچه ما سرانه تولید ناخالص داخلی را در نظر گرفتیم، عوامل اندازهگیری نشده دیگری نیز وجود دارند که ممکن است در نتایج نقش داشته باشند. با این حال، ارتباطات مداوم مشاهده شده در چندین کشور و انواع سرطان، دلایل قانعکنندهای برای تحقیقات بیشتر ارائه میدهد.
این مطالعه بر اهمیت در نظر گرفتن خطرات مرتبط با آب و هوا در برنامهریزی سلامت عمومی تأکید میکند و تأکید میکند که تقویت برنامههای غربالگری سرطان، ایجاد سیستمهای بهداشتی مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی و کاهش مواجهه با عوامل سرطانزای محیطی از گامهای کلیدی هستند. محققان گفتند: «بدون پرداختن به این شکافها، بار سرطان مرتبط با آب و هوا همچنان رو به افزایش خواهد بود.»/جماران