کد خبر: ۳۶۱۷۳۵
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۴ - ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - 2025May 27

دندانپزشکی در حاشیه نظام سلامت؛ گرانی کمر مردم را شکست

دندانپزشکی یکی از چالش‌برانگیزترین بخش‌های حوزه سلامت در کشور است. در حالی‌که سلامت دهان تأثیر مستقیمی بر سلامت عمومی دارد، اما متأسفانه از ابتدا به‌عنوان خدمتی لوکس یا زیبایی‌محور به آن نگریسته شده

شفاانلاین»سلامت یک دندانپزشک از بی‌توجهی وزارت بهداشت به خدمات دهان و دندان گفت: دندانپزشکی از اولویت‌های نظام سلامت خارج شده و مردم زیر بار هزینه‌های سنگین درمان مانده‌اند.

به گزارش شفاآنلاین مصطفی مژده‌ی فرد، دندانپزشک و دکترای سیاست‌گذاری سلامت،  گفت: دندانپزشکی یکی از چالش‌برانگیزترین بخش‌های حوزه سلامت در کشور است. در حالی‌که سلامت دهان تأثیر مستقیمی بر سلامت عمومی دارد، اما متأسفانه از ابتدا به‌عنوان خدمتی لوکس یا زیبایی‌محور به آن نگریسته شده و هیچ‌گاه در اولویت‌های اصلی وزارت بهداشت قرار نگرفته است.

وی با اشاره به نبود جایگاه مشخص دندانپزشکی در اسناد بالادستی وزارت بهداشت از جمله «نقشه راه درمان»، ادامه داد: شما هیچ اثری از خدمات دندانپزشکی، چه در بخش دولتی و چه خصوصی، در اسناد کلان نمی‌بینید و این یعنی ما عملاً دندانپزشکی را از نظام سلامت جدا کرده‌ایم.

مژده‌ی فرد تصریح کرد: واحد سلامت دهان و دندان که زیر مجموعه معاونت بهداشت است، تنها ساختار رسمی در این حوزه به شمار می‌رود، آن‌هم صرفاً در سطح خدمات بهداشتی و پیشگیرانه. در حالی‌که خدمات درمانی سطح دو و سه که اتفاقاً بسیار پرهزینه هستند فاقد هرگونه تولیت مشخصی هستند.

هزینه‌های کمرشکن و نبود پوشش بیمه‌ای

وی با تأکید بر فشار مالی خدمات دندانپزشکی بر مردم، گفت: اکنون بسیاری از مردم توان پرداخت هزینه‌های دندانپزشکی را ندارند و مجبورند از درمان صرف‌نظر کنند یا به سراغ راه‌حل‌های غیراستاندارد بروند و این در حالی است که زیرساخت ارائه خدمات دولتی وجود دارد، ولی چون تولیت مشخصی ندارد، اجرایی نمی‌شود.

سلامت مادران، قربانی سیاست‌های ناقص

مژده‌ی فرد در بخش دیگری از سخنان خود به ارتباط مستقیم سلامت دهان با بارداری سالم اشاره کرد و گفت: سلامت دهان زنان نقش حیاتی در سلامت دوران بارداری دارد. بیماری‌های لثه می‌توانند منجر به زایمان زودرس، کم‌وزنی نوزاد و دیگر عوارض خطرناک شوند و با این حال حتی در سیاست‌های تشویقی جوانی جمعیت، جای این خدمات خالی است.

وی خاطرنشان کرد: اگر سلامت دهان مادران پیش از بارداری جدی گرفته شود، شاهد کاهش بسیاری از مخاطرات بارداری خواهیم بود، این خدمات باید در قالب پوشش بیمه‌ای و خدمات درمانی دولتی به شکل جدی دنبال شود.

مژده‌ی فرد در پایان تأکید کرد: اگر سلامت دهان و دندان در اولویت‌های اصلی وزارت بهداشت قرار گیرد، آن‌گاه معاونت درمان نیز می‌تواند برای آن نقشی تعریف کند. در غیر این صورت، این حوزه همچنان رها و مردم نیز قربانی خواهند بود.

برچسب ها: دندان
نظرات بینندگان