شفاانلاین»سلامت مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با هشدار درباره احتمال شیوع تب خونریزیدهنده کریمه کنگو در فصل گرم سال گفت: با توجه به آغاز فصل فعالیت کنهها، دامداران، قصابان، سلاخان و عموم مردم باید نکات ایمنی و بهداشتی را بهدقت رعایت کنند.
به گزارش شفاآنلاین سید محمدمهدی احمدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: تب خونریزیدهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی حاد و مشترک بین انسان و دام است که اگرچه در دامها علائم مشخصی ندارد، اما میتواند در انسان به بیماری شدید و مرگ منجر شود.
وی افزود: مخزن اصلی این بیماری در طبیعت، کنهها هستند که در فصل گرما فعالیت و تکثیر آنها افزایش مییابد. دامهایی مانند گاو، گوسفند، بز و حتی حیواناتی مانند خرگوش، جوجهتیغی و جوندگان میتوانند ناقل این بیماری باشند.
احمدی با بیان اینکه تماس با خون، ترشحات یا لاشه دام آلوده، اصلیترین عامل ابتلا در انسانهاست، گفت: عمده مبتلایان به این بیماری افرادی هستند که با دام سر و کار دارند؛ از جمله دامداران، کارگران کشتارگاه، سلاخان و قصابان.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی ادامه داد: متأسفانه به دلیل فقدان علائم ظاهری در دامهای آلوده، بسیاری از موارد انتقال بیماری به انسان در زمان یا بلافاصله پس از ذبح دام اتفاق میافتد.
وی خاطرنشان کرد: علائم اولیه این بیماری در انسان شبیه سرماخوردگی یا آنفلوانزا شامل تب، سردرد، درد عضلانی بهویژه در ناحیه کمر و پشت است. در مراحل پیشرفته، علائم شدیدی چون خونریزی از اندامهای مختلف بدن، استفراغ خونی، اسهال و کبودیهای پوستی بروز میکند.
احمدی با اشاره به اینکه میزان مرگ و میر این بیماری در صورت عدم تشخیص و درمان سریع بالاست، افزود: بیش از ۳۰ درصد مبتلایان به تب کریمه کنگو جان خود را از دست میدهند.
وی گفت: ویروس عامل بیماری در برابر حرارت و محیطهای اسیدی مقاومت ندارد و در دمای ۵۶ درجه به مدت ۳۰ دقیقه نابود میشود. همچنین پس از گذشت ۲۴ ساعت از ذبح، به دلیل اسیدی شدن گوشت در جریان جمود نعشی، ویروس غیر فعال میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان تأکید کرد: مردم باید گوشت تازه را به مدت ۲۴ ساعت و جگر و سایر آلایش دامی را به مدت ۴۸ ساعت در دمای صفر تا چهار درجه یخچال نگهداری کنند و از مصرف گوشت تازه بلافاصله پس از ذبح جداً خودداری شود.
وی با توصیه به مردم برای ذبح دام در کشتارگاههای مجاز در مناسبتهایی مانند عید قربان افزود: فرآیند کشتار در کشتارگاهها زیر نظر دامپزشکان انجام میشود و احتمال انتقال بیماری به حداقل میرسد.
احمدی تصریح کرد: استفاده از وسایل حفاظت فردی مانند دستکش، پیشبند غیرقابل نفوذ، ماسک و عینک هنگام ذبح یا خرد کردن گوشت بسیار ضروری است. همچنین خانمهای خانهدار نیز هنگام خرد کردن گوشت باید از دستکش استفاده کنند.
وی هشدار داد: فریز کردن گوشت بلافاصله پس از ذبح، باعث از بین رفتن ویروس نمیشود و تنها نگهداری آن در یخچال و افزایش اسیدیته گوشت در زمان مناسب باعث غیر فعال شدن ویروس خواهد شد.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی همچنین بر خودداری از مصرف جگر خام، گوشت نیمپز یا کباب آبدار تأکید کرد و گفت: تنها پخت کامل گوشت میتواند عامل بیماری را از بین ببرد.
وی در پایان توصیه کرد: دامداران نسبت به سمپاشی منظم بدن دامها و جایگاههای نگهداری دام اقدام کنند و در صورت مشاهده کنه بر روی بدن دام، از له کردن آن با دست جداً خودداری نمایند.