کد خبر: ۳۶۱۳۰۴
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۶ - ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025May 19

چرا دیالیز؟

 یک فرد زمانی دیالیزی می‌شود که کلیه‌هایش به‌دلیل نارسایی شدید

شفاانلاین»سلامت شاید در اطراف‌تان شنیده باشید که فلانی دیالیزی شده و هفته‌ای چندبار باید برای کارهای مربوط به دیالیز در بیمارستان بستری شود. پزشکان می‌گویند اگر بدانید که دیالیزی شدن تا چه حد می‌تواند کیفیت زندگی شما را کاهش دهد و تا چه حد رنج‌آور و آزاردهنده است، صددرصد بیشتر از قبل مراقب کلیه‌هایتان خواهید بود. چون دیالیزی شدن ارتباط مستقیمی با ‌مراقبت نکردن از کلیه‌ها و بیماری نارسایی کلیه دارد و تضمین هم نمی‌کند که در چه سنی سراغ فرد بیاید. اگر برایتان سؤال است که چه کسانی درگیر دیالیز می‌شوند، این مطلب را از دست ندهید.

به گزارش شفاآنلاین  یک فرد زمانی دیالیزی می‌شود که کلیه‌هایش به‌دلیل نارسایی شدید، قادر به تصفیه خون و دفع مواد زائد نباشد. این وضعیت معمولا نتیجه بیماری‌های مزمن کلیه است که به‌تدریج عملکرد کلیه‌ها را مختل می‌کند و آنها را برای همیشه از کار می‌اندازد.
  دکتر ناصر سیم‌فروش، فلوشیپ جراحی کلیه و رئیس قطب اورولوژی ایران در گفت‌وگو با همشهری درباره دلایل اصلی دیالیزی شدن یک فرد توضیح می‌دهد: «دیابت کنترل‌نشده» و بعد «فشارخون بالا و مزمن» شایع‌ترین دلایل بروز نارسایی کلیه‌ها هستند. این دو عامل به‌تدریج کلیه‌ها را از بین می‌برند و کار فرد به دیالیز یا پیوند کلیه می‌کشد.
  دکتر سیم‌فروش می‌گوید: مسئله این است که اگر کلیه‌ها دچار نارسایی شوند، برای همیشه از کار خواهند افتاد و راه زنده نگهداشتن چنین فردی فقط دیالیز یا پیوند کلیه است که هرکدام از اینها هم مشکلات خاص خود را دارند.
  به‌گفته این فوق‌تخصص جراحی کلیه، نارسایی کلیه هیچ علائم خاصی ندارد و علائم آن زمانی ظاهر می‌شود که کلیه‌ها از کار افتاده‌اند و دیگر راه برگشتی وجود ندارد.
  خیلی‌ها می‌پرسند عوامل ژنتیک بیشتر در ابتلا به نارسایی کلیه‌ و از کار افتادن آن نقش دارد یا عوامل محیطی و سبک زندگی نادرست؟ دکتر فاطمه پوررضاقلی، فوق‌تخصص بیماری‌های کلیه بزرگسالان (نفرولوژیست) در این زمینه به همشهری می‌گوید: عوامل ژنتیک و سبک زندگی ناسالم هردو در نارسایی کلیه‌ها نقش دارند. بستگی به‌علت بیماری و بیماری‌های زمینه‌ای فرد دارد. وقتی دیابت نوع 2شایع‌ترین علت نارسایی کلیه‌هاست، این یعنی ژنتیک هم سهم دارد و طبیعتا اگر فرد دیابتی خودمراقبتی نداشته باشد، بموقع متوجه دیابتش نشود یا دارو مصرف نکند نارسایی کلیه در او تسریع و تشدید می‌شود.
  دکتر سیم‌فروش، فلوشیپ جراحی کلیه در زمینه بزرگ‌ترین اشتباه افراد در مراقبت از کلیه‌ها می‌گوید: بیشتر مردم، قند خون و فشارخون خود را مرتب چک نمی‌کنند و تصور می‌کنند فقط وقتی به این دو بیماری مبتلا شدند، باید آنها را مدام چک کنند، درحالی‌که اگر سالی یک‌بار حتما قند خون و اوره کراتینه خود را چک کنید یا هر چند هفته یک بار، فشار خون خود را بررسی کنید، می‌توانید بموقع متوجه نارسایی احتمالی کلیه‌های خود شوید. چون همانطور که گفتم این عارضه در مراحل اولیه علائم ندارد و وقتی خود را نشان می‌دهد که کلیه‌ها دیگر از کار افتاده‌اند.

برچسب ها: دیالیز
نظرات بینندگان