کد خبر: ۳۶۰۸۴۵
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۰ - ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025May 10

جذابیت‌های پلاستیکی

با اعلام رشد سه برابری تعداد جراحان پلاستیک درکشور دوباره بحث‌ها درباره این‌که جراحی پلاستیک در جامعه ایرانی روندی افزایشی دارد، بالا گرفته است.

شفاانلاین»سلامت» علیرضا صابری، دبیر انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران با اشاره به افزایش چشمگیر تعداد فوق‌تخصص‌های این رشته می‌گوید: ۱۵‌سال پیش فقط ۱۷۸ جراح پلاستیک در کشور فعالیت می‌کردند اما این روزها آمار آنها به بیش از ۵۴۰ نفر رسیده است. آن‌طور که او توضیح می‌‌دهد هر سال حدود ۳۵ نفر به جمعیت جراحان پلاستیک کشور اضافه می‌شوند و در حال حاضر بیش از ۱۰۰ رزیدنت و فلوشیپ در سراسر ایران در حال تحصیل هستند. 
  
آمار خوب یا بد؟
به گزارش شفاآنلاین ‌‌نباید فراموش کرد که افزایش جمعیت جراحان پلاستیک در کشور اتفاق مثبتی است، زیرا جامعه به تخصص آنها نیاز دارد برای نمونه می‌توان به جراحی‌های رایگان آنها برای کودکان مبتلا به شکاف کام و لب و ناهنجاری‌های بدو تولد اشاره کرد یا از ارائه خدمات آنها به بیماران سوختگی ‌نوشت. در واقع مسائلی که باعث نگرانی برخی کارشناسان می‌شود، انجام افزایش جراحی‌های زیبایی غیرضروری و نبود تناسب بین متخصصان این رشته با نیازهای حیاتی جامعه‌است.  
 
ابعاد اجتماعی یک مسأله
درخصوص افزایش‌جراحی‌های غیرضروری زیبایی درکشورمان بایدگفت که فراگیرشدن شبکه‌های اجتماعی نقش قابل‌توجهی در این خصوص داشته، زیرا تأثیر آنها را در ترویج استاندارهای خاص زیبایی نمی‌توان نادیده گرفت. البته هستند افرادی که تصور می‌کنند با تغییر ظاهر خود می‌توانند جایگاه اجتماعی‌شان را تغییر دهند.برخی کارشناسان تاکید می‌کنند که زنان به‌طور معمول بیشتر به سمت انجام جراحی پلاستیک می‌روند‌، زیرا برخی از آنها تحت‌تأثیر فشارهای ناشی از تبلیغات استانداردهای خاص زیبایی قرار می‌گیرند.  البته نباید فراموش کرد که با توجه به ارزان‌تر بودن خدمات سلامت در کشورمان بخشی ازمراجعه‌کنندگان به جراحان پلاستیک از کشورهای اطراف به‌عنوان گردشگر سلامت این خدمات را دریافت می‌کنند. 
 
خطر تجاری‌سازی پزشکی
 مسأله دیگری که باید به آن توجه داشت این است که بسیاری از دانشجویان پزشکی برای کسب درآمد بیشتر تلاش می‌کنند که وارد این رشته‌ها شوند و این رویکرد آنها بی‌تأثیر نبوده، این در حالی است که تب تند تحصیل در این رشته‌ها سبب شده رشته‌های حیاتی مانند قلب، اطفال، اورژانس و بیهوشی بی‌خریدار بماند.لازم به یادآوری است که چهارشنبه گذشته جام‌جم در همین صفحه به این مسأله پرداخت.با این حال باید توجه داشت که چنانچه این مسأله به‌درستی و به‌موقع مدیریت نشود، می‌تواند زمینه را برای تجاری‌سازی بیش از حد حرفه پزشکی فراهم کند. نکته دیگری که باید به آن پرداخت این است که تب تند تحصیل در رشته‌هایی مانند جراحی پلاستیک نشان می‌دهد برخی دانشجویان علاقه خود را زیر پا می‌گذارند و تنها با نیت درآمد بیشتر وارد این رشته‌ها می‌شوند این مسأله سبب می‌شود که در آینده با گروهی از پزشکان مواجه باشیم که به‌دلیل نارضایتی شغلی دچار آسیب‌ شده‌اند. 
 
راهکارهایی برای بهبود شرایط 
برای پیشگیری از پیامدهای رشد افزایش تقاضابرای تحصیل دررشته‌هایی مانندجراحی پلاستیک مسئولان باید در سیاست‌‌گذاری‌های خود تجدیدنظر کنند، در واقع باید تعداد پذیرش در این رشته‌ها تنظیم شود تا مسائلی مانند اشباع بازار کار یا کمبود متخصص در سایر رشته‌ها آینده پزشکی کشور را تهدید‌نکند.علاوه بر این باید سازوکاری در نظر گرفت تا دانشجویان پزشکی انتخاب‌های آگاهانه‌تری انجام دهند به این منظور می‌توان مشاوره‌های شغلی مناسبی برای دانشجویان در نظر گرفت تا آنها علاقه و توانمندی‌های‌شان را نیز در اولویت قرار دهند.در کنار این تغییر سیاست‌ها مسئولان باید جذابیت سایر رشته‌ها را نیز برای دانشجویان افزایش دهند برای نمونه آنها می‌توانند با در نظر گرفتن مشوق‌های مالی یا ارتقای جایگاه اجتماعی در این راستا قدم‌های مناسبی بردارند.   البته لازم به یادآوری است که سرمایه‌گذاری روی بهبود ‌اخلاق پزشکی نیز در این بین نقش دارد. بازنگری و تقویت آموزش اخلاق حرفه‌ای در دانشگاه‌ها می‌تواند از تجاری‌سازی بیش ‌از حد رشته‌های پزشکی پیشگیری‌کند. 

برچسب ها: جراحان پلاستیک
نظرات بینندگان