شفاانلاین»سلامت»واریکوسل یکی از بیماریهای شایع در میان مردان است که طی آن، وریدهای بیضه گشاد میشوند. این بیماری ممکن است برای کودکان و نوجوانان نیز رخ دهد و مشکلاتی را برای آنها به وجود آورد. واریکوسل معمولاً در سنین بلوغ، بیش از هر زمان دیگری مشاهده میشود. این بیماری بر روی رشد بیضهها و قدرت باروری در آینده فرد، تاثیر میگذارد. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا علائم، علل، روشهای تشخیص و درمان واریکوسل در کودکان و نوجوانان را با شما عزیزان در میان بگذاریم.
متخصصان عقیده دارند که واریکوسل در دوران بلوغ، به سبب رشد سریع بیضه و همچنین برگشت معکوس جریان خون در وریدهای بیضه رخ میدهد. بیضهها از سلولهای سرتولی نابالغ تشکیل شدهاند. این سلولها در دوران کودکی شروع به تکثیر میکنند و باعث ترشخ هورمون ضد مولر میشوند. زمانی که دوران بلوغ آغاز میشود، سلولهای سرتولی قدرت تکثیر خود را از دست میدهند. تعداد نهایی سلولهای سرتولی که در دوران بلوغ باقی ماندهاند، زمینه را برای ساخت اسپرم فراهم میکنند. هر مشکلی که با تکثیر سلولی سرتولی در دوران کودکی تداخل داشته باشد، سبب ایجاد اختلال در حجم بیضه میشود. حتی فرد ممکن است قدرت باروری خود را در سنین بزرگسالی از دست بدهد. بیماری واریس بیضه در کودکان، بر تعداد سلولهای سرتولی تاثیر میگذارد و آسیبهای ناخوشایندی را با خود به همراه میآورد.
معمولاً بیماری واریکوسل کودکان، در ابتدا بدون هیچ علامت و نشانهای رخ میدهد. برخی از کودکان در این دوران با علائمی مانند تکرر ادرار، تورم کیسه بیضه و درد آن مواجه میشوند. به طور کلی این بیماری زمانی که پیشرفت میکند، با علائم و نشانه های زیر خود را نشان میدهد:
پارامترهایی وجود دارند که سبب بدتر شدن علائم واریکوسل در کودکان و نوجوانان می شوند. این پارامترها که با عنوان عوامل خطر واریکوسل شناخته میشوند، شامل موارد زیر هستند:
اولین قدم برای تشخیص بیماری واریکوسل، معاینه بالینی است. پزشک در ابتدا از کودک سوالاتی در مورد علائم او میپرسد. سپس او را به صورت فیزیکی معاینه و کیسه بیضه او را با دقت هر چه تمامتر بررسی میکند. بسیاری از متخصصان برای آن که به یک تشخیص قطعی و دقیق دست پیدا کنند، انجام آزمایش سونوگرافی را نیز برای بیمار خود در نظر میگیرند. سونوگرافی آزمایشی است که توسط امواج صوتی قدرتمند، با دقت وضعیت کیسه بیضه را بررسی میکند. پس از تشخیص دقیق و قطعی این بیماری، اقدامات درمانی لازم آغاز میشوند.
در صورتی که بیماری واریکوسل در کودکان خفیف باشد، میتوان آن را با درمانهای غیر جراحی برطرف کرد. ممکن است پزشک به بیمار خود پیشنهاد دهد که بیشتر استراحت کند و از لباسهای زیر محافظت از بیضه استفاده کند. مصرف برخی از داروهای مسکن نیز میتواند به کاهش درد بیمار کمک کند. استفاده از کمپرس سرد با نظر پزشک، سبب کاهش تورم کیسه بیضه میشود. در صورتی که بیماری واریکوسل کودکان پیشرفت کرده باشد، باید با روشهای جراحی آن را درمان کرد. طی این عمل، جریان خون در کیسه بیضه بهبود پیدا میکند و این موضوع سبب رفع درد و ورم آن میشود. همچنین فرد میتواند قدرت باروری خود را برای سنین بزرگسالی حفظ کند.
جراحی واریکوسل 3 نوع است که در ادامه مطلب، آنها را با شما در میان میگذاریم:
در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که درمان واریکوسل در کودکان و نوجوانان، نیاز به پیگیری منظم و ویژه دارد. با مشاهده کوچکترین علائمی از این بیماری، باید به سرعت اقدامات تشخیصی و درمانی آغاز شوند. این موضوع از بروز مشکلات جدی بر روی سلامتی و قدرت باروری آنها در آینده میکاهد. والدین باید در مورد این بیماری آگاهیهای لازم را پیدا کنند تا بتوانند برای پیشگیری و درمان این بیماری به فرزند خود کمک کنند.