شفاانلاین»سلامت» سالانه ۳ تا ۵ هزار نوزاد با کمشنوایی مادرزادی در ایران متولد میشوند؛ یعنی روزانه ۱۲ تا ۱۵ نوزاد! از این تعداد تخمین زده میشود که ۱۲۰۰ تا ۲۵۰۰ کودک با ناشنوایی کامل متولد شوند. از هر ۳ بزرگسال بالای ۶۰ سال هم یک نفر دچار مشکل کمشنوایی است. طبق آمارهای موجود، در حال حاضر تقریبا ۸ میلیون نفر در کشور دچار اختلالات ناشنوایی هستند.
به گزارش شفاآنلاین البته اختلالات شنوایی مختص ایران نیست. سعید محمودیان، رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت در همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبتهای گوش و شنوایی که به تازگی برگزار شد، گفت: «در دنیا بیماری کمشنوایی و ناشنوایی، رتبه چهارم بیماریها را به خود اختصاص داده و نسبت به بیماریهای دیگر شاخصتر است. دانشگاه واشنگتن هم اعلام کرده که بار این بیماری در تمام دنیا بالا است.» متاسفانه آمار کمشنوایی هر سال در حال افزایش است و با توجه به آمار سازمان جهانی بهداشت، تا سال ۲۰۲۰ افزایش چشمگیری خواهد داشت.
اما ایران با انجام غربالگریهای بهموقع و اقدام به کاشت حلزون از ۲۲ سال گذشته، قدم بسیار بزرگی در مسیر کمک به کمشنوایان و ناشنوایان کشور برداشته است. سالانه ۲ هزار کاشت حلزون در کشور انجام میشود که حدود ۷۰ درصد این عملها مربوط به کودکان زیر ۷ سال است و بیش از نیمی از آنها پاسخ مثبت میگیرند و به زندگی عادی برمیگردند.
از سال ۱۳۷۲ که کاشت حلزون در کشور آغاز شده تاکنون بیش از ۲۰ هزار عمل کاشت در کشور انجام شده است. عملی با هزینه ۲۰۰ میلیون تومان که از سال گذشته برای کودکان رایگان شده است. سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت میگوید: از آنجا که هزینههای عمل کاشت بسیار بالا و حدود ۲۰۰ میلیون تومان بود، خانوادههای زیادی توان پرداخت هزینه عمل کاشت حلزون را نداشتند و سالها در انتظار نوبت عمل میماندند و از دست دادن سن طلایی کاشت – یعنی صفر تا ۴ سالگی – باعث میشد کودک ناشنوا در مهارتهای ارتباطی دیگر نیز دچار مشکل شود. به همین دلیل هزینه ۲۰۰ میلیونی کاشت حلزون شنوایی رایگان شد.»
به گفته کارشناسان و مسئولان مربوطه، شناسایی زودهنگام، غربالگری و درمان و کاشت حلزون از اقدامات مهم و قابل پیشگیری برای کنترل اثرات و عوارض ناشنوایی (مثل انزوا، افسردگی، عقبماندگی تحصیلی و …) در کودکان است. طرح غربالگری شنوایی نوزادان و کودکان از حدود ۲۰ سال پیش در ایران آغاز شده و بهعنوان یکی از برنامههای موفق در منطقه شناخته میشود. این برنامه با هدف شناسایی زودهنگام کمشنوایی و ناشنوایی و ارائه درمانهای مناسب، نقش مهمی در کاهش بار ناشنوایی در کشور داشته است.
طبق اعلام مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۳، این برنامه با پوشش ۹۷.۴ درصدی، تقریباً تمامی نوزادان زیر یک ماه را در بیمارستانها و مراکز بهداشتی تحت ارزیابی قرار میدهد. این غربالگری، امکان شناسایی زودهنگام کمشنوایی را فراهم کرده و زمان طلایی درمان را تضمین میکند.
در حال حاضر ۱۶ مرکز کاشت حلزون در سراسر کشور فعال هستند و نوبت انتظار برای کاشت در کشور به صفر رسیده است.
کاشت حلزون شنوایی در کودکان و بزرگسالان با ناشنوایی شدید تا عمیق، در صورتی که کاندیدای مناسبی باشند (یعنی عصب شنوایی سالم داشته باشند و توانبخشی مناسب دریافت کنند)، درصد موفقیت بالایی دارد. طبق گزارشهای جهانی، کمتر از ۰.۲ درصد از دریافتکنندگان کاشت حلزون در جهان با شکست کامل مواجه میشوند، که نشاندهنده موفقیت بیش از ۹۹ درصد در ایجاد حس شنوایی است. بااینحال، موفقیت کامل (یعنی دستیابی به درک گفتار و رشد زبانی نزدیک به هنجار در کودکان یا توانایی مکالمه در بزرگسالان) به عوامل متعددی از جمله سن، زمان انجام عمل و کیفیت توانبخشی بعد از جراحی بستگی دارد.