کد خبر: ۳۵۹۳۰۶
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۰ - ۲۱ فروردين ۱۴۰۴ - 2025April 10

فرصت تجارت یک تریلیون دلاری آمریکا با ایران

عراقچی در این مقاله اعلام کرد که مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا روز شنبه آینده در عمان برگزار خواهد شد. وی این نشست را هم فرصت و هم آزمون توصیف کرد و افزود که مدل چنین مذاکراتی بی‌سابقه نیست؛ چراکه ایالات متحده هم‌اکنون نیز میانجی‌گری گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین را به‌عهده دارد.

شفاانلاین»سیاسی» سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در مقاله‌ای که روز سه‌شنبه 8 آوریل در واشنگتن‌پست منتشر شد، از آمادگی ایران برای انجام مذاکرات با ایالات متحده خبر داد و تأکید کرد که تبادل پیام‌ها و نامه‌های اخیر میان دو کشور، صرفاً نمادین یا تشریفاتی نیست، بلکه تلاشی واقعی برای شفاف‌سازی مواضع و گشودن پنجره‌ای به سوی دیپلماسی است.

به گزارش شفاآنلاین عراقچی در این مقاله اعلام کرد که مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا روز شنبه آینده در عمان برگزار خواهد شد. وی این نشست را هم فرصت و هم آزمون توصیف کرد و افزود که مدل چنین مذاکراتی بی‌سابقه نیست؛ چراکه ایالات متحده هم‌اکنون نیز میانجی‌گری گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین را به‌عهده دارد.

وی با اشاره به تجربیات پیشین خود در هدایت مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده، از جمله مذاکرات سال ۲۰۲۱ با میانجی‌گری اتحادیه اروپا، گفت که این مسیر با وجود پیچیدگی‌های خاص خود، امکان‌پذیر و مؤثر بوده است. او شکست آن مذاکرات را به نبود عزم جدی در دولت بایدن نسبت داد.

عراقچی تصریح کرد که انتخاب مسیر مذاکرات غیرمستقیم، نه تاکتیکی موقتی و نه ناشی از ایدئولوژی، بلکه برآمده از تجربه و استراتژی دیپلماتیک ایران است. او خاطرنشان کرد که ایران همچنان با دیوار بلند بی‌اعتمادی و تردیدهای عمیق نسبت به نیت‌های واقعی آمریکا روبروست، به‌ویژه به دلیل اصرار واشنگتن بر بازگرداندن سیاست فشار حداکثری پیش از هرگونه تعامل دیپلماتیک.

در بخشی دیگر از مقاله، عراقچی با تأکید بر اینکه گزینه نظامی راه‌حل نیست، از دولت آمریکا خواست تا به‌جای افزایش حضور نظامی در منطقه و به خطر انداختن جان سربازان خود، به مسیر دیپلماسی متعهد شود. وی هشدار داد که ملت ایران تحت هیچ شرایطی فشار یا اجبار را نخواهد پذیرفت و از عزت ملی خود دفاع خواهد کرد.

وی همچنین به پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود ذیل برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) اشاره کرد و گفت که حتی پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از توافق، هیچ سندی دال بر نقض این تعهد از سوی ایران وجود نداشته است. عراقچی به نقل از مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده، تولسی گابارد، گفت که ایران برنامه تسلیحات هسته‌ای ندارد و رهبر ایران نیز از سال ۲۰۰۳ مجوزی برای چنین برنامه‌ای صادر نکرده‌اند.

عراقچی با رد دیدگاه‌هایی که ایران را کشوری بسته از منظر اقتصادی معرفی می‌کنند و با لحنی که مشخص است هدف آن تیم اقتصادی دونالد ترامپ است، افزود: «حقیقت این است که ما آماده استقبال از کسب‌وکارهای سراسر جهان هستیم. این موانع دولت‌ها و کنگره آمریکا هستند، نه ایران، که شرکت‌های آمریکایی را از دسترسی به فرصت یک تریلیون دلاری اقتصاد ما محروم کرده‌اند.» او به قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیما از شرکت بوئینگ پس از برجام اشاره کرد و گفت این تنها نمونه‌ای از پتانسیل عظیم اقتصادی ایران است. 

در پایان، عراقچی تأکید کرد که پیشنهاد ایران برای مذاکرات غیرمستقیم همچنان روی میز است و اگر اراده واقعی وجود داشته باشد، مسیر حل‌وفصل اختلافات از راه دیپلماسی هموار است. وی گفت: «ما به دیپلماسی باور داریم، اما تسلیم نخواهیم شد. اگر با ما با احترام رفتار شود، ما نیز متقابلاً پاسخ خواهیم داد.»

او در پایان هشدار داد که تحرکات نظامی، پیام معکوس ارسال می‌کنند و تصمیم نهایی اکنون با ایالات متحده است: «اگر آمریکا خواهان صلح واقعی است، مسیر آن را نشان داده‌ایم. اما اگر به دنبال فشار و تحمیل اراده خود باشد، باید بداند که ملت ایران به زبان تهدید با وحدت پاسخ خواهد داد.»

برچسب ها: وزیر خارجه
نظرات بینندگان