کد خبر: ۳۵۹۰۴۱
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۷ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - 2025April 06

کشف بزرگ درباره عفونت مرگبار بیمارستانی

پژوهشگران با ردیابی کلستریدیوم دیفیسیل در سراسر محیط بیمارستان، نه فقط در بیماران، شبکه پنهانی از آلودگی و انتقال را کشف کردند و دریافتند حرکت این باکتری بین سطوح، از سطح به بیمار و از بیمار به سطح، بسیار بیشتر از چیزی است که قبلاً تصور می‌شد.

شفاانلاین»سلامت» نتایج یک پژوهش جدید نشان می‌دهد،یک عفونت بیمارستانی خطرناک و بسیار مسری بسیار بیشتر از آنچه تصور می‌شد و از طریق سطوحی مانند تخت، تجهیزات و حتی دستان کارکنان بیمارستان‌ها گسترش می‌یابد.

به گزارش شفاآنلاین وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی نوشت: یافته‌های جدید نشان می‌دهد که یکی از شایع‌ترین عفونت‌های بیمارستانی، بیش از سه برابر بیشتر از برآوردهای قبلی، در بخش‌های مراقبت‌های ویژه (آی‌سی‌یو) منتشر می‌شود.

کلستریدیوم دیفیسیل (Clostridium difficile) یک باکتری بسیار مسری است که باعث اسهال، درد شکمی و تب می‌شود و در برخی موارد ممکن است کُشنده باشد. یافته‌های قبلی نشان داده بود که انتقال مستقیم بین بیماران نسبتاً نادر است. اکنون، پژوهشگران با ردیابی کلستریدیوم دیفیسیل در سراسر محیط بیمارستان، نه فقط در بیماران، شبکه پنهانی از آلودگی و انتقال را کشف کردند و دریافتند حرکت این باکتری بین سطوح، از سطح به بیمار و از بیمار به سطح، بسیار بیشتر از چیزی است که قبلاً تصور می‌شد.

دکتر مایکل روبین (Michael Rubin)، اپیدمیولوژیست و متخصص بیماری‌های عفونی از دانشگاه یوتا و سرپرست گروه پژوهشی می‌گوید: اتفاقات زیادی در حال وقوع است که ما آن‌ها را نمی‌بینیم و اگر به آن‌ها توجه نکنیم، احتمالاً بیماران را در معرض خطر غیرضروری قرار می‌دهیم.

پژوهشگران باکتری کلستریدیوم دیفیسیل را روی بدن یا در محیط اتاق ۱۰ درصد از بیماران بستری در بخش مراقبت‌های ویژه شناسایی کردند. در بیشتر موارد، باکتری‌ها از نظر ژنتیکی با باکتری‌هایی روی بدن یا محیط اطراف بیماران دیگر یکسان بودند که نشان می‌دهد باکتری‌ها از یک بیمار منشأ گرفته‌ بودند نه از دو منبع متفاوت.

آن‌ها کشف کردند در بیش از نیمی از موارد انتقال باکتری یادشده از یک بیمار به بیمار دیگر، دو بیمار به صورت هم‌زمان در بیمارستان بستری نبودند و گاهی فاصله زمانی بستری‌شدن آن‌ها با یکدیگر چند هفته بود؛ دلیل این رویداد سرسختی کلستریدیوم دیفیسیل است: باکتری‌ها می‌توانند مدتی طولانی در خارج از بدن زنده بمانند و در مقابلِ اقدامات ضد باکتریایی رایج مانند پاک‌کننده‌های بر پایه الکل مقاومت کنند. این باکتری‌ها می‌توانند از یک فرد به سطوح یک اتاق دیگر منتقل شوند و در کمین یک بیمار دیگر باشند.

پژوهشگران امیدوارند این یافته‌ها به اقدامات احتیاطی قوی‌تر به‌منظور جلوگیری از گسترش بیماری در بیمارستان‌ها منجر شود. به گفته آن‌ها، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی مانند دستکش و روپوش و همچنین رعایت بهداشت دقیق دست‌ها بسیار مهم است و می‌تواند به قطع این نوع انتقال نامرئی کمک کنند.

گزارش این پژوهش در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA Network Open) منتشر شده است.

نظرات بینندگان