کد خبر: ۳۴۴۳۲۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024May 20

عدالت؛ گمشده بزرگ نظام پرداخت مالیات پزشکان

" بیش از ۳۵۰‌هزار نفر عضو سازمان نظام پزشکی هستند و بیش از ۱۰۰‌هزار نفر از بین اعضای جامعه پزشکی در قالب پروانه مطب و موسسات و... فعالیت مستقل شخصی دارند. از بین اینها کمتر از ۷۵۰ نفر را سازمان امور مالیاتی رسما به عنوان فرارمالیاتی اعلام کرده است"
شفا آنلاین:سلامت>پرداخت مالیات و تسلیم اظهارنامه مالیاتی در قبال درآمد، یک امر قانونی است که جامعه پزشکی نیز از آن مستثنی نیست؛ اما همواره پرداخت مالیات از سوی جامعه پزشکی با حاشیه‌‌‌هایی همراه بوده و حرف و حدیث‌‌‌هایی پیرامون فرار مالیاتی شاغلان حِرَف پزشکی مطرح می‌شود که چندان با واقعیت‌‌‌ها همخوانی ندارد.
 به گزارش شفا آنلاین  اگرچه گزارش‌‌‌های ضد پزشک و البته خلاف واقعیت از جامعه پزشکی در موضوع پرداخت مالیات وجود دارد در این میان باید پرسید که چند نفر از پزشکان فرار مالیاتی دارند؟ در سایر مشاغل فرار مالیاتی چقدر است؟ مسوولان سازمان امور مالیاتی به این نکته اعتراف کرده‌‌‌اند که جامعه پزشکی از خوش‌حساب‌‌‌ترین مؤدیان مالیاتی کشور است؛ هر چند نمی‌توان منکر فرار مالیاتی معدود افرادی از جنس جامعه پزشکی شد، درست مثل دیگر حِرَف و اصناف و مشاغل که فرار مالیاتی دارند، اما به‌‌‌رغم جریان‌‌‌سازی‌‌‌های رسانه‌‌‌ای مطابق تازه‌‌‌ترین آماری که از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام می‌شود از بین بیش از ۳۵۰‌هزار عضو سازمان نظام پزشکی بالغ بر ۱۰۰‌هزار عضو در قالب پروانه مطب و موسسات درمانی و امثالهم فعالیت مستقل شخصی دارند و از مجموع این تعداد کمتر از ۷۵۰ نفر در لیست فرارمالیاتی قرار می‌‌‌گیرند یعنی چیزی حدود ۷۰۰ نفر از ۳۵۰هزار عضوسازمان نظام پزشکی! 
در گفت‌‌‌وگو با دکتر آرش انیسیان، مدیرکل برنامه‌‌‌ریزی اقتصاد سلامت سازمان نظام پزشکی پیرامون ‌سازوکار مالیات‌ستانی از سوی شاغلان حرف پزشکی مطرح شد.

با توجه به اینکه موضوع مالیات پزشکان یک بحث فنی است، ‌سازوکار و مبنای محاسبه مالیات پزشکان چگونه است؟

از نظر سازمان مالیاتی، تمامی‌‌‌ صاحبان مشاغل از جمله پزشکان که به فعالیتی اشتغال دارند طبق آیین‌نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیات‌‌‌های مستقیم به سه گروه اول، دوم و سوم مالیاتی تقسیم‌بندی می‌‌‌شوند که هرکدام تکالیف مالیاتی متفاوتی دارند.گروه اول؛ صاحبان مشاغلی در این گروه هستند که مبلغ فروش یا آخرین مالیات قطعی‌شده آنها از مبلغی بالاتر باشد و باید تمام تکالیفی را انجام دهند که شرکت‌ها (اشخاص حقوقی) انجام می‌دهند مانند ارسال اظهارنامه مالیاتی، ارسال معاملات فصلی، صدور صورت‌حساب، نگهداری دفاتر قانونی برای درج تمام معاملات مالی، ارائه اسناد و مدارک به ماموران مالیاتی، ارسال لیست حقوق و دستمزد و... گروه دوم؛ این گروه نیز بر اساس میزان فروش و مالیات قطعی‌شده خود که مبالغ آن کمتر از گروه اول است باید اظهارنامه مالیاتی را مشابه گروه اول ارسال کنند و برای هر ماه گزارشی از کلیه درآمدها و هزینه‌‌‌های خود را ثبت کنند و یک گزارش سالانه نیز تهیه کنند و به اداره امور مالیاتی مربوطه تحویل دهند. گروه سوم، صاحبان مشاغلی هستند که در گروه اول و دوم قرار ندارند، ولی ارسال اظهارنامه مالیاتی و تهیه گزارش سالانه درآمد و هزینه‌‌‌ها و ارائه آن از جمله وظایف آنهاست. این گروه هم لزومی ‌‌‌به داشتن دفاتر قانونی یا دفاتر درآمد هزینه ندارند و ثبت دستی درآمد و هزینه قابل قبول است. بیش از ۸۰‌درصد جامعه پزشکی در گروه سوم مالیاتی طبقه‌‌‌بندی می‌‌‌شوند و بیش از ۱۵‌درصد از ۲۰‌درصد باقی‌مانده در گروه دوم و کمتر از ۵‌درصد از جامعه پزشکی مشمول تکالیف گروه اول مالیاتی هستند.

طبق اعلام سازمان امور مالیاتی پزشکان جزو مؤدیان خوش‌حساب مالیاتی هستند. برخی جریان سازی‌‌‌ها علیه پزشکان با کلید‌واژه فرارمالیاتی پزشکان از کجا نشات می‌گیرد؟ آیا مالیات برای مشاغل پزشکی با سایر مشاغل متفاوت است؟

جامعه پزشکی به عنوان قشر فرهیخته در جامعه همیشه در انجام تکالیف مالیاتی نسبت به سایر اقشار جامعه پیشرو بوده است. میزان پرداخت مالیات و میزان مشارکت در استفاده از تبصره ۱۰۰ قانون مالیات‌‌‌های مستقیم عملا این اجازه را می‌دهد که افراد بتوانند مالیات‌‌‌شان را به‌‌‌صورت مقطوع تا سطحی از درآمد پرداخت کنند بنابراین جامعه پزشکی، جامعه‌‌‌ای است که به‌‌‌طور عمده با قوانین همراه است. آن چیزی که اصطلاحا به عنوان فرار مالیاتی در بین جامعه پزشکی اعلام می‌شود، نمی‌توان گفت اصلا نیست، ولی ممکن است بسیار ناچیز باشد. بیش از ۳۵۰‌هزار نفر عضو سازمان نظام پزشکی هستند و بیش از ۱۰۰‌هزار نفر از بین اعضای جامعه پزشکی در قالب پروانه مطب و موسسات و... فعالیت مستقل شخصی دارند. از بین اینها کمتر از ۷۵۰ نفر را سازمان امور مالیاتی رسما به عنوان فرارمالیاتی اعلام کرده است (از نظر ما این عدد هم قطعی نیست). این عدد در یک جامعه ۳۵۰‌هزار نفری تقریبا چیزی نزدیک به صفر است. ما خودمان را با هیچ قشری مقایسه نمی‌‌‌کنیم، اما آن چیزی که مهم است عدالت مالیاتی است.

تفاوت جامعه پزشکی با سایر اقشار این است که جامعه پزشکی از معدود اقشاری است که در تبصره ۶ قانون سالانه بودجه به‌‌‌طور علی‌‌‌الحساب ۱۰‌درصد از عملکردشان در مراکز درمانی پایان ماه به سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌شود. بقیه مشاغل چهار ماه بعد از اتمام سال مالی موظف به پرداخت مالیات‌شان هستند. به دلیل اینکه اغلب مراکز درمانی و پزشکان به‌خصوص در شهرستان‌‌‌ها با سازمان‌های بیمه‌‌‌گر قرارداد دارند عملا عملکردشان در قبال سازمان‌های بیمه‌‌‌گر شفاف و قابل رصد است و بر آن مبنا هم مالیات پرداخت می‌کنند./دنیای اقتصاد

نظرات بینندگان