این روزها بحران مسمومیت دانشآموزان در کشور و ابعاد ناشناخته آن نگرانی ایجاد کرده است.

شفاآنلاین>سلامت>این روزها بحران مسمومیت دانشآموزان در کشور و ابعاد ناشناخته آن نگرانی ایجاد کرده است. بحران دو نوع است؛ یکی بحرانهای طبیعی مثل سیل و زلزله و توفان و... دیگر بحرانهایی که به دست بشر ساخته میشود.
بحران گاهی اجتماعی و یا سیاسی یا یک مسئله بینالمللی است و... اما بحران، چه طبیعی باشد چه دستساز بشر، نیاز به مدیریت دارد و نقش رسانهها در مدیریت بحرانها بسیار قابل اهمیت است. رسانهها بعد از بحران با آگاهی و مدیریت و دروازهبانی خبر و اطلاعرسانی دقیق به حل بحران کمک میکنند. شاید بگویید رسانه سرش برای بحران درد میکند. درست است، بحران از نگاهی برای رسانه یک فرصت است. رسانه میتواند برای جذب مخاطب از بحران استفاده کند اما بدون رسانه، مدیریت بحران هم امکان نخواهد داشت.
باقر امیری در مقالهای درباره بحران و مدیریت بحران و نقش رسانهها مینویسد: کارکرد رسانهها متناسب با هر یک از نیازهای در مرحله پیش از بحران، شامل آموزش مصونسازی، آگاهسازی و دیدهبانی، مرحله حین بحران شامل خبررسانی، دروازهبانی و همراه سازی و مرحله پس از بحران شامل پاسخ طلبی، تحلیل گری و آرامش بخشی است.
مهم اینکه، در هر بحرانی نباید خبرنگاران و
روزنامهنگاران را به صرف دادن خبر و گزارش مقصر شناخت.در خبرها خواندیم: سید علی طباطبایی از سایت قم نیوز که خبرهای مسمومیت دانشآموزان قمی را گزارش میکرد؛ بازداشت شده است.از چند و چون پرونده ایشان مطلع نیستم اما واقعاً خبرنگار یک رسانه وظیفهاش دادن خبر و گزارش است و حل بحران هم به دوش رسانه و خبرنگار است.دردم از یار است و درمان نیز هم... بنابراین اشتباه نکنیم رسانه دشمن نیست. رسانه، حلقه واسطه بین مردم و حکومت است... در ضمن کارشناسان رسانه معتقدند: رسانه از بحران اثر میپذیرد و بر بحران اثر میگذارد!رسانه، نماینده افکار عمومی است و بازتاب دهنده افکار عمومی است. جالب است بدانید بحران وقتی بحران نام میگیرد که افکار عمومی و رسانهها به آن توجه کنند اما اگر رسانهها کمک کنند به حل بحران و مدیریت آن با آگاهی و اطلاع رسانی دقیق دهان شایعه قفل خواهد شد و روشنگری اتفاق خواهد افتاد. هم اکنون در ماجرای مسمومیت دانشآموزان هم رسانهها به عنوان نماینده افکار عمومی خواستههای مردم را باید بازگو کنند. بعد با کمک کارشناسان راههایی برای کم شدن خسارات را بررسی کنند با مسئولان درباره مقصران این ماجرا حرف بزنند. بحثهایی با روانشناسان برای کمک به دانشآموزان و خانوادهها داشته باشند.
نگاهمان را نسبت به رسانه تغییر دهیم. اینروزها رسانههای داخلی میتوانند نقش مهمی داشته باشند و به حل بحران کمک کنند. فریبا خانی نویسنده و روزنامهنگار/ آرمان ملی