کد خبر: ۱۲۶۲۳۷
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۵ - ۱۸ مهر ۱۳۹۵ - 2016October 09

سـونوگـرافی ابـزار تشخیـص یـا کسـب درآمـد؟

شفا آنلاین>اجتماعی> در طب سنتی و نوین، اساس درمان، تشخیص است به‌گونه‌ای که تنها راه دست‌یابی به درمان مناسب، تشخیص صحیح است.
ابزارها و روش‌های گوناگونی تا به امروز در زمینه تشخیص بیماری‌ها و رصدکردن روند درمان کشف و ارائه شده و از جمله روش‌های تشخیصی که در طب نوین نقش مهم و بی‌بدیلی دارد «سونوگرافی» است. روشن است که بسیار فراتر از امکانات سخت‌افزاری پایه، مانند دستگاه سونوگرافی، انجام‌دادن صحیح این روش تشخیصی، نیاز به اطلاعات گسترده و تجربه کافی دارد. این روش تصویربرداری به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از رشته «پرتوشناسی تشخیصی» یا همان «رادیولوژی» از جایگاه رفیعی در این رشته برخوردار است به‌گونه‌ای که آموزش مداوم و شبانه‌روزی چندین ساله، از سطوح مقدماتی در سال نخست دوره دستیاری تخصصی تا سطوح پیشرفته در سال‌های بعد، در کنار کسب تجربه تحت نظر اساتید فن در مراکز تخصصی و فوق‌تخصصی، یک رادیولوژیست را قادر به فعالیت در این زمینه می‌کند.

       بسیاری از متخصصان رادیولوژی اذعان دارند که در میان روش‌های متفاوت و متنوع تصویربرداری، سونوگرافی سخت‌ترین و پیچیده‌ترین آنهاست چرا که فاصله‌ای میان انجام آن و گذاردن تشخیص متصور نیست و فرد انجام‌دهنده باید از چنان تبحری برخوردار باشد که بتواند در لحظاتی کوتاه و بدون هیچ‌گونه مشاوره‌ای به تشخیص برسد.

       اما آن‌چه در کشور ما جلب توجه می‌کند و شگفتی‌آفرین است، غوغاهایی است که هراز چندگاهی بر سر انتفاع مادی از این روش تشخیصی به راه می‌افتد؛ علی‌رغم آن‌که متخصصان رادیولوژی کشور، دوران آموزش چهارساله‌ای را پشت سر می‌گذارند تا بتوانند در این حیطه فعالیت کند، شاهدیم که عده‌ای دیگر از پزشکان که در حیطه‌های تخصصی خود فعالیت می‌کنند، بدون طی‌کردن آموزش‌های لازم چند ساله و کسب مهارت و تجربه و اخذ مدارک معتبر، پای به این میدان می‌گذارند و خواستار ورود به این عرصه بسیار تخصصی هستند و برای آن‌که به این خواسته‌ها نیز ظاهری قانونی بپوشانند، به هر ابزار و بهانه‌ای متوسل می‌شوند اما در پشت این همه هیاهو چه رازی نهفته است؟ آیا همراهی و همگامی با دانش نوین چنین شوق‌آفرین شده است که همکاران ما را در پیگیری این امر چنین مشتاق کرده است؟! آیا این موضوع چنان حساس و سرنوشت‌ساز است که عده‌ای را از خود بی‌خود کرده که گویا سررشته تخصص خود را فراموش کرده و در این جام جهان‌بین به دنبال گمشده خود می‌گردند؟ آیا مسئولان امر آن‌چنان از حل مشکلات پیچیده بهداشتی و درمانی آسوده گشته‌اند که اکنون تنها مشکل برزمین‌مانده قصه رادیولوژی و سونوگرافی است؟ آیا شعار استفاده از سونوگرافی مانند گوشی پزشکی توسط ایشان با اخذ هزینه جهت استفاده از این ابزار تشخیصی تطابق دارد؟ پرواضح است که در این جهان، هیچ معلولی را نتوان یافت جز به علت! در پس پرده این راز، منافع هنگفتی نهفته که جز در پس پرده‌ای از شعار آن را نمی‌توان مستور داشت. با کنار گذاردن متخصصان این عرصه، ناگهان شاهد افزایش افسارگسیخته درخواست‌های سونوگرافی و انجام آن بنا بر تشخیص درمان‌گران خواهیم بود، آن‌چنان که هر بیمار پس از ثبت مشخصات خود به انجام سونوگرافی توسط پزشک معالج رهنمون می‌گردد و تمامی عرصه‌های تشخیص، درمان و پایش درمانی منحصر به یک فرد درمان‌گر می‌شود. در این میانه درمان‌گران خواسته یا ناخواسته در دام پدیده‌ای شوم به نام خودارجاعی گرفتار می‌آیند؛ مردابی که گریز از آن اگر چه ممکن اما بسیار سخت و پرهزینه خواهد بود.

       آن‌چه گفته شد تنها گریزی است بر آن‌چه معلولان این پدیده با آن دست به گریبان خواهند شد اما آن‌چه سیاست‌گذاران و سکان‌داران نظام سلامت و درمان را گرفتار خود خواهد کرد، بسی سهمگین‌تر و زیان‌بارتر است. رواج یافتن چنین پدیده‌ای نه تنها کمر سازمان‌های بیمه‌گر را در زیر هجمه درخواست‌های روزافزون سونوگرافی خواهد شکست. گستردگی چنین پدیده‌ای همچون سیل ویران‌گر موجب خروج ارز از کشور برای ورود دستگاه‌های سونوگرافی خواهد شد و...

       در نگاهی کوتاه می‌توان ثمرات حاتم‌بخشی غیرآگاهانه و غیرعلمی واگذاری روش تشخیصی سونوگرافی به افراد غیرمتخصص را در فشاری بی‌سابقه به اقتصاد درمان از یک‌سو و از سوی دیگر تضعیف روند تشخیص در مورد بیماران خلاصه کرد. منتفعان چنین بازار مکاره‌ای نیز واردکنندگان دستگاه‌های سونوگرافی و باندهای مافیایی پشتیبان این شرکت‌ها خواهند بود و متضرران چنین فرآیندی مردم در درجه نخست و جامعه پزشکی کشور در درجه بعدی هستند. سخن‌گفتن از دردهای مقطعی و موردی بدون در نظر گرفتن عوامل و بسنده‌کردن به پاک کردن صورت مسئله در دهه‌های اخیر نشان داده که حاصلی جز خسران و تضعیف زیر بناها نداشته است. باشد که در سراشیب سقوط علم و ایمان و عمل هیچ‌یک ازما ملعبه دست سودجویان و غوغاسالاران منفعت طلب نگردیم و اندوخته آخرت را به متاع بی‌مقدار دنیا نفروشیم.سپید
احد صالحی/ رادیولوژیست
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۸
0
0
متاسفانه این مجوز به پزشکان زنان مبنی بر انجام سونوگرافی جنین تنها با چند ماه آموزش(به جای متخصصین رادیولوژیست با حداقل چند سال آموزش) وسپس احتمال خودارجاعی های مکرر توسط خود پزشک زنان برای خودش! نه توجیه علمی دارد نه توجیه مالی(البته برای مریض) نه توجیه پزشکی.
همیشه این طور است که اگریک تصمیم سلیقه ای باشد حالا هر تصمیمی باشد اگر بدون دلیل متقن باشد قطعا موقت خواهد بود و به زودی لغو میشود ولی تبعات حتی همین مدت کم هم بسیار زیاد است هم برای سلامتی مادر و جنین هم برای جیب مریض.و به علاوه از دید من متاسفانه اصرار بر ادامه این تصمیم بسیار شبهه آور است.
نظرات بینندگان