کد خبر: ۶۶۷۹۹
تاریخ انتشار: ۰۱:۴۵ - ۰۳ تير ۱۳۹۴ - 2015June 24

ویزیت پزشکان متخصص در منزل

شفا آنلاین>اجتماعی> حضور پزشک بر بالين بيمار در منزل، فرايندي است بسيار حساس که اگر سازوکار نظارتي آن مورد غفلت واقع شود، کارکردهاي مثبت آن، تبديل به تهديد مي‌شود.

به گزارش شفا آنلاین، با تحقيقي کوتاه از اسم و رسم موسسات و شرکت‌هايي که به ارائه اين خدمات مشغول هستند با ليستي از فعاليت‌هاي بسيار متنوع مواجه مي‌شويم که از جمله‌ آنها مي‌توان به اعزام مراقب ساده جهت مراقبت و نگهداري از سالمندان و کودکان، اعزام کودکيار و مادريار آموزش‌ديده جهت مراقبت و نگهداري از کودک در منزل به‌صورت روزانه يا شبانه‌روزي، اعزام پزشک متخصص يا عمومي و مشاوره پزشکي در هر ساعت از شبانه‌روز در منزل، اعزام پرستار و بهيار جهت پرستاري از بيمار، انجام آزمايش و نمونه‌گيري خون، ادرار و چکاپ کامل در منزل، گرفتن نوار قلب توسط متخصص در منزل، اعزام آمبولانس به سراسر ايران و پرستار پروازي به سراسر جهان و پذيرش بيمارستان، انجام واکسيناسيون و ختنه توسط پزشک متخصص، مشاوره بيماري هاي خاص نظير ديابت، فشار خون‌، بيماري‌هاي روماتيسمي، چربي خون و …، انجام کليه خدمات توانبخشي، فيزيوتراپي، کاردرماني و گفتاردرماني توسط متخصص، درمان و مراقبت از کودکان اوتيسم، بيماران ذهني و جسمي با بهره‌وري از جديدترين شيوه روز دنيا، آموزش مهارت‌هاي زندگي، اجتماعي و کلامي، روان درماني و اصلاح رفتار، اجراي آزمون هوش و شخصيت، برگزاري دوره‌هاي گروه درماني و آموزش و صدور گواهي فوت در منزل اشاره کرد.


مسئول يکي از اين مراکز خدمات باليني و درماني با بيان اينکه اين مرکز با ?? سال سابقه کار، داراي مجوز رسمي از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي است، گفت: «مرکز ما به‌صورت شبانه‌روزي و بدون تعطيلات با هدف تشخيص فوري، سرعت در درمان، جلوگيري از اتلاف وقت و پيشگيري از عواقب بستري مانند عفونت‌هاي بستري و... مشغول به فعاليت است که در نهايت منجربه آرامش کليه اعضاي خانواده به‌خصوص سالمندان، نوزادان، بيماران تصادفي و بستري مي‌شود.»


بهار با بيان اينکه اين مرکز سال گذشته به‌عنوان مرکز کارآفرين برجسته کشور انتخاب و از سوي معاون رئيس‌جمهور نشان لياقت ملي دريافت کرد، تصريح کرد: «اگرچه عمده تمرکز ما برروي سالمندان است، اما رسيدگي به امور درماني بيماران صعب‌العلاج، معلولان ذهني و جسمي و جانبازان در منزل از ديگر خدمات ما به شمار مي‌رود.» وي به متخصصين شاغل در مرکز اشاره و تصريح کرد:‌ «متخصصين ما از رشته‌هاي روانپزشکي، فيزيوتراپي، داخلي و ... هستند.»

بهار درخصوص هزينه ويزيت بيماران درمنزل ازسوي پزشک متخصص، تصريح کرد: «تعرفه‌هاي درماني ما مطابق با نرخ اعلام شده از سوي دولت است که با هماهنگي پزشکان صورت مي‌گيرد و عموما بين رقم 100 تا 150 هزار تومان به ازاي هرجلسه که پزشک متخصص مراجعه مي‌کند، در نوسان است.»


وي اضافه کرد: «بيماران در هر ساعتي از شبانه‌روز که با اين مرکز تماس بگيرند، ما قادر به ارائه خدمت به آنها هستيم. چراکه پزشکان ما همواره آنکال و آماده به خدمت‌رساني هستند، اگرچه ممکن است با ساير مراکز نيز درحال همکاري باشند.» وي ادامه داد: «بيمار در محل موسسه پذيرش نمي‌شود بلکه بعد از تماس خانواده او، شرح حالي از بيمار توسط پرستاران ما گرفته و طبق تشخيص آنان با متخصص مربوطه تماس برقرار و روند درمان در منزل طي مي‌شود.» وي با بيان اينکه صدور گواهي فوت يکي ديگر از خدماتي است که توسط موسسه ارائه مي‌شود، خاطرنشان کرد:‌ «تاکنون هيچ‌گونه مشکلي در زمينه مداواي بيماران براي اين موسسه به وجود نيامده است.»

مديريت اين موسسات بايد صحيح باشد

دبير انجمن اورولوژي ايران نیز ضمن عدم اطلاع از سازوکار فعاليت موسسات اعزام پزشک بر بالين بيمار، گفت:‌ «اگر بر نحوه فعاليت اين‌گونه موسسات نظارت دقيق و حساب‌شده صورت گيرد و ارزيابي کيفي بر ارائه خدمات آنها انجام شود، طرح خوبي است. چراکه بسياري از بيماراني که به ما مراجعه مي‌کنند، نسبت به اين مساله که توانايي حضور در مطب پزشک، کلينيک و بيمارستان ندارند، گلايه‌مند هستند. لذا علاقه‌مند هستند که پزشک در منزل يا محل نگهداري آنها حاضر شود.»


عباس بصيري به لزوم مديريت صحيح اين‌گونه مراکز در راستاي جلوگيري از سو‌ء‌استفاده‌هاي احتمالي اشاره و تصريح کرد:‌ «اين‌گونه موسسات درصورت عدم مديريت صحيح، پتانسيل تبديل شدن به محل تجارت غيرصحيح را دارند. چراکه ممکن است موارد غيرضروري را به بيمار تحميل و او را به متخصصان ديگر ارجاع کنند و از اين طريق هزينه‌هاي اضافه براي او بتراشند.»


وي در خصوص هزينه دريافت شده از سوي اين موسسات براي هر ويزيت، خاطرنشان کرد:‌ «بايد ارزيابي شود که هر پزشک چه مدت زماني را براي ويزيت بيمار اختصاص مي‌دهد و درواقع چقدر زمان او گرفته مي‌شود. از طرفي هم‌اکنون مبلغ ويزيت هر متخصص بين 30 تا 40 هزار تومان است و با احتساب هزينه رفت و آمد و ساير موارد، به نظر نمي‌رسد که اين مبلغ خارج از عرف و بالاتر از استاندارد باشد.» بصيري در پايان گفت: «نحوه مديريت اين‌گونه مراکز بسيار مهمتر از هزينه‌هاي آن است.»

برخي پزشکان اجازه صدور جواز فوت دارند

مدير روابط عمومي سازمان پزشکي قانوني ضمن تقسيم‌بندي نحوه مرگ افراد به 2 دسته طبيعي و غيرطبيعي گفت:‌ «اکثر پزشکان مجوز صدور جواز فوت و دفن از سوي وزارت بهداشت دارند. اما اگر مرگ غيرطبيعي باشد که حتي ممکن است اين مرگ غيرطبيعي در بيمارستان نيز رخ دهد، پزشک به دليل عدم دسترسي به سوابق بيمار، اجازه صدور جواز فوت ندارد.»


حق‌وردي ادامه داد: «اين مرگ مشکوک تلقي شده و بايد به پزشکي قانوني ارجاع شود، خواه در بيمارستان باشد يا بر بالين بيمار. اما اگر مرگ بيمار طبيعي باشد، پزشک اعزامي ازسوي اين موسسات نيز اجازه صدور جواز فوت دارد و جسد به سازمان بهشت زهرا منتقل مي‌شود.»


وي با بيان اينکه تا به حال هيچ موردي از تخلف اين موسسات که مرتبط با پزشک قانوني باشد، به ما گزارش نشده است، خاطرنشان کرد: «در صورتيکه اصولا شکاياتي مبني‌بر عدم رسيدگي مناسب ازسوي پزشکان بيمارستان‌ها به کميسيون‌هاي پزشکي قانوني مي‌رسد. البته بيشتر شکايات قصور پزشکي درخصوص تخصص‌هاي زنان و زايمان، دندان و ... بوده است که اين موارد معمولا در حوزه فعاليت موسسات اعزام پزشک نيست و در مطب‌ها و کلينيک‌ها ارائه مي‌شود.»

بستر فعاليت اين موسسات در شهرستان‌ها فراهم نيست

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکي ساوه نیز با بيان اينکه در اين شهرستان تنها يک روانپزشک وجود دارد که به‌صورت محدود بر بالين بيماران در منزل حاضر مي‌شود، گفت:‌ «در شهرستان به‌دليل جغرافياي کوچک و کوتاهي مسيرها، معمولا بيماران به مطب‌ها مراجعه مي‌کنند.

اما سختي رفت‌ و آمد در شهرهاي بزرگ باعث رونق فعاليت موسسات اعزام پزشک بر بالين بيمار مي‌شود. در شهرستان‌هاي کوچک مثل ساوه ممکن است به صورت موردي يک بيمار از پزشک درخواست حضور بر بالين کند، اما به‌صورت سازمان يافته نيست.»

ناصرعباسي ضمن مثبت ارزيابي کردن فعاليت اين‌گونه موسسات به شرط انجام درست ماموريت، تصريح کرد: «بسياري از مشکلات مردم با اين نظام قابل حل است. مثلا يک پيرزن 90 ساله براي مراجعه به پزشک با مشکلات عديده‌اي چون نياز به خودروي دربستي، برانکارد براي حمل و ... روبرو است که جميع اين موارد منجربه افزايش هزينه‌هاي درمان نيز مي‌شود. ضمن اينکه اين رفت‌و آمدها به مطب ممکن است باعث بروز صدمات و عوارض مضاعف به بيمار شود که روند درمان او را مختل مي‌کند. پس در کل فعاليت اين شرکت‌ها البته تحت نظارت، بسيار خوب است.»

فعاليت اين موسسات نبايد غيرعلمي باشد

شواهد گواه بر اين است که متخصصان نيز از فعاليت مراکز اعزام متخصص بر بالين بيمار رضايت دارند. متخصص داخلي دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار سپيد با بيان اينکه کليت کار اين موسسات بسيار مفيد است، گفت: «بيماران بسياري وجود دارند که نيازمند دريافت چنين خدماتي هستند.


لذا تاسيس اين موسسات امري ضروري است که البته نيازمند ملزومات خود است.» اميرعلي سهراب‌پور نيز نظارت‌بر نحوه فعاليت را مهم‌ترين مساله دانست و تصريح کرد:‌ «اينکه اين موسسات مبادرت به فعاليت‌هاي غيرعلمي نکنند، بسيار حائز اهميت است. کمااينکه گزارش‌هايي به ما رسيده مبني‌بر اينکه برخي از اين موسسات خدمات غيرعلمي که بيمار نيازمند آن نبوده، ارائه داده‌ و بابت آن هزينه نيز دريافت کرده‌اند.»

وي ادامه داد: «در اطراف ما بيماران زيادي وجود دارند که اميد زيادي به درمان آنها نيست. درکشورهاي غربي مراکزي تحت‌عنوان مراکز مراقبت تسکيني، نگهداري از اين بيماران را به‌عهده مي‌گيرند و نيازهاي آنها به انواع دارو و تجهيزات را مرتفع مي‌کنند.»

سهراب‌پور اضافه کرد: «اين خدمات البته نسبتا پرهزينه است که همه افراد قادر به تامين آن نيستند. اما درکشورما خبري از فعاليت اين‌گونه موسسات نيست. لذا در اين شرايط نگهداري از بيماراني که نياز به مراقبت دارند و در بيمارستان امکان نگه‌داري آنها نيست و مرخص مي‌شوند، ‌به‌عهده خانواده آنان قرار مي‌گيرد که البته ممکن است آنها دانش و زمان کافي براي اين کار را نداشته باشند.

پس وجود موسسات اعزام پزشک به بالين بيمار باعث مي‌شود آن دسته از خانواده‌هايي که تمکن مالي استفاده از اين خدمات را دارند، مشکلي در اين حوزه نداشته باشند. اما فعاليت اين موسسات نيازمند يک نظام خاص است، چراکه در غير اينصورت به دکاني تبديل مي‌شود که براي بهره‌برداري مالي بعضي از افراد.»

فعاليت اين موسسات کاملا تحت نظارت است

متوليان سازمان نظام پزشکي نيز فعاليت اين موسسات را تاييد مي‌کنند. قائم‌مقام معاون نظارت اين سازمان با بيان اينکه اعزام پزشک به منزل تنها توسط مراکزي تحت عنوان مراکز مراقبت در منزل امکان‌پذير است، گفت:‌ «يک درمانگاه شبانه‌روزي، يک مرکز جراحي محدود و يک بيمارستان اجازه اعزام پزشک به منزل را ندارد. اين مراکز مجوز خود را از وزارت بهداشت گرفته‌اند که علاوه‌بر خدمات ويزيت پزشک عمومي و تخصصي، خدمات پرستاري نيز ارائه مي‌دهند.»

مقيمي با تاکيدبر اينکه فعاليت اين‌گونه موسسات مسبوق به سابقه است و جديد نيست، تصريح کرد:‌ «قريب به 10 سال از تاسيس اين مراکز مي‌گذرد. اين مراکز بايد فضا، مکان، تجهيزات و آمبولانس داشته باشند و اسامي پزشکان خود را اعلام کرده باشند.»

وي با تاکيد بر اينکه فعاليت اين مراکز کاملا تحت نظارت، تعرفه‌هاي آنها نيز مشخص و توسط وزارت بهداشت تعيين مي‌شود، تصريح کرد: «از آنجاکه پزشک در محل حاضر مي‌شود و خدمات را آنجا ارائه مي‌دهد، طبيعي است که تعرفه دريافتي او با هزينه درمان در مطب متفاوت است.»

معاون نظارت سازمان نظام پزشکي نیز با بيان اينکه مبلغ دريافتي توسط موسسات اعزام بيمار به منزل بالا نيست، گفت: «در فرايند محاسبه ويزيت در منزل بر اساس ضريب k ، بايد به زماني که پزشک صرف مي‌کند، هزينه رفت و آمد او و ساير مولفه‌ها توجه کرد. کما اينکه حضور همان پزشک در مطب منجربه ويزيت چندين نفر ازسوي او مي‌شود.»


محمد جهانگيري با تاکيدبر اينکه فرايند ويزيت در منزل بيشتر از آنکه با هدف اشتغال پزشکان متخصص صورت گيرد، با هدف رفع مشکلات بيماران و خانواده‌هاي آنها صورت مي‌گيرد، خاطرنشان کرد: «بيماراني وجود دارند که اگر بخواهند با آمبولانس به بيمارستان منتقل شوند، متحمل هزينه‌هاي سنگين مي‌شوند که سلامتي آنها را نيز به خطر مي‌اندازد.

يکي از اهداف اين کار اين است که پزشکان با توجه به شرايط خاص خود مبادرت به انجام آن مي‌کنند و بهره اوليه را نيز بيماران از اين موضوع مي‌برند.» وي به مساله کمبود پزشک متخصص در بيمارستان‌ها اشاره کرد و ادامه داد: «با توجه به طرح مقيمي، شايد اگر متخصصين شاغل در اين مراکز در بيمارستان به ارائه خدمت مشغول بودند، درآمد بهتري داشتند. اما کماکان ترجيح مي‌دهند در اين موسسات به ارائه خدمت بپردازند.»

سپید


غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
فرخنده رشیدیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
0
0
کار بسیار مثبت وضروری میباشد ولی اگر برای بیماران خیلی هزینه گزافی نداشته باشد که قادر به استفاده از ان نباشند و باز مخصوص اقشار ثروتمند باشد ویا بیمه سلامت را شامل شود که اقشار ضعیف نیز بهره مند شوند
نظرات بینندگان