شفاآنلاین :درخت سنجد درختی است که ارتفاع آن تا 7 متر میرسد. تمام قسمتهای گیاه از پرزهای فشرده نقرهای پوشیده شده و ممکن است خاردار یا بیخار باشد.
برگهای آن بیضی، دراز، نوکتیز به طول تا 9 و عرض تا 5/2 سانتیمتر
میباشند. سطح رویی برگها سبز مایل به خاکستری و سطح زیرین سفید نقرهای
است.
گلهای کوچک گیاه به تعداد یک تا سه عدد به رنگ زرد کمرنگ و
به صورت نر و ماده یا به طور مجزا نر و ماده هستند. این گلها بوی بسیار
نافذی دارند و در اوایل تابستان ظاهر میشوند. میوه بیضیشکل سنجد شبیه و
به اندازه زیتون، به طول تا 7/1سانتیمتر و به رنگ نارنجی مایل به قرمز و
دارای طعم ملایم و قابض است.
سنجد بومی نواحی غربی و مرکزی
آسیا، از روسیه و قزاقستان تا ترکیه و ایران میباشد و در بیشتر نقاط
ایران، بهخصوص در استانهای آذربایجان، کردستان، همدان، اصفهان، فارس،
خراسان، تهران و بلوچستان میروید.
ترکیبات مهم
گلهای سنجد
دارای اسانس معطری است که مواد موثر آن اولین بار در سال 1378 توسط مولف و
همکاران مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که
مهمترین ترکیبات اسانس شامل: اتیل سینامات 2/81 درصد، دوکوزان 7/1 درصد،
تریکوزان 55/0 درصد، هنیکوزان 9/0 درصد، متیل سینامات 8/3 درصد، سیس و
ترانس اتیل بنزوات 11/0 درصد، نونانال 22/0 درصد و 1و8 ررسینئول 11/0 درصد
میباشند.
غُبیرا یا سنجد دارای طبیعت سرد و خشک است. هر خونریزی را
بند آورد. صفرآور است. در علاج سرفه مفید است. از استفراغ جلوگیری میکند.
بندآورنده شکم است (ضد اسهال) و ادرار را زیاد میکند

میوه، برگ و
ساقه سنجد حاوی ترکیبات تاننی، ساپونینی، فلاوونوئیدی و آلکالوئید است.
همچنین ترکیبات قندی، چربی، کاروتنوئیدها و ویتامینها، از جمله
ویتامینهای C و E، از ترکیبات میوه میباشند.
داروشناختی و اثرات مهم
با
توجه به مواد موجود در میوه و سایر قسمتهای سنجد میتوان اثرات قابض،
محرک، ضدالتهاب، ضداکسیدان، ضدسرطان و رفع مشکلات معده و روده را برای آن
پیشبینی نمود.
با توجه به اینکه تحقیقات چندانی در مورد مواد و خواص
سنجد ایران صورت نگرفته است، میتوان به نظریات دانشمندان و منابع طب سنتی
توجه نمود.
ابنسینا در کتاب قانون راجع به سنجد چنین گفته است:
غُبیرا
یا سنجد دارای طبیعت سرد و خشک است. هر خونریزی را بند آورد. صفرآور است.
در علاج سرفه مفید است. از استفراغ جلوگیری میکند. بندآورنده شکم است (ضد
اسهال) و ادرار را زیاد میکند.
در مخزن الادویه راجع به سنجد چنین آمده است:
غُبیرا را به فارسی سنجد گویند. میوه درختی است بزرگ به قدر درخت عناب و در مناطق بسیار سرد میروید و برگ آن خشن است.

درخت
دو نوع است: نر و ماده که نر آن ثمر نمیدهد و ماده آن دو نوع میباشد:
یکی میوه آن به اندازه عناب و پوست آن نازک است که بعد از رسیدن پوست آن
سرخ میگردد و از مغز خوب جدا نمیشود. مغز آن سفیدرنگ، شیرین، خوشبو و
خوشطعم است که تخمی (هسته) کمی طولانی، شبیه هسته عناب دارد و نوع دیگر،
میوهاش بزرگتر از نوع اول است و پوست آن از مغز جدا میشود. مغز آن
سفیدرنگ و نرم، مانند آرد میباشد و هسته آن به آسانی جدا میگردد. این
نوع، شیرینی کمتری دارد و در فارسی به آن سنجد آردی گویند. هر دو نوع در
وسط تابستان میرسند و قوت آن ها تا دو سال باقی میماند.
* طبیعت آن سرد و خشک و میوهاش مقوی و مفرح است.
* برای درمان سردرد و سرفه مفید میباشد.
* مقوی معده و ضد استفراغ و صفراآور است.
* خام آن ضد اسهال است.
*
گل آن سفید مایل به زردی است و بعضی زعفرانی رنگ گفتهاند. طبیعت گل آن
گرم و خشک و بسیار خوشبو و تند میباشد و استشمام بوی آن محرک شهوت زنان،
خصوصاً زنان و دختران جوان است.
* بوی گل آن مفرح و مقوی دل و دماغ و آشامیدن آن مقوی دماغ و قلب است.
* همچنین گل آن جهت امراض سینه و ریه، معده و جگر و آب آوردن انساج، لرز و یرقان مفید است.
* برگ تازه آن برای درمان زخم و رفع عفونت مفید میباشد و اگر برگ تازه نباشد، برگ خشک آن هم مفید است.
نکات قابل توجه
1- در منابع قدیمی اشاره به دو نوع سنجد معمولی و آردی شده است که در منابع جدید هم همین موضوع به چشم میخورد.
2-
در تجزیه و شناسایی مواد تشکیلدهنده اسانس گل سنجد، مواد محرک هورمونهای
زنان تشخیص داده شده است که مطالب اظهارشده در مخزنالادویه تحریک شهوت
زنان و دختران را کاملا تائید میکند. در گذشته زنان و دختران، بهخصوص
نوجوانان را از استشمام رایحه سنجد به دلیل اثرات تحریکی منع میکردند.
3-
با توجه به گستردگی کم درختان سنجد در جهان، تحقیقات زیادی در مورد مواد و
اثرات آن صورت نگرفته، ولی در سالهای اخیر توجه بیشتری به آن شده و تحقیق
بر روی میوه و هسته آن در حال انجام است که باید منتظر نتایج شد.
4-
کمیت و کیفیت مواد موجود در اسانس سنجد ایران مشابهت زیادی به اسانس گل
سنجد کشور چین دارد. این شباهت به خصوص در جسم اصلی آن یعنی اتیلسینامات
میباشد.
تبیان