کد خبر: ۳۶۵۷۴۷
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۷ مرداد ۱۴۰۴ - 2025August 18

پیشگیری از آنفلوآنزا با واکسن یک‌میلیون تومانی!

امسال قیمت واکسن آنفلوآنزا نسبت به سال گذشته ۲/۵ برابر شده است

 شفاآنلاین»سلامت» چیزی حدود یک‌میلیون تومان مبلغی است که امسال برای تزریق واکسن آنفلوآنزا باید هزینه کنید. شاید همه ما در طول عمرمان ابتلا به بیماری آنفلوآنزا را تجربه کرده باشیم؛ بیماری‌ای شبیه سرماخوردگی، اما با عوارضی اغلب شدیدتر که می‌تواند برای برخی گروه‌های حساس عوارض شدیدی را موجب شود و حتی آنها را به کام مرگ بکشد، به همین خاطر هم از اواخر شهریور ماه تا اوایل آبان ماه یعنی در اوج فصل شیوع آنفلوآنزا توصیه می‌شود افراد در معرض خطر مانند کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد مبتلا به بیماری‌های خاص واکسن آنفلوآنزا بزنند؛ واکسنی که هر چند ایمنی کامل ایجاد نمی‌کند، اما می‌تواند تا حدودی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند، البته اثرگذاری این واکسن هم با شرط و شروطی همراه است. امسال رشد قیمت این واکسن قابل تأمل بوده و به مرز یک‌میلیون تومان رسیده است. سهم تولید داخل هم از بازار این واکسن ناچیز و فقط ۲۰۰‌هزار دوز واکسن است. با وجود این طبق اعلام سازمان غذا و دارو امسال ۳‌میلیون‌و۵۰۰‌هزار دوز واکسن چهارظرفیتی آنفلوآنزا وارد کشور شده که حدود یک‌میلیون دوز به بخش بهداشت و گروه‌های هدف رایگان اختصاص یافته است و مابقی برای عرضه در داروخانه‌ها توزیع خواهد شد تا دسترسی عمومی به واکسن فراهم شود.

به گزارش شفاآنلاین آنفلوآنزای فصلی بیماری ویروسی و بسیار مسری است که هر ساله در فصل پاییز یا اوایل زمستان افراد را مبتلا می‌کند و به بروز علائمی مثل تب، سرفه، درد عضلات، سردرد، احساس ضعف و خستگی منجر می‌شود.

این ویروس از طریق هوا منتشر می‌شود و از راه تنفس و سطوح آلوده به ویروس خیلی زود اطرافیان را درگیر می‌کند و در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند کودکان و افراد مسن و مبتلایان به بیماری‌های مزمن می‌تواند به عوارض شدید منجر شود و حتی تهدیدی برای زندگی فرد باشد.

واکسن آنفلوآنزای فصلی واکسنی است که برای محافظت در برابر این بیماری طراحی شده است و اثرات محافظتی آن از دو هفته بعد از زمان تزریق شروع می‌شود. تزریق این دارو هر ساله در پاییز یا اوایل زمستان به افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از آنفلوآنزا هستند توصیه می‌شود، اما نه برای همه افراد.

۵ /۲ برابر شدن قیمت واکسن آنفلوآنزا نسبت به سال قبل

واردات، تولید و توزیع واکسن آنفلوآنزا همه ساله با حاشیه‌هایی همراه است. یک سال تولید و توزیع و واردات تا زمستان به تأخیر می‌افتد و سال دیگر با کمبود مواجه است. امسال هم این واکسن مانند بسیاری از دارو‌های دیگر مشمول رشد قیمت قابل توجه و ۵/ ۲ برابر شده است!

آنطور که هادی احمدی، عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران اعلام کرده امسال قیمت واکسن آنفلوآنزا ۹۱۷‌هزار تومان است. این قیمت به دلیل عدم‌تخصیص ارز دولتی و واردات با ارز آزاد، افزایشی حدوداً ۵/ ۲ برابری نسبت به سال گذشته داشته است.

در پاییز سال گذشته، قیمت نمونه‌های وارداتی و پرمصرف واکسن آنفلوآنزا حدود ۳۰۰‌هزار تومان و نمونه‌های تولید داخل حدود ۲۶۰‌هزار تومان بود.

۵/ ۳ میلیون واکسن وارداتی

امسال حدود ۳ میلیون‌و۵۰۰‌هزار دوز واکسن آنفلوآنزا مجوز واردات گرفته است. این واکسن‌ها از برند اروپایی هستند که هر سال واردات آن انجام می‌پذیرد و علاوه بر آن، حدود ۲۰۰‌هزار دوز نیز تولید داخل خواهد بود که البته این میزان بستگی به ظرفیت تولید داخلی دارد که حدود ۲۵درصد کل این واکسن‌ها در مراکز بهداشتی و دولتی توزیع می‌شود.

طبق توضیحات بهزاد فاطمی، معاون برنامه‌ریزی اداره‌کل داروی سازمان غذا و دارو تأمین واکسن آنفلوآنزا هر سال معمولاً در اواخر مرداد و اوایل شهریور انجام می‌شود تا همزمان با آغاز فصل تزریق، واکسن‌ها در دسترس گروه‌های هدف قرار گیرند.

وی درباره تعداد واکسن وارداتی و سهمیه‌های توزیع آن می‌افزاید: «امسال ۳‌میلیون‌و ۵۰۰ هزار دوز واکسن وارد کشور شده که از این مقدار، یک‌میلیون دوز برای تزریق رایگان به گروه‌های هدف از جمله مادران باردار در معاونت بهداشت اختصاص یافته است.»

در حالی که خبر‌ها حاکی از سهم تنها ۲۰۰‌هزار دوزی واکسن آنفلوآنزای داخلی در تأمین سبد نیاز به این واکسن است، فاطمی در خصوص سهم واکسن‌های داخلی از تأمین بازار واکسن آنفلوآنزای مورد نیاز اینگونه می‌گوید: «اطلاعات دقیقی درباره سهم تولید داخل ارائه نشده، اما تمرکز بر واردات با ارز نرخ بالاتر برای رفع کمبود و جلوگیری از رانت بوده است.»

وی تصریح می‌کند: «واکسن‌های وارداتی از کشور‌های مختلف تأمین شده است و سازمان غذا و دارو سیاست توزیع عادلانه و دسترسی واقعی به دارو‌های ضروری را در دستور کار دارد.»

با وجود این علی جعفریان، مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت و درمان در اظهارات اخیر خود با بیان اینکه تولید واکسن داخلی آنفلوآنزا یک نکته مهم و ضروری است، گفته است: «مهم آن است که تولید واکسن آنفلوآنزا را به نتیجه برسانیم، اما در این زمینه هنوز به جایگاهی که باید دست یابیم، نرسیده‌ایم. من بر این باور هستم که راهکار و راه‌حل اساسی برای حل مشکلات و چالش‌های واکسن آنفلوآنزا این است که تولید واکسن را به جایگاه واقعی برسانیم.»

فاصله ناچیز قیمت واکسن داخلی و خارجی در سال گذشته از رانت‌هایی حکایت دارد که موجب شده است واردات واکسن با ارز گران نسبت به تولید آن بیشتر بیارزد!

فقط گروه‌های حساس

آیا همه باید واکسن آنفلوآنزا بزنند؟ این سؤالی است که احتمالاً ذهن بسیاری از ما را با خود درگیر می‌کند و می‌خواهیم بدانیم برای مواجهه با موج بیمار‌های فصل پاییز به ویژه آنفلوآنزا باید چه کار کنیم.

طبق توضیحات دکتر فاطمی پاسخ به این سؤال منفی است و در عمل نیازی نیست همه افراد جامعه واکسن آنفلوآنزا بزنند.

به گفته وی افراد بالای ۶۵سال، کودکان شش‌ماهه تا پنج سال، کادر بهداشت و درمان، بیماران مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای، افراد با نقص سیستم ایمنی، بیماران سرطانی و زنان باردار در اولویت دریافت واکسن قرار دارند.

معاون برنامه‌ریزی اداره کل داروی سازمان غذا و دارو تأکید می‌کند: «از ۳‌میلیون‌و ۵۰۰‌هزار دوز وارداتی، حدود یک‌میلیون دوز به بخش بهداشت و گروه‌های هدف رایگان اختصاص یافته است و مابقی برای عرضه در داروخانه‌ها توزیع خواهد شد تا دسترسی عمومی به واکسن فراهم شود.».

اما اگر شما هم بنا به توصیه پزشک‌تان یا به هر دلیل دیگری می‌خواهید واکسن آنفلوآنزا بزنید و نمی‌دانید چگونه و از کجا باید این واکسن را تهیه کنید، به گفته دکتر فاطمی می‌توانید برای دسترسی به نزدیک‌ترین داروخانه عرضه‌کننده واکسن، از سامانه تی‌تک به نشانی mobile. ttac. ir یا اپلیکیشن تی‌تک استفاده کنید.

نظرات بینندگان