شفاآنلاین»سلامت»،تحقیقات جدید بینالمللی نشان میدهد بسیاری از وعدههای غذایی سرو شده در بیمارستانها و خانههای سالمندان نهتنها استانداردهای تغذیهای را رعایت نمیکنند، بلکه ممکن است به سوءتغذیه، تشدید بیماریهای مزمن و حتی آسیب به محیط زیست منجر شوند. متخصصان خواستار بازنگری فوری در سیاستهای تغذیه مراکز درمانی شدهاند.
به گزارش شفاآنلاین: برای سالها غذای بیمارستانی موضوع شوخی بوده، اما پژوهشی مشترک از آلمان و دانشگاه استنفورد نشان داده این موضوع طنز نیست، بلکه یک خطر جدی برای سلامت عمومی است.
دکتر لیزا پورتنر، پژوهشگر مؤسسه تحقیقات پوتسدام و بیمارستان شاریته برلین، اعلام کرد:
«در غذاهای بیمارستانی مقدار زیادی نمک، قند افزوده، چربی اشباع و غلات تصفیهشده یافت میشود، درحالیکه میوه، سبزی، غلات کامل و پروتئین گیاهی بهشدت کم است.»
مطالعه انجام شده در پنج مؤسسه درمانی آلمان، رژیم غذایی بیماران را از دو منظر ارزیابی کرد:
🔹 شاخص تغذیه سالم (HEI-2020): امتیاز بین 39 تا 57 از 100
🔹 شاخص تغذیه سیارهای (PHDI): امتیاز بین 30 تا 44 از 150
یعنی کیفیت غذایی که برای بیماران و سالمندان سرو میشود، پایینتر از استانداردهای توصیه شده برای عموم مردم است.
تنها کمتر از 20٪ کالری از منابع گیاهی سالم مانند حبوبات و سبزیجات تأمین میشود.
پروتئین دریافتی در خانههای سالمندان کمتر از 73٪ نیاز روزانه است.
کمبود بحرانی ریزمغذیها (ویتامینهای گروه B، C، آهن، منیزیم و...)
نمک و چربی اشباع بسیار بالا
گوشت و لبنیات بیشترین اثر منفی بر محیطزیست را دارند (38٪ از انتشار گازهای گلخانهای تنها مربوط به گوشت است)
رژیم غذایی ناسالم نهفقط سلامت بیماران، بلکه سلامت سیاره زمین را هم تهدید میکند. پژوهشگران دریافتند:
غذاهای حیوانی تنها یکسوم کالری را تأمین میکنند، اما مسئول 75٪ اثرات زیستمحیطی هستند.
غذاهای گیاهی پایدار مانند حبوبات و آجیل، تنها یک درصد وزن غذاها را تشکیل میدهند.
دکتر ناتالی لمبرشت از دانشگاه استنفورد میگوید:
«غذای بیمارستان باید الگویی برای تغذیه سالم باشد، اما در حال حاضر ممکن است بهجای کمک به بهبود، سلامت بیماران را به خطر بیندازد.»
در ژانویه ۲۰۲۴، دولت آلمان استراتژی تغذیه ملی خود را برای مدارس و بیمارستانها معرفی کرد.
در اکتبر ۲۰۲۴، دولت استرالیا برنامه CHEF را با هدف بهبود طعم، ارزش غذایی و کاهش ۵۲٪ ضایعات غذایی در ۱۲ بیمارستان اجرایی کرد.
بازنگری در سیاست تغذیه بیمارستانها
افزایش سهم غذاهای گیاهی مغذی
کاهش مصرف نمک، قند و چربیهای اشباع
ارتقای مهارتهای تهیه غذای خوشطعم و سالم
تعریف استانداردهای غذایی اجباری برای مراکز درمانی