شفاآنلاین»سلامت» کیفیت هوای تهران در 24 ساعت گذشته روی شاخص 318 یعنی وضعیت بسیار ناسالم قرار گرفت. هنوز نفسهایمان از آلودگیهای ماههای سرد سال جا نیامده بود که خشکسالیهای پیدرپی نفس کشیدن تابستانه را هم مشکل کرده است. آلودگیهایی که سالانه به گفته وزارت بهداشت، باعث مرگ 30 هزار ایرانی میشود. مرگهای منتسب به آلودگی هوا به این معناست که افراد دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی یا تنفسی در مواجهه با هوای آلوده، دچار تشدید علائم شده و ذرات آلاینده موجب بروز واکنشهای التهابی شدید در بدن آنها میشوند. این التهابها میتواند با افزایش فشار خون و در ادامه، احتمال سکتههای قلبی و مغزی همراه باشد. آلودگی هوا، حالا نه یک پدیده فقط آزاردهنده و نفسگیر، بلکه به رخدادی سبب ساز در مرگ ومیرهای چند ده هزاری در کشور تبدیل شده است. همچنین، خسارتهای سهمگین آلودگی هوا اعداد و ارقامی هولناک را روی دست کشور میگذارد.
به گزارش شفاآنلاین: دکتر کاظم ندافی رئیس پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به شاخص کیفیت هوای تهران در 24 ساعت گذشته، میگوید: «براساس دادههایی که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران منتشر کرده است، شاخص آلودگی هوا عدد 318 را نشان میدهد که این وضعیت برای سلامتی مخاطرهآمیز است و احتمالاً این شرایط تا پنجشنبه 19 تیرماه پایدار خواهد بود. به همین دلیل به مردم توصیه میشود از فعالیت طولانی و سنگین خارج از منزل پرهیز کنند. اما اگر شرایط هوا مثل 24 ساعت گذشته دوباره بالای 300 قرار گیرد، نه تنها بیماران، سالمندان، کودکان و زنان باردار باید فعالیت خارج از خانه را کاهش بدهند، بلکه دیگر افراد جامعه هم باید فعالیتهای طولانی خارج از منزل را محدود کنند.»
طبق بررسیهای انجام شده، منشأ گرد و غبار هوا داخلی است و نتیجه خشکسالیهای پی در پی است. دکتر ندافی در مورد آن توضیح میدهد: «به دلیل تغییر اقلیمی، کاهش بارندگی و خشکسالی، بادهایی که وزیده میشود، گرد و غبارها را به شهرها کشانده و باعث آلودگی هوا شده است. در چنین شرایطی با بررسی وضعیت سلامتی مردم، وزارت بهداشت درخواست جلسه اضطراری کرده است، به همین دلیل کمیته اضطرار آلودگی هوا در استانداری تهران تشکیل شد و با توجه به میزان شاخصها، احتمالاً محدودیتهایی برای گروههایی از جامعه در نظر گرفته شود. منتظر هستیم نتایج این جلسه اعلام شود.»
آلودگی هوا دیگر زمستان و تابستان ندارند، در هیچ یک از فصول سال نفس کشیدن راحت نیست، رئیس پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اثرات زیانبار ذرات معلق در هوا، ضرورت پیشگیری، آگاهسازی عمومی و اقدامات ملی و فرامنطقهای برای مقابله با این بحران زیستمحیطی تأکید میکند و میگوید: «رویداد آلودگی هوایی که اکنون در آن قرار داریم با آلودگی هوای فصول سرد سال فرق دارد. در آلودگیهای زمستان عمدتاً آلاینده مسئول PM 2.5 است که ذرات بسیار ریزتری هستند، اما در آلودگی هوای تابستان و رویداد اخیر، ذرات آلودگی هوا PM 10 است. به همین دلیل استفاده از ماسکهای سهبعدی میتواند به جلوگیری از ورود بخشی از آلودگی در بدن انسان کمککننده باشد. استفاده از میوه، سبزیجات و سالادها بسیار توصیه میشود و ضرورت دارد استفاده از غذاهایی که پخت و پزهای طولانی دارند، به حداقل برسند.»
به گفته او، ذرات معلق ناشی از گرد و غبار که عمدتاً بین 2.5 تا 10 میکرون هستند، به راحتی وارد دستگاه تنفسی میشوند و میتوانند منجر به تشدید بیماریهای ریوی، آسم، برونشیت مزمن و حتی بیماریهای قلبی-عروقی شوند. این آلودگی بویژه برای کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و تنفسی بسیار خطرناک است. در روزهایی که شاخص آلودگی هوا بالا میرود، توصیه میشود افراد آسیبپذیر از تردد در فضای باز خودداری کرده و در صورت نیاز، از ماسکهای مناسب استفاده کنند. همچنین در و پنجرهها را بسته نگه دارند و از دستگاههای تصفیه هوا در فضای داخل استفاده کنند.