شفاانلاین»سلامت مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با اشاره به عوارض استفاده از رنگهای خوراکی در آشپزی بر استفاده از مواد دارای رنگهای طبیعی مانند گوجه فرنگی یا پاپریکا تاکید کرد.
به گزارش شفاآنلاین غلامرضا مهشاد، در خصوص استفاده از رنگهای خوراکی اظهار کرد: در تهیه مواد غذایی یا نوشیدنی توصیه میشود از رنگهای خوراکی طبیعی یا مصنوعی استفاده شوند هر چند انواع مختلفی از رنگهای غیرطبیعی هم به صورت پودر، ژل، مایع و خمیر در دسترس هستند.
وی افزود: همچنین ممکن است در برخی محصولات داروسازی، آرایشی و حتی تجهیزات پزشکی از رنگها استفاده شود.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: در صنایع غذایی یا آشپزی استفاده از رنگهای طبیعی توصیه میشود. برای مثال آنتوسیانینها رنگ دانههای طبیعی گیاهان است که در صنعت غذا و آشپزی استفاده میشود. این ماده علاوه بر اینکه رنگدانه دارد، آنتیاکسیدان است و نقش زیادی در جلوگیری از ابتلا به بیماری قلبی عروقی، بعضی از بیماریهای عصبی، سرطان و دیابت دارد. آنتوسیانینها خاصیت ضدالتهابی نیز دارند.
وی افزود: یکی دیگر از رنگدانههای طبیعی کارتوییدها یا همان رنگ هویجی است؛ در این ماده عوامل ضد سرطان، افزایشدهنده طول عمر، جلوگیری از زخم معده و بیماریهای قلبی - عروقی وجود دارد.
وی ادامه داد: معمولا در کشورهای پیشرفته استفاده از رنگدانههای گیاهی و طبیعی به منظور ابتلا از برخی بیماریها توصیه میشود اما برخی رنگها صنعتی هستند که مصرف مداوم و طولانیمدت این رنگها عوارضی بر جای بگذارند.
مهشاد با بیان اینکه در رنگدانههایی مانند شیرینکنندههای مصنوعی و طعمدهندهها، موادی مانند مواد نگهدارنده استفاده میشود، گفت: رنگ مصنوعی در نوشیدنیهای گازدار، آبنباتها، غلات و ژلهها برای جذب مشتری و تشدید رنگ در ماده غذایی استفاده میشود. طبق تحقیقاتی که در خصوص کودکان ۳ تا ۹ سال انجام شده است، استفاده از این رنگدانهها موجب بیقراری و تشدید ناآرامی کودکان میشود. همچنین بعضی اوقات استفاده از رنگهای فانتزی نیز موجب بیشفعالی غیرطبیعی کودکان خواهد شد. مصرف طولانی مدت رنگدانههای مصنوعی به ویژه برای نوجوانان هم عوارضی در پی دارد.
وی افزود: باید دقت شود رنگهای دارای آرم سیب سلامت وزارت بهداشت، تنها برای استفاده کارخانههای مواد غذایی و طبق نظر سازمان غذا و دارو هستند و بعد از تولید محصول هم باید از آن فرآورده آزمون گرفته شود بنابراین نباید از رنگهای خوراکی موجود در فروشگاهها یا عطاریها به صورت خودسرانه استفاده شود.
مدیر غذا، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول با اشاره به استقاده از برخی رنگ ها گفت: به طور مثال رنگ قرمز آلورایی Allura Red معمولا موجب آسیب رشدی و کاهش قدرت تمرکز افراد میشود و تحقیقات نشان داده است این مساله حتی میتواند ضریب هوشی کودکان را تا پنج نمره کاهش دهد.
وی بیان کرد: به خانوادهها توصیه میشود در پخت خوراکهای خانگی از رنگهای طبیعی مانند گوجه فرنگی یا پاپریکا استفاده کنند و توجه کنند که حتی رنگهای مصنوعی دارای سیب سلامت هم مجوزی برای آشپزی یا مصرف خانگی ندارند.