شفاانلاین»سلامت مدیرعامل کانون هموفیلی ایران گفت: از هر ۵ زن که که از شدت خونریزی قاعدگی رنج می برند، یک نفر مبتلا به بیماری های خونریزی دهنده است.
به گزارش شفاآنلاین معصومه صادق زاده بروجنی، به مناسبت ۲۸ ماه مه، روز جهانی بهداشت قاعدگی، بر ضرورت شناسایی دختران و زنان مبتلا به بیماریهای خونریزی دهنده تأکید کرد و این موضوع را یکی از اولویتهای جدی در در حفظ سلامت زنان و دختران کشور دانست.
وی اظهار داشت: شناخت اختلالات خونریزی دهنده به ویژه در دختران نوجوان و زنان در سنین باروری، تأثیر مستقیم بر سلامت فردی، باروری، و ایمنی مادران هنگام بارداری و زایمان دارد. بر اساس دادههای جهانی، از هر پنج زن مراجعهکننده به پزشک به دلیل قاعدگی شدید (چه از نظر مدت یعنی بیش از یک هفته و چه از نظر شدت)، یک نفر ممکن است به اختلال خونریزی دهنده مبتلا باشد.
صادق زاده ادامه داد: علاوه بر این مخاطره، قاعدگی شدید نقش مهمی در ایجاد فقر آهن در این گروه از زنان و دختران مینماید که عوارض جدی برای آنان به همراه دارد. در یکی از آخرین تحقیقات فدراسیون جهانی هموفیلی، آهن را به عنوان حلقه گمشده سلامت روان و جسم در نوجوانان دختر و مبتلایان به اختلالات خونریزی دهنده معرفی نموده است. در تحقیق این فدراسیون تاکید گردیده است بدن انسان برای ساختن سروتونین و دوپامین، دو پیامرسان کلیدی مغز برای خلقوخو، تمرکز و آرامش نیاز به آهن دارد.
وی افزود: بر اساس نتایج مطالعهای معتبر، حدود ۴۰ درصد از دختران ۱۲ تا ۲۱ ساله دچار کمبود آهن هستند، بدون آنکه از این وضعیت آگاه باشند. این کمبود میتواند زمینهساز خستگی مزمن، بیحوصلگی، افت عملکرد تحصیلی و اختلال در تمرکز و حافظه گردد.
مدیرعامل کانون هموفیلی ایران تأکید کرد: تصمیم اخیر حوزه بهداشت و درمان برای توزیع داروی آهن در مدارس دخترانه بر همین مبنا اتخاذ شده است.
صادق زاده با اشاره به رویکرد سالانه فدراسیون جهانی هموفیلی، افزود: در سال جاری، یکی از مأموریتهای محوری فدراسیون جهانی، تمرکز بر شناسایی این بیماران است و کانون هموفیلی ایران نیز اقدامات مؤثری را در این راستا آغاز کرده است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین این اقدامات اولیه، تنظیم و ارائه تفاهمنامهای با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری است که در آن بر اطلاعرسانی و اجرای برنامههای آموزشی در زمینه خونریزیهای غیرطبیعی ماهیانه تأکید شده است. این تفاهمنامه در روز جهانی هموفیلی به صورت نمادین به امضای طرفین رسید و جزئیات آن در دست بررسی و به زودی اعلام میگردد.
صادق زاده گفت: کانون هموفیلی ایران همچنین پرسشنامهای الکترونیکی ساده ای بر بستر پرس لاین مبتنی بر استانداردهای جهانی طراحی کرده که با تکمیل آن، در صورت وجود علائم هشداردهنده، پیامکی برای مراجعه به مراکز تخصصی برای فرد تکمیل کننده پرسشنامه ارسال میشود.
مدیر عامل کانون هموفیلی ایران در ادامه با اشاره به اهمیت آموزش عمومی در این حوزه، افزود: یکی از مطالبات ما، گنجاندن روز جهانی بهداشت قاعدگی در تقویم رسمی کشور است. این اقدام میتواند باعث افزایش آگاهی عمومی و شکستن تابوهای مربوط به این حوزه شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر، مادران مرجع اصلی اطلاعات دختران در حوزه خونریزیهای ماهیانه هستند. اما ما تلاش داریم پزشکان متخصص زنان نیز به این چرخه آموزشی افزوده شوند. توصیه میکنیم مادران، هنگام مراجعه به پزشک متخصص زنان، دختران خود را نیز حداقل یک یا دو بار همراه ببرند تا درباره قاعدگی و مسائل مرتبط با بهداشت قاعدگی با پزشک مشورت نمایند.
مدیرعامل کانون هموفیلی ایران با تأکید بر نقش نهادهای آموزشی، گفت: به باور ما، وزارت آموزش و پرورش میتواند نقش کلیدی در این زمینه ایفا کند. اجرای برنامههای آگاهیبخش درباره قاعدگی از جمله ایجاد زنگ بهداشت قاعدگی در بسترهایی مانند سامانه شاد ویژه دانشآموزان دخترِ در سن بلوغ، اقدامی مؤثر و ضروری است.
وی افزود: کانون هموفیلی ایران آمادگی کامل دارد تا با بهرهگیری از توان علمی کارشناسان و متخصصان مرکز تحقیقات بیماریهای خونریزی دهنده مستقر در مرکز درمان جامع هموفیلی ایران، همکاری لازم را با آموزش و پرورش، شبکه سلامت صدا و سیما و ادارات سلامت شهرداریها و شبکه بهداشت کشور برای اجرای برنامههای آگاهسازی در زمینه خونریزیهای ماهیانه بهعمل آورد.
مدیر عامل کانون هموفیلی ایران در پایان تصریح کرد: مراقبت از سلامت زنان و دختران پیششرط تحقق هدف راهبردی جوانی جمعیت است. از آنجا که ازدواج فامیلی یکی از دلایل انتقال بیماریهای ارثی به نسل بعد محسوب میشود، توصیه ما این است که خانوادهها از این نوع ازدواجها پرهیز نمایند. اما اگر اصراری بر ازدواج فامیلی وجود دارد، ضروری است پیش از فرزندآوری از خدمات مشاوره ژنتیک بهرهمند شوند تا زمینه تولد فرزندانی سالم فراهم گردد.