شفاانلاین»سلامت» رئیس کل سازمان نظام پرستاری ، در دیدار با رئیس فرهنگستان علوم پزشکی گفت: بهرغم اینکه ایران تنها کشور منطقه است که در آموزش پرستار خودکفا است، امروز با کمبود پرستار مواجه است. از سوی دیگر با تغییری در پارادایم نظام سلامت مواجه هستیم که با رشد تکنولوژی و هم زمان افزایش نیاز مردم به مراقبت مواجه هستیم اما مراقبت مفهومی است که در نظام سلامت ایران از قلم افتاده و آن را گم کردیم.
به گزارش شفاآنلاین رئیسکل سازمان نظام پرستاری ادامه داد: در نظام سلامت درمان و پیشگیری را پیگیری کردیم و به توانبخشی فکر میکنیم، اما مراقبت که جنس آن رابطه انسان با انسان و رابطه عاطفی است گم شده است. در حوزه سالمندان نیاز به مراقبت داریم در حوزه بیمارانی که در منزل مراقبت میشوند، نیاز به مراقبت داریم و …، اما در چرخه مراقبت، فقط در بیمارستان برای پرستاری نقش تعریف کردیم.
نجاتیان افزود: در وزارت بهداشت قبل از انقلاب در اداره بهداشت، اداره پرستاری بهداشت عمومی همگانی داشتیم، اما امروز پرستاری هیچ جایگاهی در نظام شبکه بهداشت ندارد یا در موضوع پزشک خانواده هیچ اسمی از پرستاری نیست. بارها اعلام کردیم اگر نظام اجرا میخواهد عوض شود یا قرار است پزشک خانواده توسعه پیدا کند، پرستاری میتواند نقش آفرینی کند.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری گفت: امروز سالانه چندین هزار فوق لیسانس پرستاری در رشتههای تخصصی تربیت میکنیم، اما هیچ استفادهای از آنها نمیکنیم. سازمان نظام پرستاری آماده است که اگر در فرهنگستان علوم پزشکی و در شورای عالی انقلاب فرهنگی در اصلاحات نظام سلامت ارادهای برای ایجاد این جایگاهها برای پرستاری هست، کمک کند. نظام ارجاع حتماً میتواند با کمک پرستاران بهبود پیدا کند.
وی گفت: یکی از دغدغهها امروز این است که چه کنیم مهاجرت کم شود. امروز پرستاران با کمترین تجربه، مدرک و سطح زبان به راحتی مهاجرت میکنند.
نجاتیان اضافه کرد: عمده مشکلی که در حوزه مسائل پرستاری داریم کمبود پرستار در کشور است. پرستاران در همه وقایع کشور همراه نظام سلامت بودند، از قبل از انقلاب که نظام بهداری اجرا شد، در ایام انقلاب، بعدتر در ایجاد ستاد انقلاب فرهنگی و بعد در دوران جنگ و کرونا و … همیشه پرستارها بودند، ولی امروز کاری کردیم که پرستاران مجبور به مهاجرت شدند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری اظهار کرد: بر اثر این موضوع مردم آسیب میبینند. دلیل آن هم بهنظر میرسد دیدگاه اداری است که در سازمانهایی مثل سازمان اداری استخدامی نگاه کوچک سازی به دولت هست. در برنامه هفتم متأسفانه قیدی آمده که باید ۱۵ درصد از نیروهای دولت کاهش پیدا کند. ممکن است بخشهای دیگر بتوان این کار را انجام داد، ولی در نظام سلامت که کمبود پرستار داریم نمیتوان اینگونه نگاه کرد.
نجاتیان گفت: امروز تعداد پرستار به تخت بسیار کاهش پیدا کرده است. وزارت بهداشت هم از این مسئله آسیب میبیند و پیگیر این موضوع است. وزارت بهداشت در چهار سال گذشته فقط ۱۰ هزار پرستار استخدام کرده است، در حالی که هر سال ۱۶ هزار فارغالتحصیل پرستاری داریم. یعنی از حدود ۶۰ هزار فارغ التحصیل در چهار سال گذشته فقط ۱۰ هزار نفر را توانستیم جذب کنیم.