کد خبر: ۳۵۹۲۷۷
تاریخ انتشار: ۱۷:۲۴ - ۲۰ فروردين ۱۴۰۴ - 2025April 09

ضعف اندام تحتانی، از علائم جدی بیرون زدگی دیسک کمر

در گذشته بیماری دیسک کمر شیوع بیشتری در سالمندان داشته است، چراکه با افزایش سن تغییراتی در مهره ها و دیسک کمر ایجاد می شود

شفاانلاین»سلامت»جراح مغز و اعصاب و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به برخی نشانه های بیرون زدگی دیسک کمر، گفت: یک یافته نگران کننده و خطرناک در این خصوص آن است که فرد احساس ضعف اندام تحتانی داشته باشد؛ یا به عبارت بهتر حرکات پا ضعیف تر شود و همچنین اختلال در حس اسفنکتری یا ادراری به وجود بیاید که در این صورت بیمار باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کند.

به گزارش شفاآنلاین دکتر محسن خاموشی، شایع ترین علامت بیرون زدگی دیسک کمر را، کمر درد عنوان کرد و افزود: این درد ممکن است در ناحیه گودی کمر احساس شود و یا تیر کشنده به اندام تحتانی باشد و حتی تا نوک انگشتان یا کف پا احساس شود.

وی در خصوص سایر علائم این بیماری، اظهار کرد: در برخی از بیماران ممکن است گزگز، مورمور شدن، بیحسی در اندام تحتانی دیده شود و یک یافته نگران کننده و خطرناک آن است که فرد احساس ضعف اندام تحتانی داشته باشد یا به عبارت بهتر حرکات پا ضعیف تر شود و همچنین اختلال در حس اسفنکتری یا ادراری بوجود بیاید که در این صورت بیمار باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، میزان شیوع این بیماری را در هر دو جنس زن و مرد یکسان دانست و افزود: در گذشته بیماری دیسک کمر شیوع بیشتری در سالمندان داشته است، چراکه با افزایش سن تغییراتی در مهره ها و دیسک کمر ایجاد می شود؛ یعنی فرآیندهای دژنراتیو اتفاق می افتد و ماحصل آن تغییرات مهره ای، کاهش ارتفاع و بیرون زدگی دیسک و ایجاد فشار روی المان های عصبی و در ادامه علائم دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی است.

دکتر خاموشی، روش های غلط زندگی، توجه کم به ورزش، انجام فعالیت سنگین و افزایش وزن را از فاکتورهای مستعد کننده ایجاد دیسک کمر در سنین پایین دانست و گفت: کاهش وزن، محدود کردن فعالیت های سنگین و استفاده کمتر از پله موجب می شود آسیب کمتری به ناحیه ستون فقرات وارد شود، همچنین لازم است افرادی که ساعات طولانی روی صندلی می نشینند و یا رانندگی می کنند، به طور اصولی نشسته، قوز نکنند و بهتر است از پشتی طبی استفاده کنند.

این جراح مغز و اعصاب همچنین خاطر نشان کرد: افرادی که در کنار درمان دارویی و فیزیوتراپی، سبک زندگی را تغییر می دهند، بهترین نتایج درمانی را تجربه می کنند، همچنین برخی افراد شغل هایی دارند که زیاد خم و راست می شوند، ساعات طولانی روی صندلی نشسته و یا اینکه اجسام سنگین را جابجا می کنند، که باید سعی کنند در محیط کار نوع و سبک کارشان را متناسب با وضعیت بدن، تعدیل کنند. همچنین اهمیت برنامه روزانه شامل، ورزش، پیاده روی و آب درمانی نباید فراموش شود.

وی در خصوص ماهیت کار دیسک ها نیز گفت: دیسک ها در واقع بالشتک های ژله ای هستند که بین دو مهره قرار می گیرند و موجب انعطاف و حرکات ستون فقرات می شوند و زمانی که نیرویی به ستون فقرات وارد می شود این نیرو را پخش می کنند و در صورتی که نیرو بیشتر از تحمل دیسک باشد آسیب وارد می شود، لذا در موارد اولیه آسیب خیلی جزئی است که تنها درد مختصر ایجاد می کند و در موارد شدید دیسک ممکن است دچار پارگی شود و محتویات آن خارج شود و فرد به طور ناگهانی دچار علائم ناگهانی کاهش حس و ضعف اندام تحتانی و اختلال اسفنکتری شود.

وی در ادامه، با بیان اینکه در صورت نیاز به جراحی در موارد ساده تنها دیسک برداشته می شود، افزود: در مواردی که تنگی کانال نخاعی یا سرخوردگی مهره وجود دارد، لازم است اقدامات تکمیلی علاوه بر برداشتن دیسک مثل تعبیه پلاتین یا تزریق سیمان داخل مهره انجام شود. در این راستا، علاوه بر شواهد موجود در ام آر آی، شرایط بالینی بیمار و معاینه هم حائز اهمیت است و جمیع این یافته ها مطرح کننده نیاز به جراحی است.

وی افزود: به صورت کلی هر فردی که تحت جراحی قرار می گیرد، لازم است به فاکتورهای آسیب زا توجه کند و حتما تغییر سبک زندگی داشته باشد تا از ایجاد آسیب در سایر نواحی ستون فقرات جلوگیری به عمل آید و از نیاز به جراحی های بعدی پیشگیری شود.

وی گفت: باید توجه داشت که حتی بعد از عمل ممکن است عود اتفاق بیفتد، بنابراین عمل به معنی این نیست که فرد فعالیت های آسیب زای گذشته را تکرار کند، به عبارت دیگر، جراحی انجام می شود که آسیب بیشتری به ریشه های عصبی وارد نشود و فرد بتواند تحرک خود را حفظ کند و از درد وی نیز کاسته شود.

برچسب ها: دیسک کمر
نظرات بینندگان