شفاانلاین»سلامت»بیشتر تحقیقات تا پیش از این، اثرات سوکرالوز را بر سلامت روده بررسی کرده بودند، اما اینبار پژوهشگران به سراغ تأثیر این شیرینکننده بر مغز رفتهاند.
به گزارش شفاآنلاین در یک تحقیق با حضور ۷۵ فرد بزرگسال، مشخص شد افرادی که نوشیدنی حاوی سوکرالوز مصرف کردند، جریان خون بیشتری به بخش هیپوتالاموس مغز داشتند، بخشی از مغز که مسئول کنترل اشتها و هوسهای غذایی است.
این در حالی است که مصرف نوشیدنی حاوی قند طبیعی (ساکارز) دقیقاً اثر عکس داشت و باعث کاهش فعالیت هیپوتالاموس و کاهش سطح گرسنگی در شرکتکنندگان شد.
طبق این تحقیق، دو ساعت پس از نوشیدنی حاوی ساکارز، میزان گرسنگی افراد به شکل قابل توجهی کمتر از زمانی بود که سوکرالوز نوشیده بودند.
سوکرالوز ۶۰۰ برابر شیرینتر از ساکارز است، اما کالری ندارد. این ویژگی باعث ایجاد نوعی تضاد در مغز میشود، چرا که مغز انتظار دریافت انرژی دارد، اما بدن کالری دریافت نمیکند.
دکتر کاتلین آلانا پیج متخصص غدد درونریز از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و ناظر اصلی این مطالعه گفت: «زمانی که بدن شما انتظار دریافت کالری دارد اما آن را دریافت نمیکند، ممکن است مغز به شکل متفاوتی برای دریافت مواد شیرین تحریک شود.»
جالب است بدانید که طبق آمار، حدود ۴۰ درصد از بزرگسالان آمریکایی به طور منظم از شیرینکنندههای مصنوعی مثل سوکرالوز استفاده میکنند.
این تحقیق نشان داد حتی هورمونهایی که مسئول کنترل قند خون و ارسال پیام سیری به مغز هستند (مثل انسولین و GLP-1) پس از مصرف سوکرالوز، برخلاف قند طبیعی، هیچ افزایش قابل توجهی نداشتند.
این اثرات منفی در افراد مبتلا به چاقی حتی شدیدتر هم بود.
تحقیقات قبلی نشان داده بودند که سوکرالوز میتواند:
سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز در سال ۲۰۲۳ درباره خطرات متابولیکی و التهابی این شیرینکننده هشدار داده بود.
پژوهشگران در حال حاضر مطالعات جدیدی را آغاز کردهاند تا اثرات احتمالی سوکرالوز بر مغز کودکان و نوجوانان را بررسی کنند؛ بهویژه در کودکانی که در معرض خطر چاقی هستند.
دکتر پیج عنوان کرد: «دوران کودکی یکی از حساسترین دورههای رشد مغز است و شاید بهترین زمان برای پیشگیری از این اثرات مخرب باشد.»