شفاانلاین»جامعه»جمعیت افرادی که روزانه با پایینتر از یک دلار زندگی میکنند بعد از تخصیص یارانهها در نتیجه سیاست جراحی اقتصادی در سال ۱۴۰۱ کاهش زیادی داشته و به پایینتر از ۱۷ هزار نفر رسید. با اینحال جمعیت این افراد در سال گذشته اندکی افزایش را تجربه کرده و بالاتر از ۲۵ هزار نفر برآورد شده که به معنای زیاد شدن افراد با فقر حاد است.
بررسیها نشان میدهد در هر زمانی که دولت اقدام به پرداخت یارانه به مردم کرده، تعداد افرادی که پایینتر از یک دلار در روز هزینه میکنند کاهش یافته است. با این وجود تاثیر این یارانهها بعد از افزایش تورم به مرور از بین رفته و دوباره جمعیت افراد به شدت فقیر رشد میکند.
به گزارش شفاآنلاین:در سال ۸۴، ۲۷ هزار و ۷۵۶ نفر از مردم کشور در شرایط حاد فقر سپری میکردند. آمار این جمعیت تا سال ۸۷ افزایشی بوده و در این سال به قله خود در حدود ۱۳۰ هزار رسیده است. پس از آن، سیر جمعیت فقیر حاد کاهشی بوده است.
در سال ۸۹، با آغاز پرداخت یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی، قدرت خرید قشر بسیار فقیر جامعه افزایش یافته است. این اتفاق باعث شد تا تعداد جمعیتی که با درآمد روزانه زیر یک دلار زندگی میکنند کاهش یابد. به طوری که، این آمار در سال ۹۱ به کمترین مقدار خود در ۷ هزار و ۶۰۸ نفر رسیده است. این موضوع نشان میدهد با وجود آغاز تحریمهای بینالمللی و افزایش نرخ ارز و تورم، افراد بسیار فقیر از معیشت و قدرت خرید مناسبی برخوردار بودهاند.
در سال ۹۳، تعداد این افراد تقریبا دو برابر شده و به حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است. از سال ۹۴ و با امضای توافق برجام، اوضاع اقتصادی کشور بهبود یافته و در این دوران تعداد افرادی که با درآمد زیر یک دلار زندگی میکردند، در حدود ۸ هزار نفر بوده است.
از سال ۹۷، با خروج آمریکا از برجام و تضعیف اقتصاد ایران، تعداد افرادی که در فقر حاد به سر میبردند، به حدود ۳۳ هزار نفر رسیده است. در سال ۹۸، یارانه پرداختی به ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافته ولی با توجه به بیثباتی اقتصادی و بالا بودن نرخ ارز و تورم، تعداد افراد بسیار فقیر افزایش یافته است.
با شروع بحران کرونا و تداوم افزایش نرخ تورم و ارز، وضعیت معیشتی جمعیت بسیار فقر کشور بدتر شده است. از طرفی، یارانههای پرداختی نیز متناسب با نرخ تورم افزایش نیافته و قدرت خرید قشر بسیار فقیر جامعه کاهش یافته است.
همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۰، تعداد افرادی که با درآمد روزانه زیر یک دلار زندگی میکردند، به بیشترین مقدار خود در سالهای اخیر در ۷۵ هزار و ۶۵۰ نفر رسیده است.
یکی از اقدامات اصلی دولت سیزدهم سیاست جراحی اقتصادی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال ۱۴۰۱ بود. به دلیل اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای ضروری تعلق میگرفت و متقاضی اصلی کالاهای ضروری هم طبقات پایین جامعه هستند که وابستگی بیشتری نسبت به سایر طبقات به این اقلام دارند از همینرو دولت جهت جبران اثر منفی حذف ارز ترجیحی ، اختصاص یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به افراد را در پیش گرفت. در نتیجه قدرت خرید افراد با فقر حاد افزایش داشته و تعداد جمعیت این افراد کاهشی شد. به همین دلیل در سال ۱۴۰۱ جمعیت افرادی که روزانه با کمتر از یک دلار زندگی میکردند از ۷۵ هزار و ۶۵۰ هزار نفر به ۱۶ هزار و ۹۰۰ نفر کاهش یافت. با اینحال در سال گذشته جمعیت افراد با فقر حاد اندکی زیاد شده و به ۲۵ هزار و ۶۰۰ نفر رسید.
بررسیها نشان میدهد در دورانی که دولت یارانه معیشتی پرداخت کرده یا مقدار آن افزایش یافته، تعداد افرادی که در شرایط بسیار حاد فقر به سر میبرند، کاهش یافته است