استفاده از ترکیب واکسنها در شرایط کمبود واکسن وسوسهانگیز و گاهی کارگشاست، اما متخصصان حوزه درمان معتقدند این موضوع از نظر علمی هنوز نیاز به اطلاعات معتبر بیشتری دارد و هنوز اطلاعات در مورد آنها کم است.

شفاآنلاین>سلامت> با وجود این که خط تولید واکسن روسی اسپوتنیک در تیرماه امسال در کشور راهاندازی شد، اما اکنون این واکسن در کشور آنقدر نایاب شده است که وزارت بهداشت از افرادی که دوز اول واکسن روسی دریافت کردهاند، خواسته که برای دوز دوم واکسن آسترازنکا تزریق کنند.
به گزارش شفاآنلاین: به گفته معاونت بهداشت وزارت بهداشت، این وزارتخانه به دلیل بدعهدی کشور روسیه و برای جلوگیری از اعتراض تزریق کنندگان دوز اول واکسن روسی، تزریق واکسن اسپوتنیک برای دوز اول و آسترازنکا برای دوز دوم مورد تأیید قرار داده است.
دیروز علیرضا رئیسی طی نامهای به دانشگاههای علوم پزشکی گفت: با توجه به عدم تأمین دوز دوم واکسن
اسپوتنیکوی و نامشخص بودن زمان تأمین آن در آینده نزدیک، بهمنظور پیشگیری از تأخیر بیشتر واکسیناسیون و اعتراضات دریافتکنندگان نوبت اول و بر اساس مصوبه کمیته فنی کشوری واکسیناسیون کرونا، لازم است به افرادی که نوبت اول واکسن اسپوتنیکوی را دریافت کردهاند، یک نوبت واکسن آسترازنکا بهجای نوبت دوم واکسن اسپوتنیکوی تجویز شود.
گفتنی است، برای نخستین بار است که تزریق ترکیبی واکسنهای کرونا در ایران رسما تائید میشود. ضمن اینکه به نظر میرسد ایران نخستین کشور جهان است که تزریق ترکیبی واکسنهای اسپوتنیکوی و آسترازنکا را تائید میکند.
استفاده از ترکیب واکسنها در شرایط کمبود واکسن وسوسهانگیز و گاهی کارگشاست، اما متخصصان حوزه درمان معتقدند این موضوع از نظر علمی هنوز نیاز به اطلاعات معتبر بیشتری دارد و هنوز اطلاعات در مورد آنها کم است.
ایران اولین کشور در تزریق واکسن ترکیبی است
محمدرضا محبوبفر (اپیدمیولوژیست) در این زمینه گفت:«متاسفانه کشور ایران در حال حاضر اولین کشوری است که اقدام به تزریق واکسن ترکیبی میکند. تاکنون تنها در این حوزه پژوهشهایی انجام شده، اما این که بخواهند از واکسن ترکیبی به صورت گسترده و معمول استفاده کنند، چنین چیزی نیست، مگر در موارد اختصاصی و ویژه! نه این که تعداد زیادی اسپوتینکوی تزریق کنند و برای دوز دوم به مردم بگویند باید آسترازنکا دریافت کنند.»
محبوبفر با اشاره به نامه رئیسی به دانشگاههای علوم پزشکی گفت:«این تبلیغ واکسن ترکیبی برای جلوگیری از اعتراضات مردمی در کشور است. این موضوع در نامه معاونت بهداشت وزارت بهداشت نیز آمده و او مدعی شده است این تصمیم برای این اخذ شده که واکسنزدگان اعتراض نکنند. درواقع برای خاموش کردن اعتراضات مردم، وزارت بهداشت به سمت واکسن ترکیبی گام برداشته است.»
وی افزود:«تزریق واکسن ترکیبی در هیچ کجای دنیا سابقه نداشته، در این زمینه فقط پژوهشهای صورت گرفته است و ایران اولین کشوری است که به خاطر تحریمها و نداشتن تعامل جهانی دست به این اقدام زده است. در صورتی که باید مقامات کاربلد بهداشتی و آن هم در شرایط خاص و ویژه اجازه تزریق واکسن ترکیبی را بدهند.»
عدم مطالعه بالینی واکسنهای ترکیبی
محبوبفر با اشاره به عدم مطالعه بالینی واکسن ترکیبی گفت:«هیچ مطالعه بالینی و علمی در مورد مزایا و معایب این نوع واکسیناسیون و کارایی آن منتشر نشده است. همچنین تا حالا در مورد ترکیب اسپوتینکوی و آسترازنکا نیز تحقیقی صورت نگرفته است. البته در مورد واکسنهایی مانند فایزر با مدرنا یا فایزر با جانسوناند جانسون تحقیقاتی انجام شده است.»
این اپیدمیولوژیست به کمبود واکسن اسپوتینکوی در کشور اشاره کرد و ادامه داد:«در حالی رئیسی ادعا میکند اسپوتینکوی در دسترس نیست، که در حال حاضر ماهانه دو میلیون دوز از این واکسن در داخل کشور تولید و به روسیه ارسال میشود. درواقع روسیه برای تولید واکسن برونسپاری کرده است.»
وی در مورد سخنان سخنگوی سازمان غذا و دارو که بهتازگی ارسال اسپوتینکوی به روسیه را تکذیب کرده بود، گفت:«این اولین بار نیست که کیانوش جهانپور واقعیتها را تکذیب میکند یا به منتقدان این حوزه فحاشی میکند. نباید حرفهای جهانپور را جدی گرفت، واقعیت این است که این واکسن در حال تولید است و به روسیه ارسال میشود.»
محبوبفر گفت:«واکسنهایی که اخیرا وارد کشور شده است، واکسنهای تولیدی امارات تحت لیسانس چین است. درواقع چین تکنولوژی تولید واکسن را به امارات واگذار کرده است که امارات برای کشورهای فقیر و جهان سوم واکسنهای تحت عنوان «حیات واکس» را که از نوع واکسن سینوفارم است تولید کند.»
وی ادامه داد:«اکنون با توجه به فعالیت امارات در حوزه تولید واکسن تحت لیسانس چین، این سوال پیش میآید چرا چنین امکانی با دولت روسیه برای ایران شکل گرفت، قرارداد را به شیوهای تنظیم نکردند که واکسن تولید اسپوتینکوی از کشور خارج نشود و در داخل استفاده شود. این بیانگر این است که مسئولان مربوطه در این حوزه با مردم صداقت ندارند و اطلاعرسانیها شفاف نیست.»روزنامه همدلی