آیتیپی بیماری است که طی آن بدن فرد نسبت به پلاکتهای خون حساس شده و آنها را غریبه قلمداد میکند و با فعال شدن سیستم ایمنی آنها را از طریق طحال سریعتر از مدت معمول از جریان خون خارج میکند، بنابراین میزان پلاکت خون کاهش مییابد.

شفا آنلاین>سلامت>یک فوق تخصص خون و سرطان درباره بیماری آیتیپی <Atypical Disease>گفت: آیتیپی بیماری است که طی آن بدن فرد نسبت به پلاکتهای خون حساس شده و آنها را غریبه قلمداد میکند و با فعال شدن سیستم ایمنی آنها را از طریق طحال سریعتر از مدت معمول از جریان خون خارج میکند، بنابراین میزان پلاکت خون کاهش مییابد.
به گزارش شفا آنلاین:دکتر بابک بهار ، با بیان اینکه پلاکتها در واقع خردهسلولهایی هستند که در جریان خون رها بوده و وظیفه آنها انعقاد خون است، افزود: پلاکتها توسط مغز استخوان ساخته میشوند و طول عمرشان ۷ روز است و پس از این مدت دچار فرسودگی شده و توسط طحال که وظیفه آن فیلتر و پاکسازی خون است از جریان خون خارج میشوند، اما در این بیماری همانطور که گفته شد این اتفاق زودتر از زمان معمول رخ میدهد.وی با اشاره به اینکه در این بیماری مغز استخوان سالم بوده و پلاکت را نیز سالم میسازد، عنوان کرد: این بیماری میتواند در اثر مصرف دارو یا عفونت ناشی از بیماری رخ دهد به این ترتیب که وجود عفونت، سیستم ایمنی بدن را فعال میکند اما با خروج عفونت از بدن این سیستم همچنان فعال باقی مانده و پلاکت را با آنتیژن خارجی اشتباه گرفته و به آنها حمله میکند در این فرایند طحال به شدت فعال شده و پلاکت را زودتر از ۷ روز از خون خارج میکند .
این فوق تخصص خون و سرطان با تاکید براینکه این بیماری هم در کودکان و هم در بزرگسالان رخ میدهد، افزود: این بیماری در میان زنان بهویژه زنان جوان رواج بیشتری دارد و در زمان بارداری نیز ممکن است رخ دهد که بههیچ عنوان صدمه به جنین نمیخورد و مادر باردار را نیز خطری تهدید نمیکند و در طول بارداری با دارو قابل درمان است.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است درافراد مبتلا به این بیماری علائمی شبیه کبودی روی پوست، خونریزی لثه یا در زنان طول کشیدن دوران عادت ماهیانه بروز دهد، اما اغلب علائم خاصی بروز نمیدهند و خیلی کم پیش میآید که فرد دچار خونریزی مغزی و خونریزیهای داخلی شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه درمان این بیماری با تجویز کورتون صورت میگیرد، اضافه کرد: کورتون باعث کاهش فعالیت سیستم ایمنی در طحال میشود تا پلاکتها بیدلیل از خون خارج نشوند، اما اگر بعد از ۲یا ۳ ماه مصرف کورتون میزان پلاکت خون افزایش نیابد باید عامل تخریب پلاکت خون یعنی طحال را با عمل جراحی از بدن خارج کرد.
وی با اشاره به اینکه این بیماری گاهی بعد از ۳ یا ۴ هفته به صورت خودبه خود خوب میشود، گفت: گاهی نیز این بیماری در بدن مزمن میشود، اما بیماران نباید مضطرب باشند زیرا آیتیپی جزو بیماریهای خوشخیم سیستم خونساز بدن است که گاهی نیز این بیماری علت شناختهشدهای ندارد.
این فوق تخصص خون وسرطان درباره مشکلات ناشی از خارج کردن طحال از بدن برای درمان این بیماری اظهار کرد: این عمل برای کودکان توصیه نمیشود، اما اگر بعد از سن ۱۰ سالگی طحال از بدن خارج شود و دوهفته پیش از این عمل نیز فرد واکسن ذاتالریه را تزریق کرده باشد، هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: آی تیپی از بیماریهای رایج خونی و قابل درمان است.طبنا