وزیرسابق
بهداشت ودرمان گفت: بعضی افراد فکر می کنند که این اتفاق که یک ایرانی از خارج می آید درایران
پیوند می کند برای ما یک افتخار است ولی در حقیقت این افراد ضوابط را دور می زنند
و مسولان مربوطه باید دراین باره پاسخگو باشند.اینکه چگونه یک فرد با این مشخصات خارج از نوبت ودر زمانی کوتاه کلیه گرفته اما هزاران نفر همواره در لیست انتظار هستند.
عضو تیم پزشکی امام راحل افزود: بنابر این من کلاً با فروختن عضو و کلیه و هر گونه پیوند از غریبه به کلی مخالفم و بهترین راه پیوند را پیوند از مرگ مغزی ویا پیوند زنده ی فرزند از پدر و مادر می دانم.
مشاور وزیر بهداشت ودرمان ادامه داد: پیوند کبد نیزحتماً می بایست از جسد باشد و امکان اینکه کسی کبدش را بفروشد نیست .اما فقط در مورد بچه های کوچک که نیاز به پیوند دارند می شود یک قطعه از کبد پدر یا مادرشان را به کودک پیوند بزنند.وی درواکنش به پیوند کلیه یک ایرانی 78 ساله مقیم آمریکا درسفر به ایران که واکنش پزشکان سرشناس دنیا را نیز به دنبال داشت تصریح کرد: به نظر شخصی من این کار در عین اینکه ممنوع نیست اما مایه ی خجالت است که پیرمردی بیاید و کلیه یک جوان ایرانی را بخرد وپول ناچیزی در قبال آن بدهد و بعدهم برود. بی تردید این کار از نظر انسانی هم درست نیست.
وی در پایان خاطر نشان کرد:آن فرد78 ساله ای که از آن سوی دنیا به واسطه ی داشتن شناسنامه ی ایرانی به کشور آمده و کلیه خریده و پیوند کلیه شده ورفته شناسنامه ی ایرانی دارد و ایرانی است.او مانند همه ی ایرانی هاست و قوانین در مورد وی نیز صدق می کند اما اصل ماجرا مورد سوال است. یعنی خرید و فروش کلیه .و این است که ما باید ضوابطی درست کنیم تا خرید و فروش کلیه به طور کلی ممنوع شود که این اقدام برای آبروی مملکت هم خوب نیست.
بازهم هم از سخنان داهیانه و شایسته سرور دکتر ایرج فاضل سپاسگزارم. آگر کوشش ها و دانش سرور دکتر فاضل نبود اکنون پیوند کلیه و پیوند هیچ ارگانی را در ایران نداشتیم. رهنمود ایشان را باید بگوش جان شنید . با آبروی میهن برای رسیدن به هدف های شخصی نباید بازی نمود. از دید من اگر استادان بیرون از ایران هم خرید وفروش را پیشنهاد مینمودند سوداگری کلیه کاری نادرست است. اگر گذاشتیم کسی از روی نیاز و تنگدستی کلیه خودرا بفروشد اجازه میدهیم که برای نان شب خودفروشی کند این کار گناه است.
شاید به جرات بتوان گفت که بسیاری از کارهای درست و اساسی سلامت کشور ما در دوران این بزرگوار و با پیگیری های ایشان پایه گذاری شده به ثمر نشست.
مردی بی ادعا که مصداق بارز فردی است که این بیت از سعدی در مورد ایشان صدق می کند:
" کم گوی و گزیده گوی چون در.... "
من در نظر دارم ازمنظر ديگرى به اين مسئله نگاه كنم ما معتقديم كه انسان اشرف مخلوقات است ودر كمال آفريده شده است ودر اين آفرينش دو كليه براى هر فردى خلق مى شود حالا چگونه است كه كمال يك انسان در آفرينشش را بر هم مى زنيم واين اقدام خلاف فطرت را انجام مى دهيم واز انسانى زنده يك كليه اش را مى گيريم در حاليكه راههاى ديگرى براى درمان داريم ؟
دانشیار ارولوژی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
فلوشیپ آندوارولوژی و جراحی لاپاراسکوپی کلیه و مجاری ادراری
فلوشیپ پیوند کلیه
امروزه بحث و مناقشه علمی میان مخالفان و موافقان پیوند از دهنده زنده غریبه، یک بحث بسیار مهم و زنده در میان مباحث علمی پیوند از اعضاء است. حال شاهد هستیم اساتید در حال و هوای نظریه های 15 سال قبل، طرفداری های تکراری خود از یک نظریه را بدون رعایت ادب مناقشه های علمی مطرح و توهین می کنند. کلمات شرم آور، زشت، غیر انسانی، باعث آبروریزی وو... در مباحث علمی جایگاهی ندارد. چرا به اهداء کنند گان کلیه در کشور خود بی احترامی می کنیم. چرا الگوی ایرانی پیوند اعضاء را که در دنیا شناخته شده و دارای اصول مهمی است، با کلمات ناصواب مخاطب قرار می دهیم.
در کتاب پیوند کلیه نوشته John L. R. Forsythe در فصل مباحث و مناقشات اخلاقی در پیوند اعضاء نوشته
Marc J. Clancy, استدلات علمی موافقان و مخالفان پیوند از دهنده غریبه در قبال هدیه ارائه گردیده است. بزرگان پیوند کلیه در دنیا اکنون مدافع یک روش هستند که لیست انتظار پیوند کلیه را کاهش دهد. نویسنده این فصل کتاب، استدلال و منطق موافقان پیوند زنده از غریبه را چنین ارائه کرده است:
1. میزان ارگان برای پیوند افزایش پیدا می کند و هزاران نفر بیمار نجات پیدا می کنند. همچنین هزینه ها کاهش می یابد. همه قبول دارند پیوند نسبت به دیالیز هزینه کمتری به نظام سلامت وارد می کند.
2. چرا باید اهداء کنندگان کلیه در میان تمام طرف های درگیر پیوند، تنها کسانی باشند که منفعتی دریافت نکنند؟
3. یک سیستم قانونمند صحیح و درست، باعث از بین رفتن پیوند غیر قانونی می شود. اهداء کنند گان نیز مراقبت درست و مناسبی دریافت خواهند کرد.
4. در حال حاضر در آمریکا نشانه های از هدیه در مقابل اهداء دیده می شود، مانند هزینه های مختلف که اکنون پرداخت می شوند.
5. پرداخت در دنیای پزشکی امری شایع است و هیچگاه موجب رنگ باختن رابطه پزشک – بیمار در سطح روابط فردی و در سطح کلان نمی شود.
6. اهداء در مقابل هدیه، باعث تضعیف اهداء بدون چشم داشت و ایثار گرانه نمی شود. اهداء در مقابل هدیه با نتایجی که برای گیرنده فراهم می کند و بهبودی اقتصادی که به گیرنده می رساند یک عمل اخلاقی است.
7. اگر اثرات درازمدت اهداء کلیه به خوبی شناخته شده نیست و ما نگران دهنده در سالیان آتی زندگی اش هستیم، این نگرانی در مورد دهنده زنده خویشاوند نیز وجود دارد. باید در هر دو گروه بیمه درمانی تمام عمر رایگان اعطاء شود و در صورتیکه اهداء کننده مبتلا به نارسایی کلیه شود، باید در اولویت پیوند قرار بگیرد.
نباید دست آورد های کشور عزیز مان را در حذف لیست انتظار پیوند کلیه نادیده بگیریم. نجات جان هزاران انسان که در آمریکا در لیست انتظار می میرند موجب شده است که دانشمندان، بدنبال راه حل بگردند.
دکتر محمد نجفی سمنانی
دانشیار ارولوژی – دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
فلوشیپ آندوارولوژی و جراحی لاپاراسکوپی کلیه و مجاری ادراری