کد خبر: ۳۶۴۳۰۷
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۶ - ۲۹ تير ۱۴۰۴ - 2025July 20

روش جدید برای جلوگیری از انتقال بیماری‌های ارثی

کاربرد یک روش جدید لقاح آزمایشگاهی در انگلیس امکان تولد هشت نوزاد بدون انتقال یک بیماری ارثی وخیم را در انگلیس را فراهم کرد و دانشمندان این دستاورد را یک پیشرفت مهم دانستند.

شفاآنلاین»سلامت» هر هشت کودک در مرکز ناباروی نیوکاسل انگلیس با استفاده از روشی متولد شده‌اند که در آن از دی‌ان‌ای سه نفر استفاده می‌شود: مادر، پدر و یک فرد اهداکننده. هدف از این کار جلوگیری از انتقال بیماری‌های ارثی است که مربوط به میتوکندری‌ سلول‌ها می‌شوند.

به گزارش شفاآنلاین: میتوکندری‌ها اندامک‌هایی درون سلولی هستند که وظیفه تولید انرژی را به عهده دارند و دارای ژن‌ها یا دی‌ان‌ای منحصربه‌فرد خود هستند که منحصرا از طرف مادر انتقال پیدا می‌کنند.

نقایص ژن‌ها یا دی‌ان‌ای میتوکندری‌ها می‌تواند گروهی از بیماری‌های نادر و لاعلاج را ایجاد کند که از از مادر به نوزاد به ارث می‌رسند. این بیماری‌ها می‌توانند باعث مشکلات جدی سلامتی مانند نابینایی، دیابت و ضعف عضلانی شوند. از هر پنج هزار نوزاد یک نوزاد ممکن است با این بیماری‌های میتوکندریایی متولد شود.

این روش جدید که برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ در انگلیس تایید شد، مقدار اندکی دی‌ان‌ای میتوکندریایی سالم از تخمک یک فرد اهداکننده به تخمک و اسپرم والدین اضافه می‌کنند. در نهایت بیش از ۹۹ درصد دی‌ان‌ای کودک از والدینش منشا می‌گیرد و یک درصد آن مربوط به اهداکننده است.

5217318

این شیوه جدید هنوز در بسیاری از کشورها از جمله آمریکا و فرانسه به تایید قانونی نرسیده است.

گرچه برخی نوزادان حاصل این شیوه آی‌وی‌اف را «نوزادان سه‌والدی» نامیده‌اند، اما پژوهشگران می‌گویند این نام گمراه‌کننده است.

اولین نتایج حاصل از کاربرد این شیوه این جدید این هفته در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شد.

از ۲۲ زنی که در مرکز باروری نیوکاسل تحت درمان قرار گرفتند، هشت نوزاد متولد شدند: چهار پسر و چهار دختر. سن این نوزادان اکنون از زیر ۶ ماه تا بالای ۲ سال متفاوت است.

آزمایش‌ها نشان داد که در شش نوزاد از این هشت نوزاد دی‌ان‌ای معیوب میتوکندری ۹۵ تا ۱۰۰ درصد و در دو نوزاد دیگر میزان دی‌ان‌ای معیوب ۷۷ تا ۸۸ درصد کاهش یافته است.

به گفته پژوهشگران هر هشت کودک در حال حاضر سالم هستند، اگرچه یکی از آنها که مشکل گذرای ریتم ضربان قلب داشت، با موفقیت درمان شد.

روشی برای جلوگیری از انتقال بیماری میتوکندری

این پژوهشگران در مقاله‌شان نوشتند کاربرد این شیوه جدید در «کاهش انتقال» بیماری‌های میتوکندری از مادر به فرزند «موثر» بوده است.

البته این کودکان در طول زمان تحت نظر قرار خواهند گرفت تا از سلامت آنها اطمینان حاصل شود.

در عین حال، سه نفر از نوزادان علائمی از پدیده‌ای به نام «معکوس شدن» را نشان داده‌اند.این پدیده‌ای است که در آن درمان در ابتدا در تولید جنینی با تعداد بسیار کمی میتوکندری معیوب موفق می‌شود، اما با گذشت زمان از تولد کودک، نسبت میتوکندری‌های غیرطبیعی در سلول‌هایش به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد

این پدیده به معنای شکست درمان نیست، اما متخصصان می‌خواهند آن را بیشتر بررسی کنند.

در هر حال، همین نتایج هم برای خانواده‌ها امیدبخش است.

کارشناسان این شیوه جدید را که یک گزینه تولیدمثلی بسیار مهم برای خانواده‌هایی می‌دانند که فرزندان آنها که به روش طبیعی متولد می‌شوند، دچار بیماری‌های غیرقابل‌درمان مربوط به میتوکندری‌ها هستند.

پیتر تامپسون، رئیس سازمان باروری انگلیس می‌گوید فقط خانواده‌هایی واجد شرایط استفاده از این شیوه هستند که خطر انتقال این بیماری‌ها در آنها بسیار بالا است.

گرچه تولد این هشت نوزاد در انگلیس نخستین مورد استفاده از این شیوه در چند مادر است، نخستین استفاده از این شیوه در سال ۲۰۱۶ بوسیله متخصصان باروری آمریکایی در زنی در مکزیک انجام شد که قانونی برای جلوگیری از این عمل در آن وجود نداشت.

نظرات بینندگان