کد خبر: ۳۵۳۴۳۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۵ - ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - 2024December 01
محمدهادی جعفرپور
غالب جامعه‌شناسان وجود و تکثر نهادهای مدنی را مقدمه مردم‌سالاری و توسعه‌یافتگی و تحقق جامعه مدنی به معنای واقعی کلمه می‌دانند.
شفاآنلاین:جامعه>عطف به برخی تصمیمات و اقدامات انجام‌شده در اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای سراسری ایران (اسکودا) که با فلسفه تأسیس اتحادیه و کارکرد تعریف شده برای آن در تقابل و به نوعی زایل‌کننده دلیل وجودی چنین نهادی است، وقت آن رسیده تا وکلای سراسر کشور با هدف اتحاد و همدلی در مسیر تأسیس انجمن یا اتحادیه سراسری وکلا قدم بردارند.

بدون شک پیش از هر اقدامی لازم است دلیل و فلسفه تأسیس چنین نهادی تبیین و از علاقه‌مندان به چنین فعالیتی در سراسر کشور دعوت به عمل آید. کارکرد و وظایف سازمانی نهادهای مدنی که کانون وکلا سرآمد و الگوی تمام‌عیار این نوع نهاد در جامعه ایران است، به گونه‌ای است که غالب شهروندان مطالبه خواسته‌ها و توقعاتی که از حاکمیت دارند را وظیفه این مراکز می‌دانند و همین توقعات مردمی مهم‌ترین انگیزه و اصلی‌ترین دلیل حیات و تلاش نهادهای مدنی در ادامه مسیر و گسترش حوزه فعالیتشان تلقی می‌شود. بنا‌بر همین دلیل است که غالب جامعه‌شناسان وجود و تکثر نهادهای مدنی را مقدمه مردم‌سالاری و توسعه‌یافتگی و تحقق جامعه مدنی به معنای واقعی کلمه می‌دانند. با نگاهی به عقبه و تاریخچه نهادهای مدنی در برخی کشورهای توسعه‌یافته، این ادعا تأیید می‌شود که به موازات تأسیس چنین نهادهایی، مختصات توسعه‌یافتگی نیز به مرور شکل گرفته است. البته نباید فراموش کرد که ماهیت و کارکرد نهادهای مدنی وابسته به نگاه و جایگاهی است که حاکمیت به چنین نهادهایی دارد، به همین سبب لازم است برای خروج از برخی الزامات حاکمیتی به نقش و تأثیر اعضای نهادهای مدنی که دارای تخصص و کارکرد مشخصی در جامعه هستند توجه بیشتری شود تا اثرگذاری و کارکرد چنین افرادی جلوتر از کارکرد تشکیلاتی سازمان مربوطه بروز و ظهور ملموس‌تری داشته باشد.

نظامات و مقررات حاکم بر شرح وظایف ذاتی کانون‌های وکلا به انضمام چالش‌های تحمیل‌شده بر این کهن‌دیار دوست‌داشتنی را می‌توان اصلی‌ترین دلیل عدم ورود خانه صنفی به چالش‌های اجتماعی مفروض دانست که در چنین بزنگاه‌هایی لازم است اعضای خانواده صنفی آستین همت بالا زده در مقام سربازان عدالت راه‌گشای مشکلات جامعه باشند که یقینا شناسایی و چاره‌اندیشی مشکلات صنفی در اولویت هر وکیل دادگستری است. لذا حال که کارکرد اتحادیه سراسری کانون های وکلا تحت تأثیر تصمیمات حاکمیتی از فلسفه وجودی آن فاصله گرفته، لازم است اعضای خانه صنفی به دور از هرگونه تداخل وظیفه و موازی‌ کار تحت پوشش (اساس‌نامه) مرام‌نامه‌ای مشخص در مسیر ایجاد اتحادیه وکلا تلاش کنند تا فعالیت‌ها‌ی صنفی و مطالبه‌گری وکلا نظم و انضباطی یک‌دست و تعریف‌شده داشته باشد.

به همین دلیل، ضرورت تشکیل گروه وکلای علاقه‌مند به تأسیس اتحادیه وکلا احساس شده و لازم است هر‌یک از همکاران عزیز که علاقه‌مند به چنین فعالیتی هستند برای تنظیم مرام‌نامه و کارکرد چنین اتحادیه‌ای ایده و پیشنهاد خویش را منتشر و مطرح کنند.

مدیران مستقل کانون‌های سراسر کشور، پیش‌کسوتان و معمرین، فعالین صنفی و وکلای فعال در رسانه‌ها و حتی جامعه‌شناسان و فعالان مدنی و اهالی محترم رسانه می‌توانند برای عملیاتی‌شدن چنین ایده‌ای ضمن ارائه پیشنهاد، طریق و مسیری صواب تعریف کنند تا نظر و پیشنهاد وکلای سراسر کشور در یک قالب مشخص تحلیل و بررسی‌ شده، مقدمات تأسیس اتحادیه وکلای ایران فراهم شود.

 


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: