شفاآنلاین-عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان آثار مهم روزهداری بر کنترل افکار و خودمراقبتی گفت: با روزهداری میتوانیم حلقههای عادات منفی گذشته را شکسته و به جای آن عادتهای جدید و فایلهای رفتاری جدید را جایگزین کنیم.
به گزارش
شفا آنلاین،سید عبدالمجید بحرینیان با بیان اینکه روزهداری بر سلامت روان روزهداران موثر است، اظهار داشت: در روزهداری افراد انگیزه خود را از حالت مادی به فرامادی تغییر میدهند. آنها انگیزه همسو با خدا و خدامحور دارند. این امر موجب میشود تا از حالت مادی فراتر روند چرا که دید مادی محدود است و روزهداری به دلیل اینکه فرامادی است به انسان وسعت دید میبخشد.
وی افزود: انسان هم بعد مادی دارد و هم معنوی و روزهداری حاکم شدن بعد معنوی انسان نسبت به سرنوشت خود است.
این متخصص حوزه بهداشت روان ادامه داد: مسئله مهم دیگر در روزهداری تقویت اراده است، اراده انسان با 17 ساعت امساک از خوردن و آشامیدن بالا میرود. همچنین انسان در این ماه علاوه بر تقویت اراده، چشم، گوش و زبان خود را نیز از امواج منفی و غیبت پرهیز میدهد. کنترل حواس پنجگاه موجب میشود تا روزهدار در ماههای دیگر سال نیز همینگونه رفتار کند. روزهدار نشان میدهد که افراد باید تمام جوارح خود را در جهت خواست آنچه مد نظر پروردگار است سوق دهد.
این روانشناس بالینی گفت: روزهداری انسان را از آلودگی روحی و روانی پاک میکند، یک ماه تمرین پاکیزگی روحی، روانی و رفتاری موجب میشود تا انسان ارزشهای خوب را تمرین کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: روزهداری از نظر بهداشت جسمانی و روانی فواید زیادی دارد، کم خوردن و درست خوردن موجب سلامت جسمانی میشود و افکار کنترل شده نیز در جهت سلامت روان مؤثر است.
بحرینیان ادامه داد: روزهداری یکی از شیوههای خودمراقبتی است، همین که فرد روزهدار خود را ملزم میکند تا با غیبت، روزه خود را کم ارزش نکند نوعی خودمراقبتی است زیرا خودمراقبتی یعنی اینکه حواست جمع افکار، گفتار و کردارت باشد.
این متخصص حوزه بهداشت روان با تأکید بر دیگر آثار مثبت روزهداری اظهار داشت: وقتی ویژگیهای منفی را کنار بگذاریم به ناچار ویژگیهای مثبت بر ما حاکم میشود برای همین است که برخی روزهداران پیش از ارتکاب عملی ناپسند میگویند اگر روزه نبودم میدانستم چه کار کنم، این نشان میدهد که روزهداری مراقبت از خویشتن است و ترس از خدا موجب تقواپیشگی میشود.
وی افزود: خواندن قرآن و دعاهای سفارش شده در این ماه میتواند به آرامش فرد و توجه او نسبت به خود کمک کند.
این روانشناس بالینی تصریح کرد: اکثر رفتارهای ما بر اثر شرطی شدن به صورت عادت درآمده است، اینکه زود عصبانی میشویم یا فکری ما را وسوسه میکند تا واکنش هیجانی از خود نشان دهیم از شرطیسازی نشأت میگیرد. با روزهداری میتوانیم حلقههای عادت منفی گذشته را شکسته و به جای آن عادتهای جدید و فایلهای رفتاری جدید را جایگزین کنیم.