کد خبر: ۲۰۳۲۹۲
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۵ - ۳۱ تير ۱۳۹۷ - 2018July 22
تأثیر غذا و فرهنگ و رابطه آن، دوسویه است. همان گونه که محیط و فرهنگ باعث شکل گیری این نوع غذای محلی می شود، غذای محلی هم بر فرهنگ تأثیرگذار است

شفا آنلاین>تغذیه> «قروت»، از جمله غذاهایی است که از فراورده دامی تهیه می شود و رنگ بنفش و زیبای آن نظر هر بیننده ای را جلب می کند.
به گزارش شفاآنلاین: دانش و فرهنگ غذای محلی قروت <Glory>خراسان جنوبی در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.پس از برگزاری سفره بنفش بیرجندی و سرو قروت برای 1200 نفر از بیرجندی های مقیم تهران و مدعوان، در روز شنبه 23 تیرماه در جلسه شورای ثبت میراث ناملموس کشور، دانش و فرهنگ غذای محلی قروت خراسان جنوبی در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.

سیداحمد برآبادی مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی با اعلام این خبر اظهار کرد: «تأثیر غذا و فرهنگ و رابطه آن، دوسویه است. همان گونه که محیط و فرهنگ باعث شکل گیری این نوع غذای محلی می شود، غذای محلی هم بر فرهنگ تأثیرگذار است.»
وی  گفت: کشک در این غذا به لحاظ رنگ متفاوت است وبه رنگ بنفش دیده می شود که در غذاها کمتر دیده می شود. کشک ماده اصلی این غذاست در صورتی که درغذاهای دیگر کشک به غذایی مانند بادمجان اضافه می شود.
این غذا سرشار از کلسیم است و در شرایطی که پوکی استخوان وپوسیدگی دندان شیوع زیادی دارد، این غذا به سلامت کودکان وزنان کمک زیادی می کند.

قروت به دو صورت گرم و سرد مصرف می شود؛ برای تهیه قروت گرم مقداری پیازداغ یا سیرداغ تهیه و قروت را به آن اضافه می کنند. کمی نمک و فلفل سیاه هم افزوده می شود و قبل از آن که به جوش بیاید، از روی حرارت برداشته می شود و آماده خوردن است. قروت گرم را گاهی با بادمجان، کدو، کما و سبزی های پخته مثل اسفناج میل می کنند. این غذا از جمله غذاهای سنتی شهرستان بیرجند و خراسان جنوبی است که هنوزدربیشتر نقاط آن را طبخ می کنند» .
به همین مناسبت امروز شما را با طرز تهیه این غذای ساده و پرخاصیت آشنا می کنیم.

طرز تهیه قروت:
ماستی که کره آن را گرفته اند، در کیسه ای پارچه ای می ریزند تا آب آن جدا شود، سپس آن را به صورت گلوله های کوچکی در می آورند و در آفتاب خشک می کنند. محصول به دست آمده قروت نام دارد.
اگر از ماست استفاده شده در تهیه قروت، کره نگرفته باشند، قروت چرب تر و مقوی تر است و به کشک معروف بیرجندی شناخته می شود که هنگام ساییدن به رنگ بنفش در می آید، برای تهیه این کشک از ظرف چدنی استفاده می کنند.
همچنین قروت حاصل از شیر گوسفند بهتر ازمحصول شیر بز و قروت حاصل از شیر بز بهتر از شیر گاو است.
معمولا در نقاط مختلف کشور انواع اشکنه طبخ می شود. شاید شما هم اشکنه کشک خورده باشید. ممکن است کشک آن را در ظروف مخصوص ساییده باشند یا از کشک آماده استفاده کنند.
می توان گفت اشکنه، خورش یا خوراکی همانند آبگوشت است که نان در آن ترید می کنند و می خورند. اشکنه انواع بسیاری دارد که خوشمزه ترین آن اشکنه کشک است.

مواد لازم:
کشک ساییده شده - 250 گرم
روغن - پنج قاشق غذاخوری
نعناع خشک - یک تا 2قاشق غذاخوری
فلفل و زردچوبه - به میزان لازم
پیاز - 2عدد متوسط
مغز گردو خرد شده - 200 گرم
تخم خربزه - 200 گرم (اختیاری)

دستور تهیه:
پیازها را خرد کنید و درون روغن با شعله کم تفت دهید تا نرم شود. سپس گردوی خرد شده را به پیاز اضافه کنید تا کمی تفت بخورد و روغن آن خارج شود اما زیاد نسوزد. نعناع خشک و کمی زردچوبه را اضافه کنید و خوب هم بزنید. کشک ساییده شده را با دو پیمانه آب رقیق کنید و به دیگر مواد که تفت خورده بیفزایید. بگذارید تا کمی کشک و دیگر مواد بپزد و غلیظ شود (شعله باید کم باشد و مداوم هم بزنید تا کشک به اصطلاح نبرد). در آخر کمی فلفل به آن اضافه کنید و از روی شعله بردارید. اشکنه کشک شما آماده است؛ درون آن نان ترید و میل کنید.

نکات:
اگر تمایل دارید از تخم خربزه استفاده کنید به این صورت عمل کنید: برای تهیه شیره تخم خربزه باید کمی تخم خربزه را تفت دهید و بعد از این که سرد شد آن را آسیاب کنید. سپس کمی آب به آن اضافه کنید و هم بزنید تا رنگ آب عوض شود. تخم خربزه را صاف کنید و از آب آن یا همان شیره تخم خربزه درون اشکنه بعد از این که کشک را اضافه کردید، استفاده کنید.

برای این که اشکنه طعم بهتری داشته باشد از کشک سنتی استفاده کنید. برای ساییدن کشک باید مقداری آن را خیس کنید تا کمی نرم شود و سپس درون آسیاب برقی بریزید.

در اشکنه کشک به علت وجود کشک از نمک استفاده نکنید.

برای ساییدن کشک، بعد از خیس کردن و صاف کردن آن همراه با گردوی آسیاب شده در کشک ساب آن قدر می مالند تا به روغن بیفتد سپس به آن آب اضافه می کنند.خراسان
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: