کد خبر: ۲۰۲۳۹۵
تاریخ انتشار: ۲۰:۲۰ - ۲۱ تير ۱۳۹۷ - 2018July 12
گندم از غني ترين غلاتي است كه درطبيعت يافت مي شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدني در اين نعمت الهي وجود دارد به همين دليل نان به عنوان اصلي ترين غذاي مصرفي در سفره خانوارهاي ايراني است .

شفا آنلاین>سلامت>تغذیه>مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه همدان، برلزوم استفاده از نان سبوس دار به منظور پيشگيري از ابتلا به سوء‌تغذيه و مشكلات گوارشي تاكيد كرد.

به گزارش شفا آنلاین:دكتر محمد كاظم زاده در گفتگو با روابط عمومي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص اينكه نان سالم <Healthy bread>چه نوع ناني است گفت: گندم از غني ترين غلاتي است كه درطبيعت يافت مي شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدني در اين نعمت الهي وجود دارد  به همين دليل نان به عنوان اصلي ترين غذاي مصرفي در سفره خانوارهاي ايراني است .

وی با اشاره به بروز بعضي ازبيماريهاي ناشي از مصرف نان ناسالم اظهار كرد: اقشار کم درآمد حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد کالري مورد نيازشان را از نان تامين مي کنند. با توجه به مصرف زياد نان در کشور تهيه نان سالم و باکيفيت از اهميت زيادي برخوردار است.

كاظم زاده، سوءتغذيه و مشکلات گوارشي را از تبعات استفاده از نان ناسالم برشمرد و گفت: براي تهيه نان سالم در مرحله نخست بايد به کيفيت و نوع گندم مصرفي توجه کرد.

وي با تاكيد بر اهميت ويژه سبوس در مرحله سبوس گيري گفت: حفظ ارزش غذايي نان مستلزم وجود سبوس و كاهش سبوس گيري است همچنين براي ورآمدن خمير به هيچ عنوان استفاده از جوش شيرين توصيه نمي شود. کاظم زاده  به تخمیر ناقص به هنگام استفاده از جوش شيرين اشاره کرد و افزود: اين امر يکي از عوامل مهم کاهش جذب ريزمغذي ها در نان از جمله کلسيم و  آهن  است ، بنابراين حتماً بايد از مخمر استفاده شود تا خمير به خوبي ورآيد و پروتئين ها آزاد شود و تخلل ايجاد کند و نان به خوبي پخته شود.

مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه افزود:  نان سفيد در واقع نوعي کربوهيدرات ساده محسوب مي شود که زودهضم است بنابراين مصرف آن قند خون را بالا مي برد. به همين دليل به بيماران ديابتي يا افرادي که مستعد ابتلا به اين بيماري هستند، توصيه مي شود که از نان سفيد استفاده نکنند و حتما نانشان سبوس دار باشد.
دكتر كاظم زاده در ادامه وي‍ژگي هاي نان سالم را در موارد زير خلاصه كرد :
-  نان‏های تیره تهیه شده با آرد کامل و سبوس‏دار ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارند و تيرگي نان دليلي بر كيفيت بهتر نان است . نان سالم با آرد سبوس‏دار تهیه شده و ظاهر آن تیره‏ تر از نان‏های دیگر است .
-  نان سبوس‏دار تیره بهترین نوع نان است. تیرگی نان بدلیل وجود سبوس آن می‏باشد .
-  فیبر موجود در نان سبوس‏دار، بهترین درمان تغذیه‏ای  در یبوست و بیماری‏های روده بزرگ است .
-  نان سبوس‏دار بخاطر ایجاد حس سیری در فرد نسبت به نان‏های سفید خطر کمتری در ایجاد چاقی دارد.( اما توجه به اين نكته لازم است  که مصرف بی‏ رویه نان‏های سبوس‏دار نیز توصیه نمی ‏شود .(
-  با مصرف نان سبوس‏دار، قند خون به آهستگی بالا می‏رود و برای بیماران دیابتی، انتخاب مناسب‏تری نسبت به نان‏های سفید است .
-  مصرف نان هاي سبوس‏دار، کلسترول خون و چربی خون را کاهش می‏دهد و از پیشرفت بیماری هاي قلبی- عروقی پیشگیری می‏کند .
-  مصرف سبوس و نان سبوس‏دار، احتمال پیدایش سرطان روده بزرگ (کولون و راست روده)  را کاهش می‏دهد .
-  مصرف زياد نان‏های سفید، خطر ابتلا به کم‏خونی، پوکی استخوان، ناراحتی گوارشی (سوء هاضمه و یبوست)، چاقی، بیماری قلبی- عروقی و دیابت را افزایش می‏دهد .
-  درصد مهمی از نیاز روزانه ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و فیبر توسط مصرف نان‏های سبوس‏دار، تأمین می‏ شود .
-  بهتر است از نان‏های سبوس‏داری که با خمیرترش تهیه شده‏اند بجای نان‏های سفید استفاده شود .
-  سبوس جزء مواد غذایی مطلوب باکتری‏های مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام می‏کند و سیستم ایمنی بدن را فعال می‏کند .
-  مصرف نان سبوس‏دار بجای نان‏های سفید، خطر بروز سرطان، دیابت، ناتوانی در هضم غذا و بیماریهای قلبی را کاهش می‏دهد .
-  نان سبوس‏دار منبع خوبی از فیبر می‏باشد. فیبر، کمک به هضم مواد غذایی و اجابت مزاج می‏کند.
-  نان سبوس‏دار منبع خوبی از ویتامین‏های B2 و نیاسین  است.این ویتامین‏ها به عملکرد بهتر مغز کمک می كند   .
-  حذف نان حتی برای افراد دیابتی و افرادی که چاق هستند و رژیم کاهش وزن دارند نادرست است .
-  نان سنگک کمترین ضایعات را در بین نان‏های سنتی دارد .
-  از مصرف نان‏های سوخته بدلیل وجود ماده سمی بنام آکریلامید در آن جداً خودداری شود .
-  ناني كه  با خمیرمايه تهیه شده است، ارزش غذایی بالاتر، قابلیت هضم بهتر، ضایعات و دور ریز کمتر و ماندگاری بهتری دارد .
-  استفاده از خمیرمایه، جذب آهن، کلسیم، روی و منیزیم را در نان بهبود می‏بخشد .
-  نان سالم کاملاً پخته و برشته بوده و سطح آن سوخته نیست .
-  قرار دادن نان داغ در کیسه نایلونی، فرایند بیات شدن نان را سریع‏تر کرده و باعث ایجاد کپک در نان می‏شود .
وي افزود: با توجه به موارد بالا توصيه مي شود كه نان هاي تيره مصرف كنيد و ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و مواد افزودني غيرمجاز و حتي كنجد با كيفيت پايين كه مزه و طعم كپك و ماندگي مي دهد را مد نظر قرار داده و از مصرف آن خودداري كنيد.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: