کد خبر: ۱۶۶۳۷۹
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۵ - ۲۳ شهريور ۱۳۹۶ - 2017September 14
یکی از نکاتی که در حال حاضر در حوزه داروی کشور بسیار اهمیت دارد بحث بحران نقدینگی و چالشی است که در این حوزه ایجاد شده است
شفا آنلاین:رئیس سابق سازمان غذا و دارو گفت: «زنجیره تامین دارو<Drug supply> دچار چالشی است که اگر برای درمانش اقدام نکنیم بروز بحران دارو در ماه‌های آتی گریزناپذیر است.

به گزارش شفا آنلاین:بنابراین دانشگاه‌های علوم پزشکی باید پرداخت مطالبات دارویی را در اولویت خود قرار دهند؛ چراکه اگر این مشکل در همین شهریور درمان نشود بعدها دچار خسران می‌شویم.

بحران دارویی گریزناپذیر است
رسول دیناروند، رئیس سابق سازمان غذا و دارو در مراسم افتتاحیه نمایشگاه ایران فارما گفت: «یکی از نکاتی که در حال حاضر در حوزه داروی کشور بسیار اهمیت دارد بحث بحران نقدینگی و چالشی است که در این حوزه ایجاد شده است.» وی افزود: «در حال حاضر زنجیره تامین دارو دچار چالشی است که اگر برای درمانش اقدام نکنیم، بروز بحران دارو در ماه‌های آتی گریزناپذیر است. البته باید توجه کرد که بحران نقدینگی که درحال حاضر در حوزه دارو ایجاد شده ربطی به سیاست‌های دارویی ندارد، بلکه مربوط به بدهی سنگین مراکز درمانی به تامین‌کنندگان دارو است. البته این مراکز هم از بیمه‌ها طلبکارند و بیمه‌ها هم می‌گویند که دولت پولشان را نداده است. بنابراین این مشکلات از خارج از سیاست‌های دارویی و از بیرون به حوزه دارو تحمیل شده و برای مجموعه داروی کشور مشکل آفرین شده است.»
دیناروند با بیان اینکه راه حل این مشکل آن است که بحث نقدینگی هرچه زودتر حل شوند، تصریح کرد: «دانشگاه‌های علوم پزشکی باید پرداخت مطالبات دارویی را در اولویت خود قرار دهند؛ چراکه اگر این مشکل در همین شهریورماه درمان نشود بعدها ما را دچار خسران می‌کند.»
عضویت ایران در پروتکل TICS
رئیس سابق سازمان غذا و دارو با اشاره به بحث کیفیت داروهای تولید داخل، اظهار داشت: «خوشبختانه درحال حاضر در حوزه کیفیت داروهای تولید داخل پیشرفت‌های خوبی داشته‌ایم؛ در عین حال باید بدانیم کیفیت دارو امری چند وجهی و وابسته به مسائلی متعددی ازجمله تولید ماده اولیه، شرایط GMP، نیروی انسانی، استانداردهای عملیاتی، ماشین‌آلات و ... است.» دیناروند با اعلام اینکه عضویت ایران در پروتکل TICS اتفاق افتاده است، افزود: «همچنین امروز عضویت‌مان در مجمع پیکس در تایوان در حال تصویب است و پروتکل‌هایش را از نظر GMP رعایت می‌کنیم. البته این موضوع وجهه عمومی خوبی برای کیفیت داروهای ایرانی و برای مصرف کنندگان داروی داخلی و خارجی خواهد داشت.»
دیناروند در ادامه به بحث رقابت در بازار دارو اشاره و تاکید کرد: «خوشبختانه در کشور شرایط رقابتی بین تولیدکنندگان مختلف وجود دارد و شرایط‌ مانند ۳۰ سال قبل نیست که بازار منتظر تولید دارو برای رفع نیازهای بیماران بود. البته بحثی که همواره صنعت دارویی کشور با آن مواجه است، رقابت میان داروهای وارداتی و تولید داخل و حمایت از داروی تولید داخل بوده و سیاست‌ وزارت بهداشت نیز طی چهار سال گذشته حمایت از تولید داخل بوده است.»
دیناروند ادامه داد: «در سال ۹۵ بازار دارویی ما حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان بوده که ۷۱ درصدش یعنی ۱۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان آن سهم داروهای تولید داخل بوده و ۲۹ درصد این بازار یعنی ۴۷۰۰ میلیارد تومان سهم داروهای وارداتی بوده است.» دیناروند ادامه داد: «البته باید توجه کرد که از ۴۷۰۰ میلیارد تومان داروی وارداتی، ۲۴۰۰ میلیارد تومانش اساسا شامل بحث رقابت میان واردات و تولید داخل نمی‌شود؛ چراکه تولید داخل این داروها وجود ندارد. حال از همین میزان ۲۳۰۰ میلیارد تومانش بحث‌های رقابتی را به دنبال دارد که از همین میزان هم ۱۳۰۰ میلیارد تومان برای داروهایی است که به تازگی تولید داخل‌شان ایجاد شده است. به عنوان مثال این موضوع مربوط به دارویی است که در دی‌ماه ۹۵ تولید داخلش وارد بازار شده، البته داروهایی هم هستند که سهم تولید داخل آنها هنوز به ۳۰ درصد نرسیده است. در این زمینه سیاست ما این بود که هر داروی تولید داخلی که به ۳۰ درصد بازار رسید سال بعد باید ۹۰ درصد بازار دارو را بگیرد و مشابه وارداتی آن با سقف ۱۰ درصد وارد می‌شود. یعنی ما تنها در ۱۰۰۰ میلیارد تومان از بازارمان شاهد رقابت میان داروهای تولید داخل و وارداتی هستیم و فکر نمی‌کنم که صنعت داروسازی کشور از این میزان ضرری ببیند.»
وی افزود: «اگر بخواهیم از نظر قیمت هم داروهای تولید داخل را با داروهای وارداتی مقایسه کنیم، می‌بینیم که در این ۲۳۰۰ میلیارد تومان نسبت قیمت میان داروهای تولید داخل با داروهای وارداتی شش به یک است. بنابراین سیاست کنترل و تنظیم واردات و حمایت از داروی تولید داخل در طی این چهار سال موثر بوده و به دلیل اجرای همین سیاست‌ها سهم داروی تولید داخل از ۶۲ درصد درسال ۹۱ به ۷۱ درصد در سال ۹۵ رسیده است. حال در برنامه ششم توسعه رسیدن به سهم ۷۵ درصدی برای داروهای تولید داخل در بازار دارویی کشور تعیین شده است که مطمئنا تا قبل از سال انتهایی برنامه ششم ما از مرز ۷۵ درصد عبور می‌کنیم.»
وی با بیان اینکه ما باید در حوزه دارویی کشور به نگرانی‌های اساسی‌تر فکر کنیم، گفت: «سقف هزینه‌های دارویی کشور ما سقف بازی نیست و نظام سلامت حدی را برای هزینه‌های دارویی کشور قائل شده است. به طوری که سهم هزینه‌های دارویی از هزینه‌های سلامت ۱۳ تا ۱۴ درصد است و انتظار افزایش آن هم دست نیافتنی است. البته در کشورهای پیشرفته که هزینه‌های سلامت بالاست میزان هزینه‌های دارویی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد است و در کشورهای فقیر این میزان به ۴۰ تا ۷۰ درصد می‌رسد؛ چراکه شرایط سیستم بهداشت و درمان‌شان شرایط مناسبی نیست.»
دیناروند با بیان اینکه سهم صادرات دارویی ما ۲۰۰ میلیون دلار است و این عدد کمی است، گفت: «رسیدن به تراز مثبت تجاری در حوزه دارو باید به عنوان یک هدف ملی مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر میزان واردات ما ۱.۱ میلیارد دلار است. در حالی که تنها ۲۰۰ میلیون دلار صادرات دارو داریم. بنابراین باید به تراز مثبت تجاری برسیم یعنی صادرات‌ هم به اندازه واردات شود و این موضوع هدف سند توسعه‌ای ۱۴۰۴ است.» رئیس سابق سازمان غذا و دارو با بیان اینکه طی دو سال اخیر ۲۰۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در حوزه دارویی در قالب پروژه‌های متعدد انجام شده است، گفت: «همه این پروژه‌ها در آینده به ثمر می‌نشینند. حتی چند شرکت خارجی هم در ایران سرمایه گذاری کردند. حال همه این سرمایه‌گذاری‌ها در سقف بازار محدودی که در ایران داریم نمی‌گنجد. بنابراین باید نگاه‌مان در حوزه دارو به خارج از مرزهای کشور باشد.»
حضور ۵۰۲ شرکت دارویی در نمایشگاه
عباس کبریایی‌زاده، رئیس اجرایی سومین نمایشگاه ایران فارما هم در این مراسم از حضور ۵۰۲ شرکت دارویی در نمایشگاه ایران فارما خبر داد و گفت: «خوشبختانه امسال برای سومین بار است که این نمایشگاه به‌عنوان رخدادی فرهنگی، صنعتی و علمی در حال برگزاری است. استراتژی‌های برگزاری این دوره از نمایشگاه فراتر از ایجاد غرفه و معرفی محصولات بوده و براین اساس برگزاری کارگاه‌های آموزشی مهارت‌محور را هم به نمایشگاه اضافه کرده‌ایم. از این‌رو امسال بیش از ۴۰ کارگاه آموزشی و مهارتی در حاشیه نمایشگاه در نظر گرفته شده که با حضور دانشجویان و دستیاران برگزار خواهد شد.»
وی با بیان اینکه در بخش نمایشگاهی شاهد حضور بخش‌های مختلف صنعت داروسازی کشور هستیم، افزود: «امروز تمام زنجیره تولید دارو اعم از مواد اولیه، تولیددارو، بسته‌بندی، ماشین‌آلات، زنجیره پخش و عرضه در نمایشگاه حضور دارند و مجموعا ۵۰۲ شرکت در این دوره از نمایشگاه شرکت کرده‌اند. از این تعداد ۱۶۴ مورد از شرکت‌های خارجی هستند که از ۳۰ کشور در نمایشگاه حضور دارند و ما امیدواریم حضورشان منجر به گسترش صنعت دارویی کشور شود.» رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی با بیان اینکه مصداق عینی اقتصاد مقاومتی در تکامل دانش و صنعتی شدن بخش دارو است، تاکید کرد: «همچنین در این دوره از نمایشگاه ۱۳ شرکت دانش‌بنیان حضور دارند که ارزش تولید محصولاتشان یک میلیارد دلار است و ما امیدواریم حضور شرکت‌هایی دانش‌بنیان در سال‌های آینده بیش از این باشد.»
امکان رقابت داروهای ایرانی با خارجی
رئیس سازمان غذا و دارو نیز در این مراسم گفت: «سازمان غذا و دارو حامی صنعت داروسازی است تا هر چه بهتر و بیشتر برای دارورسانی به مردم کمک کند.» غلامرضا اصغری افزود: «خدا را شاکریم که شاهد برگزاری این نمایشگاه هستیم که توان کشور را در صنعت داروسازی به نمایش می‌گذارد.» وی با بیان اینکه امروز می‌توانیم افتخار کنیم که چند صد شرکت دارویی در کشور وجود دارند و می‌توانند به نیازهای دارویی کشور پاسخ دهند، اضافه کرد: «خوشبختانه امروز به اندازه نیاز دارو در کشور وجود دارد و از نظر کیفیت هم می‌توانیم با داروهای بسیاری از کشورها رقابت کنیم.»
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: «امیدوارم ما هم بتوانیم در راستای اقتصاد مقاومتی به تولید داخل کمک کنیم تا داروسازان ما بهترین تکنولوژی‌ها را داشته باشند و با همه کشورها تبادل تجربه کنند. البته ظرفیت‌های خوبی در حوزه دارویی کشور فراهم است و می‌توانیم آنها را با همه کشورهای دنیا تبادل کنیم.» اصغری اضافه کرد: «این نمایشگاه برای آغاز تبادل تجربیات با کشورهای دیگر فرصت خوبی است و ما هم به عنوان سازمان غذا و دارو حامی تولیدکنندگان هستیم.»
امضای تفاهم‌نامه دارویی میان ایران و افغانستان
رئیس اداره تنظیم امور دوایی افغانستان نیز در این مراسم با اشاره به امضای تفاهم‌نامه‌ای میان ایران و افغانستان در زمینه صادرات دارو به این کشور گفت: «خوشبختانه ایران داروهای مورد نیاز افغانستان را با کیفیت خوب و قیمت مناسبی به ما ارائه می‌کند. بنابراین همکاران‌مان در ایران را تشویق می‌کنیم که در آزمایشگاه‌های افغانستان با ما همکاری کنند. همچنین در قسمت ظرفیت‌سازی می‌توانیم با سازمان غذا و داروی ایران خصوصا در بخش GMP همکاری کنیم.»
گفتنی است در پایان مراسم وزیر بهداشت نمایشگاه را رسما افتتاح و از غرفه‌های مختلف این نمایشگاه بازیدید کرد.سپید
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: