کد خبر: ۱۵۳۸۲۹
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۷ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۶ - 2017May 29
صبح دیروز جمعی از پاتولوژیست‌ها در اعتراض به صدور مجوز فنی تاسیس آزمایشگاه برای دارندگان مدرک دکترای علوم آزمایشگاهی در صورت گذراندن دوره بالینی در مقابل مجلس تجمع کردند. تجمعی که پیش از این در مقابل سازمان نظام پزشکی صورت گرفته بود.
شفا آنلاین:در واقع پزشکان متخصص پاتولوژی نسبت به اقدام وزارت‌بهداشت<Ministry of Health> در تدوین آیینامه‌ای که ورود غیر پزشکان به حیطه تشخیص آزمایشگاهی را مجاز می‌شمارد، اعتراض دارند؛ چرا که بر این باورند که در کشور ما شرط متخصص آزمایشگاه شدن، داشتن مدرک طب عمومی است که این خود الگوی کشورهای توسعه‌یافته بوده و در واقع تخصص آزمایشگاه یک تخصص پزشکی است.آن‌ها معتقدند که با این دستورالعمل یک گام به عقب برداشته و کسانیکه پزشک نیستند مجوز مدیریت آزمایشگاه را پیدا می‌کنند.

به گزارش شفا آنلاین:فرید کرمی، نایب رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران معتقد است که وزارت بهداشت تحت‌تاثیر لابی قوی فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پایه، قصد دارد مجوز مدیریت آزمایشگاه‌ها را به غیر از پزشکان واگذار ‌کند.
وی گفت: «براساس الگوی رایج در کشور ما، برای تربیت متخصص آزمایشگاه، فرد پس از قبولی در دانشگاه و عبور از کنکور 7 سال در حوزه طب درس خوانده و پس از چهار سال طی کردن دوره تخصص، امتحان دستیاری داده و سرانجام می‌تواند در آزمایشگاه به عنوان فعالیت کند.

در حال حاضر فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پایه همچون خون‌شناسی، میکروب‌شناسی و بیوشیمی به دلیل اینکه در مراکز تحقیقاتی، ظرفیت این میزان پذیرش برای کار فارغ‌التحصیلان را ندارد، از لابی خود در وزارت بهداشت استفاده کرده و در واقع آیین‌نامه‌ای در این زمینه تهیه شده است.»
کرمی تاکید کرد که با این اقدام یک غیرپزشک باید جواب آزمایش را بیان کند و در واقع از آنجایی که پاتولوژی مادر طب بالینی است، آیین‌نامه مذکور سبب آسیب به بیماران خواهد شد. در واقع درخواست آزمایش در واقع درخواست مشاور پزشکی است و درخواستی میان دو پزشک بوده که اگر با این اقدام، طرف مقابل پزشک نباشد، دودش بر چشم بیماران خواهد رفت.
قائم مقام دبیر شورای آموزش پزشکی تخصصی وزارت بهداشت در واکنش به این اعتراضات اجرای آیین نامه اجرایی دوره‌های تکمیلی را به قانونی که در سال 1367 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد، ارجاع داد و گفت: «وزارت بهداشت در راستای وظایف قانونی خود این اقدام را انجام داده است.»
سیدحسن امامی رضوی ادامه داد: «در سال 1367 در مجلس شورای اسلامی قانونی به تصویب رسید و به موجب آن افرادی که PHD های تک رشته‌ای آزمایشگاهی هستند، می‌توانستند، با گذراندن دوره تکمیلی، حق فنی آزمایشگاه گرفته و آزمایشگاه تاسیس کنند.این قانون در مقطعی هم اجرا شد، اما معطل ماند. بعداز آن با پیگیری‌های افراد ذینفع، دیوان عدالت اداری حکم کرد که این قانون توسط وزارت بهداشت اجرایی شود. در واقع به دلیل حکم دیوان عدالت اداری، وزارت بهداشت این قانون را اجرا کرد و آیین نامه‌ای برای اجرای این قانون تهیه کرد که به صورت محدود در کشور اجرا می‌شود.»
امامی رضوی تاکید کرد: «بعضی از همکاران پاتولوژیست نسبت به اجازه به سایر رشته‌ها برای دریافت حق فنی آزمایشگاه اعتراض کردند اما وزارت بهداشت پس از بررسی‌های کافی و مشورت با صاحبنظران و براساس قانون این اقدام را انجام داده است.»
وی تصریح کرد: «طبق قانون مصوب مجلس ، وزارت بهداشت مکلف شده است که گروه‌های مختلف علوم آزمایشگاهی با گذراندن دوره تکمیلی مجوز تاسیس آزمایشگاه داشته باشند و آیین‌نامه‌ای نیز برای گذراندن دوره‌های تکمیلی تهیه شده است.»
وی خاطرنشان کرد: «استدلال پاتولوژیست‌ها برای اعتراض این است که آنها در ابتدا دوره پزشکی عمومی را گذرانده و بعد دورهای تخصصی آسیب شناسی را می‌بینند. لذا پس از دوره تخصصی اجازه تاسیس و کار در آزمایشگاه را دارند. البته طبق قوانین مصوب قبلی، فقط پاتولوژیست این اجازه را ندارند، بلکه PHDهای آزمایشگاه که پزشک نیستند نیز درحال حاضر اجازه تاسیس آزمایشگاه را دارند.
بدین معنی که درحال حاضر هم با تشکیل تیمی 3 نفره از رشته‌های مختلف علوم آزمایشگاهی، به آنها مجوز تاسیس آزمایشگاه داده می‌شود. اجرای آیین نامه اجرایی به رشته‌های علوم آزمایشگاهی این اجازه را می‌دهد که با گذراندن دوره‌های تکمیلی، مانند پاتولوژیست‌ها به صورت تک نفره بتوانند، آزمایشگاه تاسیس کنند.»

وی افزود: «در قوانین موصوف پیش‌بینی شده است که افراد داوطلب ضمن گذراندن امتحان ورودی با تکمیل توانمندی‌های خودشان در یک دوره قبل از ورود به دوره تکمیلی آمادگی لازم را کسب کنند و پس از طی دوره آموزشی مربوطه، چنانچه در امتحان گواهینامه تخصصی دوره کلینیکال پاتولوژی موفق شوند و حد نصاب را کسب نمایند، فارغ التحصیل این دوره محسوب می‌شوند.»
امامی رضوی گفت: «پاتولوژیست‌ها معتقد هستند، فقط افرادی که پزشک هستند، باید آزمایشگاه تاسیس کنند و شاید در بعضی کشورها نیز این گونه باشد اما در نظام آموزشی کشور ما که بینابینی است، این امکان را برای سایر رشته‌ها نیز فراهم کرده است.»سپید
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: