کد خبر: ۱۱۷۹۱۴
تاریخ انتشار: ۰۴:۵۹ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۵ - 2016August 03
شفا آنلاین>حوادث پزشکی> محققان دانشگاه کالیفرنیای آمریکا اعلام کرده‌اند که روشی که در طول برداشتن مو با لیزر انجام می‌شود، باید به عنوان یک خطر زیستی در نظر گرفته شود، خصوصا برای مراقبین سلامت که در این کار هستند.
  به گزارش شفا آنلاین،  روش‌های متعدد جراحی که در آنها از لیزر استفاده می‌شود، نوعی محصول واسطه‌ای بودار به نام «ستون دود جراحی» تولید می‌کنند که حاوی مواد شیمیایی همچون بنزن، فرمالدهید، کربن مونوکسید و هیدروژن سیانید است. برداشت موی زائد به‌وسیله لیزر هم یکی از رایج‌ترین روش‌های زیبایی است که در دنیا انجام می‌شود اما تاکنون محتویات ستون بدبو و ذرات قابل مشاهده آن آنالیز نشده‌اند.


آنالیز ستون دود
       این تیم تحقیقاتی، به منظور شبیه‌سازی تولید ستون دود و بو در طول این روش لیزردرمانی، نمونه‌های مو را از قسمت‌های مختلف بدن 2 داوطلب بزرگسال جمع‌آوری کردند. آنها نمونه‌ها را در یک شیشه کروماتوگرافی گازی گذاشته و آنها را با لیزر درمان کردند.

       در طول درمان، محققان 30 ثانیه از ستون دود تشکیل شده را گرفته و آن را با gas chromatography-mass spectrometry یا GC-MS آنالیز کردند.

       از سوی دیگر و به‌طور جداگانه‌ای، آنها از یک ابزار شمارش ذرات برای اندازه‌گیری غلظت ذرات بسیار ریز (کمتر از یک یونی‌متر) در اتاق درمان، اتاق انتظار و خارج از ساختمان استفاده کردند.

       محققان با آنالیز GC-MS حدود 377 ترکیب شیمیایی را شناسایی کردند که 62 مورد از آنها به راحتی جذب شده، 20 نوع از آنها توکسین‌های محیط زیست و 13 مورد نیز از کارسینوژن‌های شناخته شده یا مشکوک بودند.

       در طول لیزردرمانی، شمارش‌گر ذرات نشان داد غلظت ذرات بسیار ریز، در مقایسه با سطح پایه محیط اتاق، به 8 برابر بیشتر افزایش یافته است. به عبارت دیگر، سطح ذرات از 15300 ذره در هر سانتی‌متر مکعب به 129376 ذره در هر سانتی‌متر مکعب می‌رسد، حتی زمانی که وسیله وکیوم و مکش دود در نزدیکی محل انجام این روش (5 سانتی‌متری) وجود داشت.

       زمانی که محققان ابزار مکش دود را برای مدت 30 ثانیه خاموش کردند، غلظت ذرات به بیش از 26 برابر حد پایه افزایش پیدا کرد و به 435888 ذره در هر سانتی‌متر مکعب رسید.

این یک خطرجدی است
       این یافته‌ها نشان می‌دهند که ستون دود حاصل از سوزاندن مو که اغلب در اتاق لیزردرمانی وجود دارد، باید به عنوان یک خطر زیستی برای افرادی در نظر گرفته شود که به مدت طولانی با این ستون دود در تماس هستند و استفاده از وسایل مکش هوا، ونتیلاسیون خوب و محافظت از دستگاه تنفسی برای آنها حتما مدنظر قرار داشته باشد.

       محقق ارشد این مطالعه می‌گوید، مدت زمان زیادی است که ستون دود حاصل از برداشت مو به‌وسیله جراحی، بی‌ضرر تصور می‌شد، اما این مطالعه شواهد متقنی را فراهم آورده که دود حاصل از جراحی ممکن است برای سلامت انسان مضر باشد.

       انجام برداشت مو با لیزر به‌وسیله پرسنلی که به خوبی در این زمینه آموزش ندیده‌اند یا در اتاقی انجام شود که ابزار مناسب برای پاکیزه نگهداشتن هوای اناق نداشته باشد، هم پرسنل و هم بیمار را در معرض خطر قرار می‌دهد. بیماران باید برداشت موی خود را به‌وسیله لیزر در مراکزی انجام دهند که سیستم فیلتراسیون مناسب و کافی و مکش دود اثربخش داشته باشد.

چه میزان مواجهه یعنی خیلی زیاد؟
       البته این خطر برای افرادی که در روز حدود 8 ساعت مستقیما در این مکان‌ها کار می‌کنند، بیشتر خواهد بود، هرچند هنوز مطالعات نشان نداده‌اند که چه میزان مواجهه یعنی خیلی زیاد. این مسئله شبیه تخمین در مورد اثرات دود دست دوم، بسیار مشکل است، اما آنچه مهم است آنکه خطرات به حداقل میزان خود رسانده شوند.

       محققان معتقدند نتایج به دست آمده بسیار جالب و هشداری است برای ما تا از خطرات بالقوه این کار آگاه بوده و تمهیدات احتیاطی را به کار بندیم. همچنین بررسی‌های بیشتر را باید در آینده و مطالعات بیشتر هم در نظر داشته باشیم. البته هنوز خطرات واقعی این روش مشخص نشده، اما این باعث نمی‌شود که جوانب احتیاط به‌وسیله مراقبین سلامت و بیماران رعایت نشود.

JAMA Dermatology
برچسب ها: ستون ، دود ، جراحی ، لیرز
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: