کد خبر: ۱۰۵۰۹۹
تاریخ انتشار: ۰۲:۳۰ - ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 2016April 20
شفا آنلاین>اجتماعی> رئیس پلیس پایتخت از ساماندهی بیش از هفت‌هزار مأمور نامحسوس پلیس امنیت در راستای اجرای طرح امنیت اخلاقی در پایتخت خبر داد.

به گزارش شفا آنلاین، سردار حسین ساجدی‌نیا صبح امروز در مراسم آغاز به کار گشت نامحسوس پلیس امنیت اخلاقی که با حضور معاون دادستان تهران برگزار شد، اظهار کرد: یکی از مطالبات مردم در سال‌های اخیر موضوع مزاحمت برای نوامیس در سطح شهر بود. ازاین‌رو پلیس در سال‌های گذشته طرح‌های مختلفی را در دستور کار قرار داد.

از حدود دوسال پیش نیز پلیس اقدام به رصد ناهنجاری‌ها کرده که چهار موضوع آلودگی صوتی، رانندگی پرخطر در سطح بزرگراه‌ها و انجام حرکات نمایشی، ایجاد مزاحمت برای نوامیس و کشف حجاب در خودروها جزء چهار محور اصلی بودند که با آنها برخورد شد.

وی با بیان اینکه از ابتدای این هفته طرح امنیت اخلاقی به شکل محسوس و در سطح گسترده‌ای در سطح میادین، مجتمع‌های تجاری و بزرگراه‌های پایتخت به اجرا درآمده است، گفت: علاوه بر این طرح، از امروز گشت نامحسوس پلیس امنیت اخلاقی نیز در سطح معابر فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. براین‌اساس بیش از هفت‌هزار نیروی زن و مرد با حضور در معابر نسبت به رصد این موارد و اطلاع آن به پلیس امنیت اقدام خواهند کرد. رئیس پلیس پایتخت با بیان اینکه فعالیت این مأموران به چه صورت خواهد بود، گفت: این افراد در صورت مشاهده موارد ناهنجاری همچون مزاحمت برای نوامیس، آلودگی صوتی، کشف حجاب در خودرو و انجام حرکات نمایشی در خیابان، شماره پلاک خودرو را برداشته و از طریق سامانه پیامکی به مرکز پلیس امنیت اخلاقی اطلاع می‌دهند سپس از سوی پلیس امنیت با این افراد تماس گرفته و از آنان خواسته می‌شود که در موعد تعیین‌شده به پلیس مراجعه کنند.

ساجدی‌نیا ادامه داد: اگر این افراد از دستور پلیس سرپیچی کرده و به آن تمکین نکنند با توجه به اینکه پلیس آدرس این افراد را در اختیار دارد به منازل آنها مراجعه می‌کند و اگر آدرس این افراد مخدوش یا به هر دلیلی تغییر کرده باشد، با آنان تماس گرفته شده، تخلف خودرو مذکور در فهرست افراد خاطی ثبت شده و هنگام نقل‌وانتقال پلاک خودرو یا فروش خودرو یا هنگام دریافت خدمات برای خودرویشان این افراد شناسایی شده و با آنان برخورد خواهد شد ضمن آنکه تا اطلاع بعدی به این افراد خدماتی نیز ارائه نخواهد شد. وی با اشاره به فعالیت این هفت‌هزار نیروی نامحسوس اظهار کرد: آموزش‌های لازم به این افراد داده شده و آنها به‌عنوان پلیس و ضابط قضائی شناخته شده و در این زمینه عمل خواهند کرد و احکام قضائی لازم نیز در این خصوص اخذ شده است. به گفته رئیس پلیس پایتخت، این افراد به‌طور مستقیم حق برخورد با شهروندان را نداشته و تنها اطلاعات را به پلیس امنیت منتقل خواهند کرد، چراکه تنها پلیس به شکل محسوس و با لباس نیروی انتظامی حق برخورد با شهروندان خاطی را دارد.


ساجدی‌نیا تأکید کرد: شهروندان در صورت مواجهه با افرادی که خود را پلیس نامحسوس می‌نامند هوشیار بوده و بدانند پلیس نامحسوس حق برخورد با شهروندان را ندارد. رئیس پلیس پایتخت با تأکید بر اینکه طرح امنیت اخلاقی نیز در سطح پایتخت ادامه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: طرح‌های دیگری نیز از سوی پلیس در روزهای آتی اجرا خواهد شد که برخورد با خرده‌فروشان موادمخدر، برخورد و جمع‌آوری معتادان متجاهر و برخورد با اراذل و اوباش و... از جمله آنهاست.

 

ابعاد حقوقی پلیس نامحسوس

 بهمن کشاورز- حقوق‌دان


   پلیس، یکی از مصادیق ضابط دادگستری است و ضابط دادگستری در قانون آیین دادرسی کیفری تعریف شده و چون در گذشته درباره ضابط‌بودن یا نبودن، برخی از مأموران بحث و مناقشه وجود داشت قانون‌گذار در ماده ٢٩ قانون آیین دادرسی کیفری جدید ضابطان دادگستری را با تفضیل برشمرده است و آنها را به ضابطان عام که عبارتند از فرماندهان، افسران و درجه‌داران نیروی انتظامی که آموزش مربوط را دیده باشند و ابطان خاص که به موجب قوانین خاص در حدود وظایف محوله ضابط محسوب می‌شوند، تقسیم کرده؛ از قبیل رؤسا، معاونان و مأموران زندان نسبت به امور  زندانیان، مأموران وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و مأموران نیروی مقاومت بسیج و سایر نیروهای مسلح در مواردی که به موجب قانون تمام یا برخی از وظایف ضابطان به آنها محول شود. بنابراین همچنان که ملاحظه می‌کنید در این تقسیم‌بندی و تعریف چیزی به اسم پلیس نامحسوس وجود ندارد.

ممکن است ضابطان عام یا خاص برای انجام مأموریت‌های ویژه مثلا، از لباس فرم خود استفاده نکنند، اما در هر حال باید ضابط قانونی باشند و قانون‌گذار حتی به کارکنان وظیفه عنوان ضابط دادگستری نداده است. در بخشی از صحبت‌های آقای ساجدی‌نیا آمده است: این افراد در صورت مشاهده موارد ناهنجاری مانند مزاحمت برای نوامیس، آلودگی صوتی، کشف حجاب در خودرو و انجام حرکات نمایشی در خیابان، شماره پلاک خودرو را برداشته و از طریق سامانه پیامکی به مرکز پلیس امنیت اخلاقی اطلاع می‌دهند سپس از سوی پلیس امنیت با این افراد تماس گرفته و از آنان خواسته می‌شود در موعد تعیین‌شده به پلیس مراجعه کنند.

آنچه مسلم است، مثلا مسائل مربوط به تخلفات رانندگی را شاید افرادی با آموزش کوتاه‌مدت آن هم به طور تقریب و با احتمال اشتباه بتوانند تشخیص دهند، اما تشخیص سایر موارد عنوان‌شده، با مقامات قضائی است. بدون تردید گزارش‌هایی از این قبیل که ممکن است برای آنها عنوان اعلام جرم قائل شویم نه به پلیس امنیت، بلکه به مقامات قضائی باید داده شود و احضار و دعوت نیز، با رعایت شرایط قانونی باید از جانب مقام قضائی صورت گیرد.

در غیراین‌صورت اقدام انجام‌شده، متکای قانونی نخواهد داشت. واضح است مراجعه‌نکردن می‌تواند اقدامات دیگری را در پی داشته باشد که مستلزم مراجعه پلیس امنیت به مقام قضائی و تقاضای دستور احضار خواهد بود. در این حالت مقام قضائی که معمولا بازپرس است، باید پس از احراز وجود دلیل کافی، برای توجه اتهام، فرد موردنظر را احضار کند و این احضار در صورتی که بدون وجود دلیل کافی باشد، تخلف مقام قضائی محسوب خواهد شد. البته اقدام مشابه با همین شرایط در غیاب بازپرس از جانب دادستان نیز میسر است اما درهرحال باید شرایط قانونی رعایت شود. شرق

 

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: